5 paikkaa mihin rahasi pitää ohjata palkan saadessasi!

5 paikkaa mihin rahasi pitää ohjata palkan saadessasi!

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu.

Ohjaa rahasi oikeisiin paikkoihin

Monilla on vaikeuksia rahan säästämisen ja rahan budjetoimisen kanssa. Itse olen oppinut, että tähän auttaa todella paljon rahojen siirtäminen ennaltapäätettyihin paikkoihin heti palkan tipahtaessa tilille. Tässä postauksessa käyn läpi nuo kaikki paikat, mihin itse siirrän rahat kun palkkaa saan. Mm. näillä opeilla olen tänä vuonna saanut säästettyä noin 15% nettotuloistani!

Lasku- ja vuokratili

Tänne tilille siirrän palkan tullessa aina vuokraan tarvittavan määrän, sekä mahdollisiin laskuihin varaamani määrän. En enempää tai vähempää. Tältä tililtä en maksa mitään päivittäisiä ostoksia, enkä siirrä täältä rahaa pois vaikka pörssissä olisi alennuspäivät. Näin mahdollistan itselleni katon pään päälle ja sen, etten menetä luottotietojani.

Itse saan palkan kahden viikon välein, joten siirrän tänne vähän palkasta riippuen joko koko vuokran tai puolet kerralla. Mutta anyways vuokra odottaa täällä tilillä maksupäiväänsä, aina.

Saa 5€ rahaa rekisteröityessäsi Mobifyyn koodilla MSS!

Käyttötili

Tämä tili on juuri se mitä nimen perusteella voisi kuvitella, tili joka on päivittäisessä käytössä. Tämä on se tili josta teen kaikki ruokaostokset, lounasruokailut ja sukkien korjauskulut. Tänne ohjaan palkkapäivänä noin 15% tuloista ja siirrän myöhemmin lisää jos rahatilanne siltä näyttää. Tämä ei kuitenkaan ole se tili, josta ostan jotain isompia pidempään mietinnässä olleita tavaroita. Niitä varten säästän erikseen säästötilille.

Itselläni tämä tili on itseasiassa jaettu kahtia, koska käytän S-etukortti Visaa ruokaostoksiin ja Nordean korttia kaikkeen muuhun, mutta sama periaate toimii. En maksa nuorisoasiakkaana Nordean kortista mitään, siksi en ole ainakaan vielä siirtynyt kokonaan vain S-Pankin asiakkaaksi. Ja on se kätevää että on kaksi eri pankkia käytössä.

Sijoitustili (Tärkein!1?!)

Jokaisesta palkasta olen nyt parin kuukauden aikana koittanut laittaa 25% suoraan sijoituksiin. Vaihtelee tietenkin että mihin sijoituksiin sen milläkin kerralla laitan, mutta palkkapäivänä siirrän tuon summan suoraan Nordnettiin. Nyt kun en ole säästänyt mitään reissua tai muuta isompaa kulua varten, olen uskaltanut laittaa isomman summan tuloistani sijoituksiin. Onhan mulla myös vaatimattomana tavoitteena saada tänä vuonna sijoitustilin saldo yli 10 000, mutta kurssien tässä tippuessa siitä ollaan aika kaukana. (Kirjoitushetkellä 5523€)

Päätä omalle taloudellesi sopiva prosenttisumma palkastasi ja siirrä se aina palkan tullen suoraan sijoitustilille. Itse en ole koskaan yrittänyt sen pahemmin ajoittaa mitään markkinaostojani, koska sen hyöty on amatöörille olematon, niin tämä taktiikka sopii itselleni mainiosti!

Tienaa vastaamalla kyselyihin netissä!

Itsesi kehittäminen ja harrastukset

Ei pidä unohtaa elämäsi tärkeintä asiaa, eli sinua itseäsi! On tärkeää, että rahoista jotka olet itse ansainnut, pääset myös itse nauttimaan. Neljäs kohta koskettaakin niitä menoja jotka aiheutuvat omista harrastuksista ja muista itsensäkehittämiskuluista. Omalla kohdallani näitä ovat esimerkiksi bändin treenikämpän maksu, blogin ylläpitomaksut sekä BookBeat* äänikirjoja varten.

Tämä kohta voi siis olla jokin harrastus mikä tuo sinulle hyvää mieltä tai sitten se voi olla vain jokin käyttötarkoitus rahoille, joka tuntuu sinusta hyvältä. Tärkeintä on että sijoitat itseesi myös jonkin verran rahaa, vaikka sijoitustilille sen laittaminen onkin sinun tulevaisuudensijoituksiasi, niin tässä tarkoitan enemmän ”Minulle, heti, nyt” ajatusta.

Säästötili

Viidentenä muttei vähäisimpänä listalla on korkeakorkoinen säästötili (Esim. Svea Ekonomi), joka maksaa siellä pidettäville rahoille tässä tapauksessa 0.8% korkoa. Tänne siirrän kaikki jäljelle jäävät rahat, eli noin kolmasosan palkasta, riippuen tulevista menoista. Täältä voin siirtää rahoja esimerkiksi sijoituksiin tai käyttötilille, kunhan pidän pienen puskurin säästötilillä aina. Yksi suurimmista syistä miksi valitsin Svean, olikin juuri se, että voin ilmaiseksi siirtää rahoja edestakaisin.

Tällä hetkellä en ole vielä kerryttänyt itselleni kunnollista puskuria, mutta tarkoitus on kerätä ainakin yhden kuukauden kulut kattava summa tänne säästötilille. Tämä takaa sen, etten joudu pahan päivän tullen myymään sijoituksiani. Tällä hetkellä säästötililläni on vain 660 euroa, koska tarkoitukseni tänä vuonna on maksimoida sijoitettava summa. Mutta olen säästötilillä silti onnistunut keräämään korkoa puolentoista kuukauden aikana jo 0.66€.

Pienet purot

Jos tuntuu vaikealta saada säästöön kuukausittain isoja summia, muista aina että pienetkin summat kasvattavat pitkässä juoksussa sijoitussummaa paljon! Eli jos et saa viimeiseen kolmeen kohtaan paljoa laitettua rahaa, älä huoli. Pienetkin summat kasvattavat sijoituksia, säätötilinpuskuria tai harrastuksiin käytettäviä rahoja. Koita vaikka kuukausittain vaihtaa eri tileille laitettavia summia tai tinkiä joskus jostain kohdasta.

Jos pystyt jakamaan rahojasi tällä tavalla ja saat vielä säästötilille jäämään rahaa uuden palkan tullessa, voit taputtaa itseäsi olalle!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Mainos

sähkömittari

Vastaa