FTX Romahdus – Miten näin pääsi käymään?

FTX Romahdus – Miten näin pääsi käymään?

FTX ROMAHDUS – Kryptomarkkinalla kohisee jälleen. Viime viikolla kryptomarkkinalla löydettiin usealle suurelle kryptovaluutalle uudet pohjat, ja näistä kovimman kolauksen koki ehdottomasti FTX-kryptopörssin oma tokeni, FTT. FTT on jatkanut mahalaskuaan kohti nollan dollarin arvoa, ja artikkelin kirjoitushetkellä sen arvo on tippunut viikon sisällä 22 dollarin huipustaan n. 1 dollariin.

Syy romahdukselle ei liene kenellekään enää tässä vaiheessa epäselvä – FTX:n taloudelliset haasteet ovat tulleet ilmi kertarysäyksellä muutaman päivän sisään, ja markkinalta on erittäin lyhyellä aikavälillä kadonnut kuin tuhka tuuleen sen 2. suurin kryptopörssi. Hetken aikaa näytti myös siltä, että FTX:n suurin kilpailija, Binance, ostaisi FTX:n rauniot ja näin ollen kaappaisi valtavan markkinaosuuden kryptopörssien markkinalla.

Binance kuitenkin ilmoitti pian alustavan kauppasopimuksen jälkeen viitaten yhtiön olevan niin pahassa lirissä, että kauppa olisi mahdoton toteuttaa tällä aikavälillä.

Jos et kuitenkaan vielä ole tapahtumasta kuullut, käydään läpi pikaisesti mitä tässä muutaman päivän sisällä tapahtumista on saatu tietää. Tässä kohtaa jo on kuitenki huomautettava, että tapahtuman kaikki faktat eivät vielä tässä vaiheessa ole missään nimessä selvillä, ja tästä tulee vielä varmasti lisää videoita Youtube-kanavalle. Artikkelia päivitetään myös kun uusia asioita selviää, joten pysykäähän kuulolla!


FTX:n romahdus on jälleen hyvä muistutus siitä, että sinun kannattaa miettiä missä varojasi pidät. Itse suosimme Suomalaisia kryptomarkkinalla toimivia yrityksiä, sillä ne toimivat Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa ja ovat siten erittäin tiukan regulaation kohteina.

Suosittelemme arvioimaan FTX:n romahduksen johdosta sitä, missä varojasi pidät ja miettimään kannattaisiko sinun siirtää varasi pois ulkomaisista pörsseistä.

Tutustu lisää Suomalaisiin kryptopörsseihin:

Northcrypto

Coinmotion

Katso vertailu erilaisista kryptolompakoista – Youtube


Sam Bankman-Fried ja FTX romahdus

Sam Bankman-Fried, tai lyhemmin SBF.

Ikä: 30 vuotta

Syntynyt: 06/03/1992

FTX:n toimitusjohtaja, yrittäjä. Ennen romahdusta mm. useat hänen kanssaan yhteistyötä tehneet Youtube-sisällöntuottajat kuvailivat miestä lämminsydämiseksi, rehelliseksi ja luotettavaksi mieheksi – Jopa maailman anteliaimmaksi miljardööriksi.

Romahduksen jälkeen korttitalo on kaatunut ja miehen valheet ovat paljastuneet. Huhuja on liikkeellä mm. siitä, että FTX:n toimitusjohtajana hän on aiheuttanut miljardien dollarien tappiot ja ottanut valtavia riskejä kryptopörssinsä kasvattamiseksi salassa yhtiön työntekijöiltä – Ja ennen kaikkea sijoittajilta. SBF:llä on myös toinen yhtiö, Alameda Research – jonka kautta huhujen mukaan hän olisi käyttänyt sijoittajien rahaa erittäin riskialttiilla kryptokaupoilla näiden tietämättä kaupoista yhtään mitään.

Binancen toimitusjohtajan twiitti – FTX Romahdus saa alkunsa

Changpeng Zhao on FTX:n kovimman kilpailijan, Binancen toimitusjohtaja. FTX:n romahdukseen johtanut tapahtumaketju saikin alkunsa, kun CZ (Changpeng Zhao) twiittasi 7. marraskuuta kertoen Binancen myyvän omistuksensa FTT-tokenin osalta kokonaisuudessaan. CZ kertoi twiitissä myös, että kauppa on vain riskienhallintaa, samalla kuitenkin sivuten Lunan romahdusta. Tämä särähti sijoittajien korvaan, ja bank run sai alkunsa.

Myllyyn lisäsi vettä hieman CZ:n twiitin jälkeen ironisesti Alameda Researchin toimitusjohtaja Caroline Ellison twiittaamalla, että Alameda Research ostaisi mielellään kaikki Binancen hallussa olevat tokenit hintaan 22 dollaria kappale.

Tämä osoittautui, kuten olettaa saattaa, huonoksi ajatukseksi. FTT-tokenin markkinahinta pyöri tähän aikaan juurikin 22 dollarin tuntumassa, ja juuri tuo 22 dollarin hintataso oli hinta, joka markkinalla nähtiin vahvana tukitasona.

Jos Alameda research on valmis maksamaan tokenista ainoastaan 22 dollaria kappale, kuinka paljon tavallinen sijoittaja olisi valmis siitä maksamaan? Todennäköisesti vähemmän. Sijoittajat menettivät uskonsa tukitasoon, ja samalla Binancen valtavan kaupan markkinavaikutukset pelästyttivät sijoittajat, ja käyttäjät alkoivat nostamaan rahojaan FTX:n palvelusta.

Vain 72 tunnin sisällä palvelusta nostettiin lähes 6 miljardin dollarin edestä varoja, ja tämä oli yhtiölle liikaa. Suurikaan pankki ei välttämättä selviäisi tämän kokoluokan bank runista, joten ei ole mikään ihme että kryptopörssi meni tällaisen tapahtuman johdosta polvilleen.

FTX jäädytti käyttäjien rahannostot tiistaina 08.11.2022, oletettavasti koska yhtiön rahat olivat loppuneet.

Samaan aikaan markkinoilla levitetään huhuja, että SBF olisi bank runin aikana kysellyt miljardööreiltä rahaa, jotta yhtiö saisi maksettua velvollisuutensa asiakkailleen – Tässä kuitenkaan onnistumatta. Ilmeisesti yksi näistä avunpyynnön saaneista henkilöistä oli kuitenkin Binancen toimitusjohtaja CZ, joka kaikkien yllätykseksi ilmoitti allekirjoittaneensa alustavan ostositoumuksen FTX:n koko liiketoiminnasta.

Vain vähän myöhemmin Binance kuitenkin perui ostotarjouksensa todeten, että yhtiö on liian syvällä suossa jotta kauppa saataisiin todella aikaiseksi näin lyhyellä aikavälillä.

Binance oli myös FTX:n ensimmäisiä ja suurimpia sijoittajia, joten voinee sanoa Binancen pelanneen merkittävää roolia FTX:n kasvun takana. Yhtiön hallussa olleet FTT-tokenit Binance saikin haltuunsa näistä sijoituksista, kun Binance päätti nostaa varansa sijoituksesta FTX:n.

Mistään pienistä summista Binancen omistuksissa ei ole kyse. Binance oli FTX:n suurimpia omistajia, ja se omisti kokonaisuudessaan n. 17% koko FTT-tokenien kokonaismäärästä. Kappaleina FTT-tokeneita Binancella oli hallussaan jopa 21 miljoonaa kappaletta.

Huhheijaa. Muutamaan päivään mahtui siis kryptomarkkinalla vähän liiankin paljon, mutta valitettavasti tässä ei vielä ollut läheskään koko tarina.

FTX Romahdus – Hullunmylly kasvaa uusiin mittakaavoihin

Vain päivää myöhemmin hullunmylly sai uuden mittakaavan ja FTX:n ahdinko syvenee entisestään.

11.11.2022 SBF julkaisee Twitterissä twiittiketjun, jossa hän pahoittelee tilannetta ja vakuuttelee sijoittajille, että prioriteetti numero 1 tällä hetkellä olisi varojen takaisin maksaminen sijoittajille.

Hän myös vakuuttelee sijoittajille, että ongelmat eivät koske FTX-palvelun Yhdysvaltain puolen palvelua, vaan ongelmat koskisivat ainoastaan international-puolen palvelua. SBF:n mukaan FTX US-palvelu on 100% likvidi, joka tarkoittaisi sitä, että teoriassa kaikki käyttäjät voisivat nostaa rahansa palvelusta samaan aikaan vaikka muutamassa tunnissa, ja yhtiö ei ajautuisi tämän johdosta maksuvaikeuksiin.

FTX International on myös miehen mukaan ainoastaan epälikvidi (Illiquid), eli yhtiöllä on toimitusjohtajan mukaan varaa maksaa asiakkailleen kaikki nostot, mutta rahaa ei vain tällä hetkellä ole kassassa. Tilanne itsessään on täysin normaali nykypäivän pankkijärjestelmästä, ja samankaltaisen tilanteen toteutuminen mille tahansa vaikkapa Suomalaiselle pankille todennäköisesti aiheuttaisi vastaavanlaisen tilanteen myös ihan perinteisessä rahassa.

MUTTA. FTX:n tase vaikuttaisi olevan oletettua ”vähän” vähemmän likvidi. Uusien paljastusten mukaan FTX:n taseella näyttäisi olevan VALTAVA kasa ns. ”shitcoin”-kryptovaluuttoja, joka tarkoittaisi sitä, että yhtiöllä ei todellisuudessa olisi edes koko taseen likvidoinnin myötä varoja maksaa sijoittajille kaikkia näiden hallussa olevia varoja – Tehden yhtiöstä konkurssikypsän.

Yritysten taloudellista tilannetta voidaan kuvata tämänlaisessa tilanteessa joko epälikvidiksi tai maksukyvyttömäksi. Näistä vakavampi tilanne on tietysti maksukyvyttömyys, ja sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtiöllä ei yksinkertaisesti ole varoja tai mahdollisuutta maksaa velvollisuuksiaan asiakkailleen tai velkojilleen.

Koko shown ajan SBF vakuutteli sijoittajille, että FTX:n tilanne on nimenomaan se, että yhtiöllä todellisuudessa on varat maksaa sijoittajille, sillä ei vain ole niitä heti – Eli että yhtiö olisi maksukyvyttömyyden sijaan ainoastaan epälikvidi.

Financial Times sai haltuunsa tietoja FTX:n taseen tilasta. Lähteiden mukaan SBF olisi koodannut yhtiön kirjanpitoon takaoven, jolla hän olisi pystynyt siirtämään varoja FTX:n tileiltä sijoittajien tai muiden työntekijöiden tietämättä asiasta yhtään mitään – Tässä kohtaa alkoivat levitä huhut siitä, miten laajasti SBF on käyttänyt mahdollisia sijoittajien varoja näiden tietämättä.

Huhujen mukaan SBF olisi lainanut FTX:n varoja hänen toiselle yhtiölleen, Alameda Researchille, ja lainojen vakuuksina olisi käytetty FTT:n omaa tokenia – Jonka arvo tällä hetkellä on käytännössä 0.


FTX:n romahdus on jälleen hyvä muistutus siitä, että sinun kannattaa miettiä missä varojasi pidät. Itse suosimme Suomalaisia kryptomarkkinalla toimivia yrityksiä, sillä ne toimivat Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa ja ovat siten erittäin tiukan regulaation kohteina.

Suosittelemme arvioimaan FTX:n romahduksen johdosta sitä, missä varojasi pidät ja miettimään kannattaisiko sinun siirtää varasi pois ulkomaisista pörsseistä.

Tutustu lisää Suomalaisiin kryptopörsseihin:

Northcrypto

Coinmotion

Katso vertailu erilaisista kryptolompakoista – Youtube


FTX:n tase näyttää paperilla paremmalta kuin mitä se todella on

FTX:n tase on täynnä arvottomia kryptovaluuttoja

Financial Times sai lähteidensä mukaan haltuunsa myös kuvan FTX:n taseesta – Joka näyttää olevan täynnä arvottomia kryptovaluuttoja, joita yhtiö ei voisi edes teoriassa vaihtaa rahaksi vaikka tarve sille esiintyisi.

FTX:n taseella olisi Financial Times-lehden mukaan mm. Serum-nimistä kryptovaluuttaa jopa 2 miljarin dollarin edestä. Serumin markkina-arvo tällä hetkellä on karkeasti 79 miljoonaa dollaria.

Taseelta löytyy myös monia muita esimerkkejä – Toisin sanoen yhtiö olisi näiden tietojen varassa täysin maksukyvytön, eikä kykenisi edes kaikki varansa likvidoimalla maksamaan sijoittajille läheskään kaikki varoja, joita näillä palvelussa olisi omistuksessaan.

Kaiken tämän lisäksi FTX on velkaa asiakkailleen n. 50 000 Bitcoinia. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että FTX on myynyt käyttäjille Bitcoineja vain paperilla, eikä todellisuudessa ole missään vaiheessa hallinnut tarvittavaa määrää valuuttoja, jotta yhtiö voisi maksaa bank runin tapahtuessa sijoittajille näiden varat kokonaisuudessaan.

Keskustelussa leviää huhuja myös siitä, että SBF olisi käyttänyt näitä sijoittajien varoja mm. maksamaan FTX:n kalliita media-, ja poliittisia kampanjoita.

Eikä siinä vielä kaikki…

Jos tässä kohtaa ajattelit jo, että tilanne ei voi mennä enää oudommaksi – Odotahan vain, kun kuulet mitä tapahtuu seuraavaksi!

Kaiken tämän myllerryksen keskellä FTX:n pörssissä oli kaikki talletukset ja nostot jäädytetty, eli käyttäjät eivät voineet nostaa varojaan pörssistä ollenkaan. Siitä huolimatta useat lähteet raportoivat valtavista siirroista, jotka tapahtuivat pörssistä ulospäin – Joku siis siirteli varoja FTX:n tileiltä vaikka kaikki rahasiirrot olivat jäädytetty.

Hetkinen. Mitäs nyt tapahtuu? FTX twiittasi 11. Marraskuuta, että palvelun Bahaman käyttäjät saisivat siirtää varansa ulos palvelusta, sillä Bahaman rahoitusviranomainen olisi yhtiön mukaan näin vaatinut.

Twiitistä seurasi jälleen uusi hullunmylly, jossa käyttäjät huhujen mukaan jopa maksoivat FTX:n työntekijöille satoja tuhansia dollareita jotta nämä tekisivät käyttäjien puolesta virheellisen merkinnän järjestelmään, jotta käyttäjät voisivat nostaa rahansa ulos pörssistä.

Lisäksi FTX:n Bahamalaiset käyttäjät loivat huhujen mukaan jopa NFT:tä, joita muunmaalaiset käyttäjät sitten ostivat siinä toivossa, että Bahamalainen käyttäjä voisi nostaa varat pörssistä ulos ja maksaa ainakin osan varoista takaisin sijoittajalle.

Eipä kauaakaan, kun FTX:n valheet ja yhtiön ahdinko syvenee vielä entisestään – Bahaman rahoitusviranomainen twiittasi hieman FTX:n twiitin jälkeen tiedotteen, että Bahaman viranomainen ei todellisuudessa ole antanut minkäänlaista määräystä FTX:lle, eikä Bahaman viranomainen todellisuudessa vaadi FTX:ltä mitään – Saatika sitten sitä, että yhtiö sallisi siirrot Bahamalaisille käyttäjille.

Vaikuttaisi siis jälleen siltä, että yhtiö pyrki tiedotteella ainoastaan luomaan tilanteen, jossa yhtiön sisäpiiri voisi nostaa varansa ulos palvelusta ennen sen totaalista romahtamista.

Kuten olettaa saattaa, tämänkaltaisesta tempusta todennäköisesti joutuu oikeuden eteen – Ja Bahaman viranomainen toteaakin tiedotteesaan, että varojaan palvelusta nostaneet käyttäjät voidaan haastaa palauttamaan varat yhtiön mahdollisen konkurssikäsittelyn aikana.

FTX Hakeutuu konkurssiin

Vain päivä Bahama-sotkun jälkeen FTX ja SBF ilmoitti twitterissä, että FTX hakeutuu konkurssiin. Samalla selvisi, että FTX:n yhtiöportfolio oli valtava. Samalla konkurssihakemuksella haettiin konkurssiin 135 eri yhtiötä, mukaan lukien Alameda Research.

Shokkina tästä ilmoituksesta tuli myös se, että myös FTX:n US-puolen palvelu haettiin samalla hakemuksella konkurssiin. Dokumenteista selviää myös se, että samana päivänä kun SBF itse vakuutteli sijoittajille US-puolen palvelun varojen olevan täysin turvassa, mies oli allekirjoittanut samaisen yhtiön konkurssihakemuksen ja jättänyt tämän pienen yksityiskohdan kertomatta sijoittajille.

Huh – Tämän on pakko olla tämän tarinan loppu. Nyt sijoittajat voivat keskittyä odottelemaan sitä, että konkurssikäsittely etenee ja että edes jotain varoja saataisiin takaisin.

FTX Hakkeroitiin.

Tähän ei jaksa enää edes keksiä mitään nasevaa ”Eikä siinä vielä kaikki”-letkautusta, koska FTX:n tapauksessa tuntuu siltä, että niitä olisi artikkelissa jo toistakymmentä – Mutta mennään suoraan asiaan: Vain päivä konkurssihakemuksen jälkeen käyttäjät raportoivat tiliensä saldon näyttävän nollaa.

Erikoista. Eikös kaikkien varojen pitänyt olla jäädytetty? Pitihän ne. Samaan aikaan netissä alkoi pyöriä ruutukaappauksia FTX:n sovelluksesta, jossa kerrottiin FTX:n sovelluksen koittavan päivittää itseään ilman erityistä syytä.

Vain 24 tuntia myöhemmin FTX:n Telegram-kanavalla työntekijät kertoivat, että FTX on hakkeroitu. Juuri kun ajateltiin, että tämä ei tästä enää yhtään tämän oudommaksi ja vakavammaksi voi mennä, koko show sai jälleen uuden mittakaavan ja jos tätä aikaisemmin käsiteltiin vertauskuvauksellisesti jossain alailmäkehässä, nyt asiaa parsitaan jo ulkoavaruuden puolella – Niin valtava käännös palvelun hakkerointi tässä vaiheesa tapahtumaketjua todella on.

Yhtäkkiä satoja miljoonia euroja katoaa palvelusta, ja yhtiön edustajilla ei näiden lakimiehen mukaan ole mitään tietoa kuka näitä siirtoja on tehnyt. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaisi siltä, että tämä ”hakkerointi” todella oli sisäpiirikeikka – Tietysti tästä ei mitään varmuutta ole. Mutta äkkiseltään kyllä vaikuttaisi siltä, että muuta vaihtoehtoa ei ole.

Tämä on kyllä sellainen sirkus, että aika vaikea on keksiä lähihistoriasta suurempaa skandaalia – Ihan vaikka otettaisiin koko finanssiala mukaan vertailuun. Vuoden 2008 finanssialan romahdus varmaa pääsisi lähelle kaiken tämän valehtelun ja korruption määrässä, mutta FTX:n tapaus puhuttaa varmasti kyllä vielä pitkään ja monet sijoittajat ovat valitettavasti menettäneet jopa koko varallisuutensa romahduksen johdosta.

Ihmiset ovat siis menettäneet eläkesäästöjään ja koko elämänsä kertyneitä säästöjä, sillä monella käyttäjällä oli kaikki varat kiinni FTX:ssä – Koska FTX-pörssiä markkinoitiin juurikin sinä viimeisenä pörssinä joka ikinä kaatuisi kriisin sattuessa.

Tämä toimiikin jälleen muistutuksena siitä, että kryptomaailmassa tulee miettiä tarkkaan sitä, mihin rahansa laittaa ja missä varojaan säilyttää. Tästä syystä suosittelemmekin lämpimästi käyttämään nyt hetken siihen, että mietit missä palveluissa ja missä muodossa omia kryptovaluuttojasi säilytät.

Turvallisin paikka säilyttää kryptoja on kylmässä säilytyksessä. Toinen mielestämme turvallinen vaihtoehto kryptovaluuttojen säilytykseen on Suomalaiset kryptopalvelut, jotka toimivat Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa ja ovat viranomaisen valvonnassa.

Jos haluat tutustua Suomalaisiin kryptovaluuttapalveluihin, klikkaa linkkejä alta:

Northcrypto – Suomalainen kryptovaluuttapörssi

Coinmotion – Suomalainen kryptovaluuttapörssi


FTX romahdus – lähteet

CZ twiittaa FTT-tokenin likvidoinnista – https://twitter.com/cz_binance/status/1589374530413215744

Wikipedia – Changpeng Zhao

Binance – Virallinen sivusto

Alameda research – SBF:n toinen yritys, toimitusjohtaja Caroline Ellison

Wikipedia – Caroline Ellison (Alameda Research toimitusjohtaja)

Financial times FTX-striimi

Kuvat twiiteistä:

CZ (Binancen toimitusjohtaja) kertoo twiitissään likvidoivansa koko FTT-positionsa, koska on menettänyt luottamuksen SBF:n tämän lobbauspyrkimysten vuoksi. – 07.11.2022

Alameda Researchin (SBF:n perustama yritys) toimitusjohtaja twiittaa Alameda Researchin olevan halukas ostamaan kaikki Binancen hallussa olevat FTT-tokenit. – 07.11.2022

Bahaman rahoitusviranomaisen twiitti liittyen nostoihin Bahaman käyttäjille – 12.11.2022

FTX:n twiitti liittyen Bahaman käyttäjien nostoihin – 11.11.2022

Serumin markkina-arvo marraskuussa – Mihin Sitä Säästäis? Videolta.

SBF Twiittaa ja pahoittelee – Mihin Sitä Säästäis? Videolta. – 11.11.2022

FTX:n tase (Financial Timesin & Reutersin nimettömät lähteet) 11.11.2022

Alkup. Artikkeli (Maksumuurin takana)

FTX:n tase on täynnä arvottomia kryptovaluuttoja

Kuva Sam Bankman-Friedistä (Wikipedia)

1 comment

Vastaa