Inflaatio jatkaa laskutrendiään, mutta onko se tarpeeksi?

Inflaatio jatkaa laskutrendiään, mutta onko se tarpeeksi?

Keskiviikkona saatu inflaatiodata huhtikuulta oli odotuksien mukainen ja osittain hieman odotuksia pehmeämpi. Kaikenkaikkiaan siis hyvä raportti, joka auttaa Fediä pysymään suunnitelmassa, jossa koronnostot ovat nyt tulleet päätökseen.

Jos haluat mieluummin katsoa aiheesta videon, niin katso se klikkaamalla tätä linkkiä!

USA:n inflaatioluvut huhtikuulta:

  • 4.9% (odotus 5%)
  • MoM 0.4% (odotus 0.4%)
  • Pohjainflaatio 5.5% (odotus 5.5%)

4.9% on vielä todella korkea inflaatio, kun sitä verrataan 2% tavoitteeseen tai aiempien vuosien jopa alle 2% mörnineeseen inflaatioon. Laskutrendi on kuitenkin selvä ja se on juuri se mitä tässä kohtaa kaivataan. Fed haluaa nähdä, että inflaatio jatkaa selvässä laskutrendissä, jotta on varmuus rahapolitiikan toimien toimimisesta.

Iso osa tästä on vieläkin asumisen hintojen noususta johtuvaa, kun jopa 60% pohjainflaation noususta tulee tuosta segmentistä. Ja pohjainflaatio on siis lukema josta on poistettu volatiilit ruoan ja energian hinnat. Kuukausinousuissa on kuitenkin nähty jo laskua, vaikka vieläkin shelter osuuden inflaatio on vuositasolla 6%.

Suuri vaikutus oli myös käytettyjen autojen hinnannousulla, kun nousua nähtiin peräti 4.4%. Pakko sanoa, että tää kyllä yllätti, kun samalla uusien autojen hinnat on laskussa. Myös autovakuutukset oli kovassa noin 1.4% nousussa ja kevään verokauden takia myös veroihin liittyvien palveluiden hinnat oli nousussa.

Fedin tulevat koronnostot

Markkina (ja suurin osa analyytikoista) odottaa, että Fed ei nosta seuraavassa kokouksessaan enää korkoja. CME FedWatch Tool mukaan noin 90% varmuudella seuraavassa kokouksessa saadaan 0% nosto, eli niin kauan odotettu paussi nostoihin.

Makroanalyytikko ja WSJ toimittaja Nick Timiraos tuo esiin omassa artikkelissaan, että nämä inflaatioluvut antavat Fedille mahdollisuuden keskeyttää nostot ainakin kesä- ja heinäkuussa, jonka jälkeen talousdataa on saatu niin paljon enemmän, että lopullinen päätös keskeyttämisestä tai jopa korkojen laskuista voidaan tehdä syyskuussa. Tai jos data yllättää, niin siinä kohtaa voidaan vetää matto jalkojen alta ja iskeä vieläkin korkeampia korkoja.

Korkealla korot tulevat todennäköisesti pysymään siis ainakin syyskuun kokoukseen asti, mutta siinä välissä voi tapahtua toki paljon. Fed pitää kaksi FOMC kokousta ja lisää dataa saadaan inflaatiosta, sekä taloudesta muuten. Esimerkiksi työllisyydessä ei nähdä vieläkään mitään viilentymistä, kun työttömyysaste on pienimmillään sitten vuoden 1969. Palkat ei onneksi nouse sentään inflaatiota kovempaa vauhtia, vaikka sielläkin nähtiin yhä kovaa 4.4% nousua.


Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Iskeekö inflaation jälkeen taantuma?

Keskustelut ovat nyt inflaation laskiessa monilla kääntyneet jo mahdolliseen taantumaan. Koska nyt, kun Fed on kiristänyt taloutta nostoilla ja pankkikriiseistäkin on tullut lainamarkkinaan kireää tunnelmaa, niin pelätään talouden heikentyvän nopealla vauhdilla. Ensimmäisen kvartaalin yritysten tuloksista tällaista ei kuitenkaan ole vielä luettavissa, kun tulokset ovat isossa kuvassa päihittäneet analyytikoiden odotukset. Yritysten osavuosijulkistuksista on saatu sellaisia kommentteja, että hintoja ei välttämättä enää ole varaa nostaa, mutta mistään rajusta hidastumisesta ei kuitenkaan vielä ole ollut puhetta.

Toki analyytikoiden odotukset olivat sellaisia, että tulokset ovat kuitenkin viime vuoteen verrattuna laskussa. Kirjoitushetkellä iso osa tuloksista on jo saatu ja FactSetin tietojen mukaan tulosten lasku on noin 2.2% vuoden takaiseen verrattuna. Laskua siis on, mutta se on kuitenkin odotuksia pienempää, kun 79% yrityksistä on yllättänyt paremmalla osakekohtaisella tuloksella ja 75% odotuksia paremmalla liikevaihdolla.

Vielä ei siis ole merkkejä pahemmasta taantumasta, mutta toisaalta äkkiä voi tilanteet muuttua. Aina on kuitenkin hyvä aika jatkaa pitkäjänteistä ja säännöllistä sijoittamista, vaikka markkinatilanteet näyttäisi miten epävarmoilta. Kunhan pitää huolen siitä, että ei sijoita rahoja joita tarvitsee lähiaikoina. Ja aina kannattaa olla vähintään kuukauden menojen verran säästötilillä puskuria pahan päivän varalle!

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Vastaa