Oma kulutus kuriin – Kasvata sijoitussummaa (Osa 1)

Oma kulutus kuriin – Kasvata sijoitussummaa (Osa 1)

Postaus sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Miten kasvattaa sijoitussummaa? Siihen pyrin löytämään vastauksia tämän ainakin kolmiosaisen blogipostauksen kanssa, jonka⁸ toiset osat julkaistaan seuraavien viikkojen aikana. Avaan kirjoituksissa omia tapojani minimoida kuluja sekä lisätä tuloja. Yritän tehdä nämä asiat sellaisilla tavoilla, ettei kumpaankaan joutuisi uhraamaan hirveästi aikaa tai vaivaa. Ensimmäisessa osassa keskityn menojen minimointiin!

Menojen minimointi

Sijoitussumman kasvattamisessa usein ensimmäisenä ongelmana vastaan tulee se, ettei palkasta jää säästettäväksi enempää. Kuukausipalkasta pitäisi kuitenkin saada maksettua asuminen ja muut jatkuvat elämiseen liittyvät kulut. Kun sijoitussumman kasvattaminen kiinnostaa, kannattaa siis ensimmäisenä tutustua omaan kulutukseen.

Isojen hankintojen harkitseminen

Itse aloitin kulutukseni muokkaamisen isoimmista hankinnoista. Niissä voi säästää kerralla enemmän ja oppii muutenkin kuluttamaan järkevämmin. Ei aina ole tärkeintä omistaa uusinta. Jos vanhassa ei ole muuta vikaa kuin ikä, et tarvitse uutta.

Ensimmäisenä on tärkeä ottaa muistiin yksi neuvo, jos jokin tuote on alennuksessa se ei ole syy ostaa sitä. Kun sosiaalisessa mediassa tai sähköpostissa tulee vastaan mainoksia, on ne kohdennettu juuri sinulle sopiviksi. Siksi löydän itsenikin harvasen päivä joltain elektroniikkasivustoilta selailemassa tuotteita joita en todellakaan tarvitse. Olenkin nykyään päättänyt aina suurempia ostoksia tehnessäni, että otan tuotteen oston harkintaan ja tutkin vähintään pari viikkoa vastaavia tuotteita tai etsin tuotteita käytettyinä jostain internetin palveluista.

Oma ehdoton suosikkini käytetyn elektroniikan ostamiseen on Tori.fi, sen lisäksi esim. Applen tuotteita löytyy mResell* sivustolta!

Jos en löydä haluamaani tuotetta käytettynä, ja parin viikon harkinnan jälkeen yhä uskon tarvitsevani sen, lähden vertailemaan tuotteen hintaa nettikaupoissa. Tuotteiden hintojen vertailuun käytän aina Hintaopas.fi* sivustoa, johon laitan yleensä seurannan joka ilmoittaa kun tuotteen hinta laskee. Sen lisäksi Offerilla* sivustolta olen löytänyt palveluja isoilla alennuksilla. Mutta sinne eksyn vasta kun olen päättänyt satsata esim. hierontaan.

Tällaisella vertailulla ja harkitsemisella olen jo useamman ostoksen kohdalla säästänyt monia kymppejä (jopa satasia). Ja sen lisäksi ehdin säästämään puskuriin rahan tuotteen ostoa varten. Siinä onkin seuraava muistiin otettava vinkki: Osta tuotteita vain rahalla, joka sinulla jo on. Erilaisilla kuukausilyhenteisillä maksusopimuksilla, keplotellaan ihmiset ostamaan kalliimpia tuotteita kuin mihin heillä oikeastaan olisi varaa. Kuukausittain lyhennettävät maksusopimukset voivat joskus olla myös hyvä vaihtoehto, kunhan oma talous on kurissa ja maksut todella tulee maksettua. Omasta mielestä kuitenkin paras vaihtoehto on maksaa ostokset aina kerralla.

Pienet ostokset kuriin

Kun opin hillitsemään mielihaluni isoissa ostoksissa, siirryin tarkkailemaan pienempiä ostoksia. Niistä tulee pitkässä juoksussa kuitenkin helposti suuri summa jonka kulutusta ei edes huomaa. Tässä apunani on ollut Nordea Wallet sekä nyt S-omistajaksi liittyttyäni S-mobiili. Molemmat seuraa kortilta meneviä ostoksia tarkkaan ja sovelluksista saa helposti katsottua mihin kategorioihin rahaa on tässä kuussa kulunut. Tällaisia sovelluksia on monia, joten etsi oman pankkisi kanssa toimiva appi googlettamalla.

Vaikka elää tarkasti kulujaan seuraten, se ei tarkoita että aina tarvitsisi pihistellä. Itse huomasin, että jo pelkällä menojen tutkimisella sovellusten avulla on vaikutusta omaan kulutukseeni. Aloin miettimään kapakassa tarvitsenko kuitenkaan sitä viimeistä tuopillista ja töissä tauolla kaupassa käydessä mietin tarvitsenko sitä kallista virvoitusjuomaa.

Mieti omaa viikottaista kulutustasi, mikä tuote on sun kulutuksessa eniten esillä? Ei siis välttämättä se tuote mihin sulla menee viikossa eniten rahaa, vaan se jonka ostat useiten. Omalla kohdalla työn fyysisen raskauden takia suurin kulutuskohteeni tässä mielessä on erilaiset juomat. Kun päätin olla ostamatta virvoitusjuomia tai muita sokerilitkuja ja juoda töissä pääsääntöisesti hiilihapollisia vesiä/vichyä, sain viikossa säästettyä noin 15-25e. Säästöä kuukaudessa on siis parhaimmillaan jopa 100 euroa ja uhraus on loppujen lopuksi pieni. Jos vaihtaisin vielä veden hanasta otettavaan, säästäisin kuukaudessa noin 30 euroa lisää.

Vaihtamalla työssä kuluttamani juoman hanaveteen säästäisin siis vuositasolla noin 1500 euroa!

Tässä jopa kirjoittaja itse hämmentyi summan suuruudesta vuositasolla, sillä kyse on kuitenkin vain muutaman euron juomatölkeistä. Mutta siinä näemmekin miten nopeasti pienetkin summat kasaantuvat. Kun tällaiset pienet säännölliset ostokset on saanut kuriin, ei muissa satunnaisissa ostoksissa tarvitse olla niin tarkkana. Silti rahaa jää säästöön sekä sijoitettavaksi!

Avaa ilmainen Nordnet-tili ja aloita sijoittaminen!*

Säästä arkikuluissa

Tähän loppuun olen kerännyt vinkkilistan oman elämäni tavoista, joilla kuka tahansa voi säästää arjen kuluissa. Muokkaa tapoja sillä tavalla, että ne sopii sun elämään!

  • Hanki termosmuki kahvia varten! Itse olen kahvin suurkuluttaja, siksi tämä on listan ensimmäinen. Melkein kaikkialta kahvin saa halvemmalla tai ainakin normaalin kahvin hinnalla, vaikka termosmuki olisi desimäärältään jättisuuri. (Tämä säästää myös luontoa)
  • Keskitä ostokset yhteen ketjuun, sekä käytä isoa kauppaa aina kun mahdollista! Itse olen S-omistaja, joten olen yrittänyt keskittää ostokseni mahdollisimman hyvin S-kauppoihin. Tämän avulla olen pelkästään tänä vuonna ansainnut bonuksia noin 140 euroa. Sen lisäksi isojen kauppojen hinnat on joka ketjussa halvemmat.
  • Vältä oman auton käyttöä! Kaikille ei ole mahdollista elää ilman autoa, mutta kun auton omistaa sitä käyttää helposti myös silloin kun pärjäisi ilman. Jokainen kilometri jonka jätät ajamatta, säästää rahaa.
  • Kerää omat pullosi talteen! Kaupasta pullon tai tölkin ostaessa, ostaja maksaa pantin jonka saa takaisin palauttaessa pullot kauppaan. Silti monet jättävät rahan-arvoiset pullot ja tölkit roskiksiin tai muualle muiden kerättäväksi. Esim. 5 pientä pulloa viikossa, kerryttää panteissa vuoden aikana 52 euroa.
  • Maksa laskut Mobifyn kautta ja kerrytä bonusta. Koodilla ”MSS” saat rekisteröitymisen yhteydessä tilillesi 5€. Kuulostaa hassulta enkä meinannut ite aluksi ottaa tätä sovellusta käyttöön, mutta täysin totta se on. Kaikkien kuitenkin täytyy laskuja maksaa, miksei siis säästäis vähän rahaa samalla!
  • Tarkasta kuukausitilauksesi! Katso tiliotteesta ja/tai puhelimesi sovelluskaupasta mitä palveluja tilaat kuukausittain. Monet tilaavat useita eri suoratoistopalveluja joita loppujen lopuksi ei tule käytettyä niin paljoa.
  • Hyödynnä palvelujen ilmaiset kokeilujaksot! Niihin linkkejä löydät esimerkiksi Tue Blogin Toimintaa sivulta. Laita muistutus puhelimeesi päivää ennen ilmaisen kokeilujakson loppua ja lopeta tilaus jos et tahdo maksaa siitä!
Mitä vinkkejä sulla on arkielämässä säästämiseen? Jätä kommentti!

10 000 tavoite

Tavoite ei ole paljoa ehtinyt vielä edistyä ja kurssien heiluessa tällä hetkellä oma sijoitussalkkuni ei ole lähiaikoina noususuuntaan liikkunut. Kuitenkin hieman olen sinne päässyt rahaa lisäämään ja tätä kirjoittaessa salkun pääoma on 4600e!

Kiitos kaikille jotka osoittaa lukemalla sekä rekisteröitymällä blogin linkkien kautta teitä kiinnostaviin palveluihin! Vaikka blogi on ollut pystyssä vasta hetken, on tähän käytetty jo todella paljon työtunteja.

Suuntaa Tue Blogin Toimintaa sivulle jos haluat auttaa blogin ylläpitämisessä!

Vastaa