Kempower osake jatkaa vahvaa kasvua – Kempower Q4 tulos

Kempower osake jatkaa vahvaa kasvua – Kempower Q4 tulos

Kempower osake on herättänyt laajaa keskustelua osakesijoittajien keskuudessa jo pitkään – eikä syyttä. Yhtiö on yksi niistä Suomalaisista kasvuyhtiöistä, jotka vaikuttavat pärjäävän hyvin ja vieläpä sellaisella alalla, jonka tulevaisuus näyttää erittäin tuottoisalta maailman autokannan sähköistyessä kovaa vauhtia.

Mutta voiko Kempower osake jatkaa samalla radalla vielä pitkään, ja milloin yhtiön osakkeessa nähdään korjausliike? Pohditaan näitä kysymyksiä tässä artikkelissa.

Jos haluat saman infopaketin videomuodossa, suuntaa YouTuben puolelle katsomaan Larin video aiheesta. Muussa tapauksessa, jatketaan tekstimuodossa täällä blogin puolella!

Kempower osake hyppäsi tulosjulkistuksen yhteydessä

Kempower julkisti tällä viikolla Q4 tuloksensa, ja lätkäisi pöytään jopa analyytikot yllättävän, erittäin kovan tuloksen viime vuoden viimeiseltä vuosineljännekseltä.

Kempower osakkeen hinta koki tulosjulkistuksen myötä voimakkaan, mutta pikaisen kasvupyrähdyksen ja asettui terävän nousun jälkeen n. 26,40 € tuntumaan.

Artikkelin kirjoitushetkellä osake on painunut vielä hieman huipustaan – Ajantasaista kurssihintaa voit tarkastella yllä olevasta kurssigraafista.

Lari kertoo videollaan, että Kempowerin osake on sen hintaan leivotusta kovasta kasvuodotuksesta huolimatta teknisen analyysin perusteella yhä samassa nousussa, joka alkoi heti listautumisen jälkeen. Päivägraafi kertoo, että osakkeen hinta on löytänyt koko ajan uusia pohjia ja uusia huippuja, ja ennen kuin tämä trendi rikotaan, ei Kempowerin hinta välttämättä tule korjausliikettä alaspäin näkemään.

On kuitenkin todennäköistä, että korjausliike tullaan ennemmin tai myöhemmin näkemään, koska mikään osake ei voi jatkaa nousua loputtomiin.

Kurkataanpas seuraavaksi vähän firman lukuja ja toimitusjohtajan kommentteja mm. Yhdysvaltojen markkinalle laajenemisesta.

Kempower yllätti ammattilaisetkin – Tulos ja liikevaihto kovassa kasvussa

Kempower jatkoi vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä vahvaa kasvua, ja ylitti analyytikoiden antaman arvion liikevaihdon osalta reilulla miljoonalla eurolla. Analyytikot arvioivat Kempowerin Q4 liikevaihdoksi ennen tulosjulkistusta 36,7 miljoonaa euroa, ja toteutunut liikevaihto oli 37,8 miljoonaa euroa.

Positiivisia merkkejä näyttää myös Kempowerin voimakkaasti kasvava tilauskanta, ja tilauskirjassa oli vuoden 2022 lopulla 119 miljoonan euron edestä kirjauksia.

Eikä siinä vielä kaikki – Kempower on onnistunut hallittuun, mutta hatunnoston arvoiseen kasvuun ja vieläpä niin, että se on kannattavaa. Kasvava liikevaihto tarkoittaa yleensä Kempowerin kaltaisessa tuoreessa kasvuyrityksessä järkälemäisiä tappioita, mutta Kempower onnistui loppuvuonna 2022 tekemään yhdessä vuosineljänneksessä 3,5 miljoonaa euroa voittoa.

Yhtiön vahva tekeminen yllättikin analyytikot myös tuloksen osalta, ja mm. Inderes arvioi ennen tulosjulkistusta Kempowerin tuloksen olevan tappiollinen vuoden viimeisen neljänneksen osalta – Eikä optimistisempienkaan analyytikoiden yleinen näkemys ollut lähelläkään toteutunutta tulosta.

Analyytikoiden näkemykset toki vaihtelevat paljon, mutta Kempowerin yleinen tulosarvio ennen julkistusta pyöri n. miljoonan euron paikkeilla.

Koko vuoden osalta Kempowerin liikevaihto kipusi hieman yli 100 miljoonaan euroon ja tulosta se tahkosi 6,7 miljoonaa euroa – Vuodelle 2023 yhtiö lataa yhä kovia odotuksia, ja odottaa kasvun jatkuvan voimakkaana, sillä se odottaa liikevaihdon ylittävän 200 miljoonaa tänä vuonna.

200 miljoonan liikevaihto tarkoittaisi siis prosentteina 100 % liikevaihdon muutosta vuodessa. Kauaa yhtiön liikevaihto ei varmasti näin voimakkaasti ainakaan prosentuaalisesti kasva, sillä mitä suuremmaksi liikevaihto kasvaa, sen vaikeampaa tuon suuren prosentuaalisen kasvun ylläpitäminen on.

Näin ollen tulevina vuosina liikevaihto ei varmasti tule kasvamaan yhtä lujaa, ainakaan prosentuaalisesti. Vuodelle 2023 Kempower ei tässä vaiheessa vielä anna mitään sen tarkempia tarvioita tuloksen osalta, mutta kertoo sen odottavan tuloksen osalta ”1-numeroista lukua”, eli tulos olisi yhtiön odotusten täyttyessä mitä vain 1-9 % väliltä.

Kempower laajenee Yhdysvaltoihin

Kasvua varten tietysti tarvitaan lisää tuotantoa, ja sitä yhtiö myös aikoo rakentaa tänä vuonna. Aiemmin helmikuussa Kempower kertoi avaavansa tuotantolaitoksen Yhdysvaltoihin, ja tämä tieto ilahdutti selvästi sijoittajia, sillä yhtiön osakkeen kurssi ampaisi mukavaan nousuun heti ilmoituksen jälkeen.

kempowerin toimitusjohtaja kuvailee yhdysvaltain markkinoilla siirtymistä - kempower osake keskustelu

Yhdysvaltoihin Kempower laajentaa siksi, että lammikon takana on tarjolla sähköautolatureihin erikoistuneelle yhtiölle tuottavia tukia, sillä myös Yhdysvallat on aloittanut matkansa kohti vihreää siirtymää. Yhtiö kertoo avaavansa tuotantolaitoksen Yhdysvaltoihin jo lopppuvuodesta tänä vuonna, ja syy tälle kiireelliselle projektille on juuri nuo tarjolla olevat tuet.

Kempower rakentaa yhdysvaltoihin 50 miljoonalla latausasemien tuotantolaitoksen jpg mihinsitasaastais.fi

Tietysti Yhdysvaltain markkinoilla on myös valtava asiakaskunta, josta Kempower toivoo löytävänsä tuleville vuosille runsaasti kasvua. Kasvua Yhdysvaltain markkinalla tukeekin voimakkaasti valtion tavoite saada kasvatettua sähköautojen latausverkostoa merkittävästi tulevina vuosina.

Auki on vielä kuitenkin se, minkälaisia tukia Kempower tulee Yhdysvalloilta saamaan. Vaikuttaisi siltä, että Yhdysvallat haluaa ennen kaikkea tukea vihreän siirtymän tuilla ”Made in America”-kulttuuria, ja Kempower aikoo yhtiön mukaan ainoastaan kasata lopputuotteita Yhdysvalloissa sijaitsevalla tehtaallaan. Laturien osat siis valmistetaan edelleen Kempowerin Lahden tehtaalla.

Yhdysvaltain presidentti Biden twiittasi ensimmäistä kertaa presidenttiydensä aikana viitaten Teslaan – Myös Tesla on kertonut olevansa mukana laturiverkoston kasvattamistalkoissa, ja on luvannut avata olemassa olevaa Supercharger-verkostoaan myös muiden autojen käyttöön.

Syy tähän lienee se, että Tesla todennäköisesti saa osuutensa valtion tuista myös olemassa olevien laturien avaamisesta – Koko projektin tavoitehan on vain laajentaa laturiverkkoa, jossa Tesla voi auttaa nopeasti ja merkittävästi sen nykyisellä ja varsin laajalla laturiverkostolla.

Yhdysvaltain markkinalla kilpailu onkin erittäin kovaa, ja Kempower tulee varmasti kokemaan jos jonkinnäköistä sudenkuoppaa Yhdysvaltain retkellään. Sijoittajat voivat vain toivoa, että yhtiö taklaa kaikki markkinalla kohdatut haasteet, ja selviää niistä voittajana kuten se on tähänkin asti tehnyt.

Lue myös:

Kempowerin osake noussut jo 400 % – Koska kupla puhkeaa?

Onko Kempower osake jo liian kallis?

Kempowerin kaltaisen yhtiön osakkeen arvottaminen on äärimmäisen haastavaa, koska yhtiö kasvaa niin kovaa tahtia ja ylittää odotuksia kerta toisensa jälkeen. Kempowerin markkina-arvokin on kivunnut jo 1,5 miljardin paikkeille, joten mistään pienestä kioskista ei enää ole kyse.

Arvottamista hankaloittaa ennen kaikkea se, että vastaavaa yhtiötä ei oikein Suomen markkinoilla ole, ja vertailukohtaa ulkomailtakaan on vaikea hakea – Vastaavien yhtiöiden markkina-arvot ovat joko merkittävästi suuremmat, tai merkittävästi pienemmät kuin Kempowerin. Toinen vertailukohta voisi olla sähköautoyhtiöt, jotka hallinnoi omia verkkojaan, mutta niillä on muutakin toimintaa ja laturien osuus markkina-arvosta lienee melko pieni.

Paras tapa arvottaa Kempowerin hintaa lieneekin tässä kohtaa perehtyä syvemmin markkinaan ja pohtia markkinan todellista kokoa – ja sitä, kuinka suuren osan Kempower todella voi markkinasta realistisesti itselleen kahmia.

Kempowerin tämänhetkinen asema ja etumatka ei myöskään ole millään tavalla taattu. Jossain kohtaa markkinalle todennäköisesti ilmestyy toimija, joka valmistaa laturikikkareet Kiinassa ja myy niitä puolet halvemmalla kuin Kempower.

Nämä kysymykset ovatkin juuri niitä, jotka osakkeen kohdalla mietityttävät. Jos Kempower taklaa Yhdysvaltain reissultaan hyvän markkinaosuuden ja kykenee säilyttämään kilpailuasemansa kasvavassa markkinassa, on yhtiöllä varmasti mahdollisuudet huikeisiin saavutuksiin.

Joka tapauksessa on huikean hienoa, että Suomesta saadaan jälleen maailmankartalle yhtiöitä, jotka vievät Suomalaista innovaatiota maailman markkinoille – ja vieläpä menestyksekkäästi!

Lari jää vielä sormet syyhyten odottelemaan oston paikkaa Kempowerin osalta, ja toivotaan, että ostopaikka tässä lähitulevaisuudessa aukeaa!

Vastaa