Kempowerin Osake Noussut Jo 400% – Koska Kupla puhkeaa?

Kempowerin Osake Noussut Jo 400% – Koska Kupla puhkeaa?

Vieläkö Kempower voi jatkaa nousuaan?

Mä puhuin Kempowerista ekan kerran jo ennen sen listautumista Helsingin pörssiin viime joulukuussa. Silloin mä kerroin myös oman kiinnostukseni firmaa ja osakkeen omistamista kohden. En kuitenkaan lähtenyt ostoksille, koska minimisijoitus (noin 600€) oli siinä kohtaa liian iso omalle loppuvuoden budjetilleni. Jos olisin mukaan sillon lähtenyt, niin sijoitus olisi noin 4x tällä hetkellä.

Ja tää 4 kertaistuminen on tapahtunut sellaisena aikana, kun lähes kaikki muut sijoituskohteet on vaan tullut alas ja alas ja alas ja alas….

Kempowerin markkina-arvo on tässä kuvaushetkellä jo noin 1.25mrd. ja tämä on saavutettu noin 65milj€ liikevaihdolla tän vuoden ekan 3 kvartaalin aikana. Inderes arvioi firman PE luvun olevan ens vuoden ennustetulla liikevaihdolla noin 114. Yleensä jos PE luku on yli 20 niin puhutaan ns. kalliista osakkeesta. Korkea PE luku meinaa yleensä sitä, että kyseessä on nk. kasvuosake. Eli sijoittajat luottavat yrityksen tuloksen paranevan jatkossa jonka takia he ovat valmiita maksamaan siitä nyt ns. ylihintaa.

Mutta jos Kempowerin osake on jo nyt kasvanut sieltä 5€ listautumishinnasta yli 22€ niin riittääkö puhtia vielä lisänousuun? Varsinkin jos edessä on vielä taantuma, niin millainen on Kempowerin tulevaisuus?


Mikä Kempower on?

Kempower on suomalainen sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja -järjestelmiä valmistava yritys. Kempower on Kemppi Group Oy:n tytäryhtiö, joka on vuonna 1949 perustettu suomalainen perheyritys.

Lisää Kempowerista näillä videoilla!Miten hankkia lisätuloja? Vinkkejä lisätulojen hankkimiseen:


Kempower-kuplan puhkeaminen lähenee…

Ensinnäkin vastauksena kysymykseen voiko Kempowerin osake jatkaa nousua? Niin todellakin.

Osakkeen nousun ei oo pakko olla sidoksissa yhtiön kasvuun ja kasvua voidaan siis nähdä, vaikka osake ei sitä ns. ansaitsisi. Ja jos mietitään Kempowerin liiketulosta niin osake on todella kallis, siis ihan överikallis tämän hetken tilanteeseen verrattuna. Mutta jos kasvu jatkuu samalla käyrällä, tilauksia saadaan jatkuvasti lisää ja marginaalit pysyy hyvinä, niin kasvutarina näyttää todella hyvältä!

Huomatkaa kuitenkin toi ”JOS” tuolla välissä

Mutta niinkuin jo alkuvuodestakin sanoin, niin mua ei todellakaan yllättäisi jos Kempowerin osake lähtis jossain kohtaa liikkumaan muuta markkinaa vastaan. Ja siis negatiivisessa mielessä. Nimittäin jos tarkastellaan Kempowerin osakkeen nousua tarkemmin, niin tässä nähdään aika selkeitä merkkejä miksi mahdollinen rajumpi lasku voisi jossain kohtaa tulla.

Matka tähän hetkeen – Kempower yhtiönä!

Kempower on uusi kiinnostava yritys jonka taustalla on hyvin hoidettu perheyritys, Kemppi Group. Ja Kempower listautui hyvällä teknologialla ja todella kiinnostavaan aikaan!

  • Sähköajoneuvot on kokoajan yhä suositumpia ja latausinfraa kaivataan kokoajan lisääntyvässä määrin
  • Kempowerilla oli myös jo ennen listautumista muutama iso diili (kuten s-ryhmän kanssa ABC-asemille latausasemien asentaminen) ja sen lisäksi diilejä on tullut myös tänä vuonna sekä suomessa, että ulkomailla.
  • Eli kiinnostava yritys, kiinnostavalla alalla ja kasvua on näkyvissä

Sitten samaan aikaan, kun tää yritys listautui niin osakkeissa alkoi rajut laskumarkkinat. Maaliskuun 7. päivään mennessä Helsingin pörssin yleisindeksi oli laskenut n. 20% vuoden alusta. Samalla myös Kempower oli laskenut joulukuun huipuista 35%, mutta oli silti n. 50% listautumishintaa ylempänä.

Ja kaiken laskiessa alkoikin sitten sijoittajilla etsintä uudelle sijoituskohteelle, joka vois olla seuraava raketti kuten Qt Group tai Harvia on ollut viime vuosina!

Ja jos kurkataan Harvian ja QT:n kursseja ja verrataan niitä Kempoweriin niin saadaan aikalailla vastakkainen graafi katseltavaksi. Qt itseasiassa jopa nousi ensimmäisen kvartaalin aikana, mutta osavuositulokset ja mahdollinen kasvun hidastuminen alkoi painaa osaketta.

Ja kun tällainen raketointi, mitä esim. QT:n kanssa on nähty viimevuosina, tulee loppuunsa, niin sijoittajat alkaa äkkiä kotiuttamaan voittojaan ja siirtämään niitä rahoja johonkin uuteen kiinnostavaan —> kuten Kempoweriin

Ja jos mietitään psykologisessa mielessä tätä nousua: kun sijoittajat näkee oman salkun laskevan ja laskevan ja laskevan, kun samalla uusi kiinnostava tulokas tykittää vaan ylöspäin, niin tietty sitä halutaan ostaa salkkuun! Tää sit buustaa hintaa lisää ylöspäin, ja tuloksen vielä parantuessa sijoittajat ajattelee diilin olevan vastustamaton. Vaikka tulevaisuuden kasvua onkin osakkeeseen jo laskettu TODELLA paljon.

Ja tällä tavalla Kempowerista on tullut yksi tän vuoden parhaiten tuottaneita osakkeita. Sijoittajat on lähtenyt hakemaan tukea salkkuunsa tästä osakkeesta, kun kaikki muu vaan sulaa käsiin…


Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Puhkeaako kupla vaiko ei?

Ongelmia alkaa kuitenkin tulla siinä kohtaa, kun muutkin osakkeet alkaa näyttää sijoittajien mielestä halvoilta ja niissä aletaan saada kasvua. Pelätään, että jäädään toisesta raketoinnista paitsi ja aletaan siirtää voittoja kempowerista ”halvempiin” osakkeisiin. Eli ei yllättäisi jos/kun saadaan tukevaa nousua yleisesti osakemarkkinalla ja makrotilanne vaikuttaa paremmalta, että kempower ottais hieman takapakkia.

Varsinkin kun pohditaan missä taloustilanteessa me ollaan:

  • Ei oo pandemia-ajan tukirahoja tai säästöjä (Ennemmin on pelkoa työn menettämisestä ja tarvii saada säästöjä kerrytettyä)
  • Eli ylimääräistä sijoitettavaa rahaa ei ole joka ohjaa yhä enemmän ihmisiä käyttämään aiemmin tehtyjä voittoja hyödyksi.

Voi hyvin olla, että kasvu jatkuu, mutta itse en lähtis tässä kohtaa enää mukaan. Mieluummin odottelen rauhassa ja lähden tähän osakkeeseen sit siinä kohtaa, kun liiketoiminta on tukevammalla pohjalla tai osakkeen hinta on järkevämmällä tasolla.

Toinen ongelma, joka voi pistää kapuloita rattaisiin, on jos Kempowerin marginaalit alkaa heikkenemään ja kasvutarina hidastumaan. Varsinkin, kun taantuma näyttää yhä todennäköisemmältä niin räjähdysmäinen kasvu ilman marginaalien heikentymistä kuulostaa mahdottomalta. Tällä hetkellä osakkeeseen on laskettu todella paljon sitä tulevaisuuden kasvua jo ennakkoon. Me nähtiin QT:n ja Harvian osakkeista mitä tapahtuu, kun kasvu ei sitten tuukkaan yhtä isona kuin odotettiin.

Kempower on yhä kiinnostava yhtiö, mutta kupla rakentuu.

Tässä postauksessa mä en lainkaan keskustele Kempowerin liiketoiminnasta, teknologiasta tai kilpailueduista, vaan ennemmin psykologisessa mielessä sijoittajien tyylistä ja ajatuksista. Sijoitusmarkkinalla tällaisia nousuja ja nopeita laskuja eli ns. kuplia tulee tasaisin väliajoin. Joista viimeisin on kryptovaluuttojen raju nousu vuonna 2021 jossa itsekin olin osana.

Toi kryptojen 2021 kupla oli ensimmäinen jossa itse oon ollut mukana ja siitä jäi käteen paljon oppeja. Jälkikäteen mietittynä olis ollut mahtava kotiuttaa hieman voittoja yli $60k hinnoissa ja jättää ostot vähemmälle niitä hintoja lähestyessä. Mutta jälkikäteen on helppo kertoa mitä tekis, koska kaikki on jo tapahtunut ja data on katseltavissa vapaasti.

Koska ennustaminen ei oo mahdollista, niin oon tyytynyt tutkitusti parhaimpaan tekniikkaan eli mä oon aina sijoittanut pitkäjänteisesti ja säännöllisesti. Puhuttiin sitten indekseistä, osakkeista tai bitcoinista. Se meinaa sitä, että esim. Bitcoinin kanssa mä oon tehnyt sijoituksia alle 20k hinnoissa, sekä myös yli 50k hinnoissa ja paljon siinä välissä. Jolloin mun keskiostohinta on paljon huippuja alempana ja toki myös pohjia ylempänä.

Jonka lisäksi oon tyytyväinen, että lähden mukaan vain sellaisiin sijoituskohteisiin joihin oikeasti uskon. Eli esim. Shiba Inun kanssa mulla olis ollut mahdollisuus tehdä ihan tuhotonta voittoa, mutta onko se projekti jota haluan hodlata 10 vuotta? Onko se millään tavalla relevantti projekti 10 vuoden päästä? Epäilen.

Eli vaikka kuplia tapahtuu, niin se ei tarkoita etteikö ne sijoituskohteet voisi olla hyviä ja esim firmat todella tuottavia. Niin kuin sanoin jo aiemmin, firman tuloksen ei tarvitse parantua, jotta osake voi nousta. Siihen riittää se, että ostajia on enemmän kuin myyjiä.

Kempower firmana on siis edelleen kiinnostava, teknologia todella hyvää ja kasvua näyttäis tulevan hyvin, mutta mä en nää osakeen hinnannousun jatkuvan enää kovin pitkään ilman suurempaa korjausta. Mutta kiinnostava nähdä mitä tapahtuu. Kokoajan opitaan uutta!

Sinua saattaa myös kiinnostaa: