Miksi aloittaa säästäminen ja sijoittaminen nuorena?

Miksi aloittaa säästäminen ja sijoittaminen nuorena?
nuori sijoittaja

Aina kun vanhoilta sijoittajakonkareilta kysytään, mitä he eniten katuvat sijoitusurallaan, miltei aina vastaus on että sijoittaminen ja säästäminen aloitettiin liian myöhään. Nuorella sijoittajalla on paras työkalu sijoittamiseen ja se on aika. Mitä kauemmin rahat on kiinni markkinassa, sitä isompi potti siitä kasvaa. Sen takia on erittäin tärkeää aloittaa säästäminen ja sijoittaminen nuorena.

Pienenä esimerkkilaskelmana on Rahapodista tuttu Martin Paasi esittänyt tällaista:

Jos 20-vuotias aloittaa kuukausittain sijoittamaan kuluttomaan indeksirahastoon 200 euroa kuukaudessa ja lopettaa sen täytettyään 30, hänellä voi olla 7% korolla eläkeikään mennessä jopa 357 000€.

Jos 30-vuotias aloittaa samanlaisen säästökuurin, mutta jatkaa sitä 35 vuotta eli eläkeikään saakka, on hänellä vain 330 000€ eläkepotti odottamassa.

Kerrataanpa:

20-vuotias sijoittaa ja säästää 10 vuotta 200 euroa kuukaudessa = 24 000€

30-vuotias sijoittaa ja säästää 35 vuotta 200 euroa kuukaudessa = 84 000€

20-vuotiaalla on eläkeikään mennessä jopa 27 000€ enemmän, vaikka säästetty summa on 60 000€ pienempi.

Eli mitä aiemmin aloitat, sitä suurempi potti sinulle ehtii kasvaa. Käy vaikka tällä korkoa korolle laskurilla leikkimässä hieman, mieti sinulle mahdollisia kuukausisäästöjä ja katso millaiseen summaan pääset 30 vuoden sijoittamisella!

Mutta kun nuoruus on elämistä varten??1!

Ei tässä ole nyt kukaan kenenkään nuoruutta viemässä. Tämä esimerkki kuvastaa vain sitä hurjaa eroa mikä sijoitusten kasvussa on, riippuen aloitatko sen 20-vuotiaana vai ”vasta” 30-vuotiaana. Nuorena tuntuu helposti siltä, että näitä asioita voi sitten miettiä myöhemmin. Sitten kun se myöhemmin saapuu, niin kirotaan kun ei osattu aloittaa ajoissa.

Tärkeintä on, että aloitat säännöllisen kuukausisäästämisen mahdollisimman ajoissa. Alkuun säästösumma voi olla niinkin pieni kuin 15 euroa kuukaudessa, mutta kun tulot kasvavat ja rutiini löytyy, summaa kannattaa kasvattaa. Itse olen tämän vuoden tähdännyt siihen, että säästän ja sijoitan nettopalkastani 10%. Todellinen prosentti menee kyllä varmasti lähemmäs 15. Sitten kun tässä pääsee alkuun ja säästöön on kerääntynyt jo pieni potti, säästämiseen jää koukkuun. Tai ainakin näin itselleni kävi, saan isommat kiksit siitä että saan sijoitettua kuin että ostaisin uusimman muotitakin tai kengät.

Ja tää aloittaminenhan on siis helppoa. Joko meet oman pankkisi verkkopankkiin ja etsit sieltä sijoitustilit tms. ja etsit sieltä pankkisi tarjoaman edullisen (kulut alle 0.5%) passiivisen indeksirahaston ja aloitat siihen kuukausisäästösopimuksen, tai sitten avaat tilin alta Nordnettiin ja teet siellä saman. Itse käytän Nordnettiä kaikessa sijoittamisessani, mutta mikä vaan on helpointa sulle on paras!

Kun sijoitukseen laittaa rahan heti palkkapäivänä, ei sen puuttumista edes huomaa.

nordnet

Aloita rahastosäästäminen ilmaisella Nordnet-tilillä!*

*”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

En mä halua oottaa eläkkeelle asti, että voin olla vapaa?

Mä itse nään säännöllisen säästämisen ja sijoittamisen keinona päästä irti tästä oravanpyörästä jota elämäksi kutsutaan. Omavaraisuushaaste teki blogissaan erittäin hyvän postauksen tässä lähiaikoina, jossa hän haastoi käsitystä ”tavallisesta elämästä”. Miksei tavallista elämää vois olla se, että tehdään töitä jonkin aikaa, sijoitetaan ja säästetään kunniakkaasti ja sitten elellään säästöillä loppuaika. Tähän hyvän alkupääoman antaa kun aloitetaan säästäminen ja sijoittaminen nuorena. Voihan tavallinen elämä olla ihan erilainen just sulle, mut minkä takia kaikki on tyytyväisiä siihen ajatukseen, että tarkotus on tehdä töitä 65-vuotiaaksi asti ja sitten jäädä eläkkeelle.

Säännöllisellä sijoittamisella ja säästämisellä voidaan saavuttaa sellainen turvallisuuden tunne ja passiivinen tulonlähde, että uskalletaan päästää irti siitä oravanpyörästä ja keksiä jotain ihan uutta! Itse olen tämän blogin aloittamisen jälkeen jo ehtinyt haaveilla, josko kävisinkin töissä vaikka vain 4 tai jopa 3 päivää viikossa. Se kuitenkin vaatisi sen, että te lukijat jatkatte blogin lukemista ja saisin tästä itselleni pienen tulonlähteen.

Eli jos pidätte mun tuottamasta sisällöstä, niin auttais tosi paljon jos klikkaatte tilauskelloa tuolta blogin oikeesta alakulmasta, pistätte mun blogin seurantaan eri someissa ja jaatte postauksia kavereillenne!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Vastaa