Mitä kryptosijoittajat voi oppia tästä? | Brittimies oli 7 minuuttia maailman rikkain ihminen…

Mitä kryptosijoittajat voi oppia tästä? | Brittimies oli 7 minuuttia maailman rikkain ihminen…

Brittiläinen tubettaja Max Fosh julkaisi noin viikko sitten videon, jonka otsikossa hän väitti olleensa maailman rikkain ihminen 7 minuutin ajan. Videon otsikon lukemisen ja ekojen sekuntien katsomisen jälkeen ymmärtää kyllä, että kyseinen otsikko oli huumoria. Mutta tämä tapaus sai mut ajattelemaan tilanteita kryptomaailmassa, joiden kautta ihmiset menettävät rahaa joka päivä. Käydään siis tässä postauksessa (ja tässä videossa) läpi Max Foshin tarina, sekä miten ihmeessä tää liittyy kryptovaluuttoihin?

Nappaa ilmainen osake Trading 212 palvelusta!

Miksi Max väitti olleensa rikkain ihminen hurjat 7 minuuttia?

Max Fosh on suosittu brittiläinen sisällöntuottaja, jolla on YouTubessa lähes 700 tuhatta seuraajaa. Uusimmassa videossaan hänellä oli ideana perustaa osakeyhtiö, luoda yritykselle maksimimäärä osakkeita ja myydä yksi osake 50 punnalla. Ideana tässä oli siis luoda yritys, jolla on mahdollisimman iso osakemäärä, jotta teoreettisesti markkina-arvo voisi olla myös todella iso. Yrityksen luomisprosessissa tuli esiin, että osakkeita voi luoda maksimissaan 10 miljardia, joten siihen päädyttiin. Kun yrityksen perustamisesta oli tullut vahvistus, Max lähti kadulle etsimään sijoittajaa.

Yllättävän nopeasti löytyikin sijoittaja, joka suostui maksamaan osakkeesta 50 puntaa. Tämän jälkeen Max lähti äkkipikaa tekemään ilmoitusta uudesta osakkeenomistajasta ja mahdollisesta markkina-arvon muutoksesta paikalliselle viranomaiselle. Kirjepostia viranomaiselta saatiin lähipäivinä ja yllätykseksi kirjeen alussa kerrottiin, että firman markkina-arvo laskennallisesti on nyt 500 miljardia puntaa! Toki kun kirjettä jatkoi eteenpäin, niin selväksi tuli ettei markkina-arvo oikeasti ole näin korkealla. Ja siinä myös pyydettiin sulkemaan yritys heti, koska kyseessä on mahdollinen petos.

Eli näin, hetkellisesti Max omisti 500 miljardin punnan yrityksen ja oli sen myötä maailman rikkain ihminen…

Mutta miten ne kryptot tähän liittyy?

Pörssin puolella tuollainen yhden osakkeen kautta markkina-arvon arvioiminen ei mene läpi, mutta kryptoissa sellainen voisi helposti mennä läpi. Rupesinkin tän tapauksen jälkeen pohtimaan sitä, että paljonko tällaisia projekteja löytyy ja paljonko niihin ihmiset työntävät rahaa. Regulaatio kryptoissa on pientä ja sen takia tällaista tapahtuu, mutta onneksi sekin asia kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Mutta mietitääs nyt kuitenkin hetki, että millaisia asioita siellä kryptomarkkinassa kannattaa seurata ja millaisiin projekteihin ei ehkä kannata ensimmäisenä pompata.

Kryptotokenin luominen on liian helppoa

Ensimmäinen asia, joka täytyy jokaisen kryptosijoittajan ymmärtää on, että tokenin luominen on helppoa, halpaa ja nopeaa. Kryptotokenin voi kuka tahansa luoda parissakymmenessä minuutissa ja halvimmillaan sen voi tehdä vain muutamalla dollarilla. Toki mitä enemmän tokenilla voi tehdä, niin sitä vaikeampi sen luominen on, mutta perustokenin luominen on erittäin helppoa. Ehdottomasti suosituin alusta tokenien luomiseen on Ethereum ja sen päällä pyöriikin tällä hetkellä melkein 500 000 erilaista tokenia. Yksi viime vuoden suosituimmista tokeneista oli Shiba Inu token (SHIB), joka on esimerkiksi rakennettu juuri Ethereumin päälle.

Tokenia luodessa tekijältä kysytään mm. total supply, joka tuossa ensimmäisessä tarinassa oli siis osakkeiden määrä. Varsinkin nyt meemikolikkojen myötä on tullut paljon sellaisia tokeneita joiden total supply on todella iso. Ja näissä ei puhuta enää ”vain 10 miljardista” vaan kierrossa oleva määrä voi olla tuhansia miljardeja tokeneja tai vielä enemmän. Esimerkiksi Shiba Inun alkuperäinen kiertävä määrä oli 1000 biljoonaa… Jos siis Shiba Inu tokenin olisi saanut myytyä eurolla jollekkin, olisi voinut väittää markkina-arvon olevan tuo 1000 biljoonaa.

Tokenin luomisesta ei mene ilmoitusta millekkään virastolle eikä siitä ilmoitusta välttämättä tarvitse edes tehdä, jonka lisäksi luomansa tokenin voi helposti saada myyntiin DeFi-protokolliin. Tämän jälkeen vain muokkaa tokenille kiinnostavan kuvan ja alkaa markkinoida sitä. Tällaista toimintaa on näkynyt paljon nyt jenkkien sisällöntuottajien keskuudessa. Huonoiten päättyneistä projekteista on mm. Coffeezilla puhunut kanavallaan ja siellä siis keskitytään pääasiassa huijausten ja niin kutsuttujen rug pullien tutkimiseen. Eli tällaisia huijaustapauksia on ikävä kyllä tullut esiin isojenkin sisällöntuottajien masinoimana.

Varo esimerkiksi Rug Pull huijauksia!

Tällaisia kryptohuijauksia on tosiaan esimerkiksi erilaiset rug pull huijauksiksi nimitetyt tapahtumat. Näissä jokin henkilö tai ryhmä luo kryptotokenin, jota markkinoidaan rajusti. Sitten kun rahaa on saatu sisään tarpeeksi, niin perustajat myyvät omat tokeninsa ja jättävät sijoittajat pitelemään tyhjiä arpoja. Viimeisen vuoden aikana ehdottomasti eniten huomiota saanut tällainen rug pull oli Squid token. Siinä joku oli luonut supersuosittuun Squid Gameen viittaavan kryptotokenin, mutta lopputulos oli juuri edellä mainittu. Tuottoja ei ollut mahdollisuus saada ulos ja monet menettivät tässä tapauksessa rahaa.

Tällaisia huijauksia tapahtuu koko ajan ja niihin ikävä kyllä ihmiset rahojaan laittavat. Monet varmaankin sillä ajatuksella, että siitä on mahdollista rikastua. Näitä rikastumishaaveita nostaa varmasti uutisissa näkyvät meemikolikkobuumit ja niillä rikastuneet ihmiset, mutta tällainen pitäisi sijoittajana osata suodattaa pois ja keskittyä pitkäjänteiseen sijoittamiseen!

Miten huijauksilta voi suojautua?

Tällaisilta projekteilta suojautuminen voi olla varsinkin aloitteleville sijoittajille todella vaikeaa, koska ulospäin kaikki voi vaikuttaa hyvältä. On kuitenkin todella tärkeää jaksaa nähdä hieman vaivaa sijoituskohteen tutkimisessa, nimittäin jo muutaman asian tarkistamalla voi välttyä huijatuksi tulemiselta. Isoin neuvo tässä kohtaa on se, että sijoita vain sellaiseen asiaan jonka ymmärrät!

1. Mikä on projektin tarkoitus?

Itse olen päättänyt sijoittaa vain sellaisiin kohteisiin joilla on oikeasti jotain järkeviä käyttökohteita tai niitä kohti työskennellään. Monesti projekteissa suunnitellaan kaikenlaista, mutta tärkeää on tutkia projektin tämän hetken tilannetta ja suunnitelmien järkevyyttä. Monesti jo tässä kohtaa voi hylätä projektin kokonaan jos esimerkiksi projektin suunnitelmista ei ole mitään järkevää kerrottavaa, tai et niistä mitään ymmärrä.

2. Kuka projektin on luonut?

Projektin taustalla oleva tiimi on myös todella tärkeä tietää, koska se tiimi on loppujen lopuksi vastuussa sun sijoituksesta. Tarkista onko tiimin jäsenet mukana omilla nimillään tai onko projektin yhteydessä alunperinkään mainittu ketään ihmisiä. Näillä ihmisillä on yleensä valta tehdä tokenin kannalta isoja päätöksiä, joilla pahimmillaan voi olla romauttava vaikutus. Jos projektissa on mainittu ihmisiä, niin tarkista Googlesta heidän taustojaan ja jos ei ole mainittu, niin tutki miksi ei, tai skippaa projekti.

3. Ketä omistaa tokenit?

Myös sillä on paljon väliä, että kuka ne tokenit sitten omistaa. Monissa projekteissa tokenien omistus on voinut jakaantua tosi epätasaisesti, eli pieni prosentti omistaa suuren osan tokeneista. Tämä ei tietenkään ole toivottu tilanne, koska silloin se pieni prosentti voi myymällä pistää kurssin laskuun ja viedä koko projektilta pohjan. Tässä kohtaa voi myös tutkia onko projektin perustajien tokeneja esimerkiksi lukittu tietyksi ajanjaksoksi tms. Tätä kohtaa vaikeuttaa se, että tokeneja voi helposti jakaa moniin lompakoihin ja omistus voi silti pysyä samalla henkilöllä. Tässä ollaan siis monesti projektin perustajien armoilla ja siksi tuo kohta 2 on sitäkin tärkeämpi!

Sijoittajalle jää todella paljon enemmän vastuuta asioiden tutkimisessa

Kryptovaluuttamarkkinassa sijoittajalle jää siis paljon enemmän vastuuta asioiden tutkimisessa ja tätä vaikeuttaa se, että kryptoissa on paljon asioita joita on tosi vaikea ymmärtää. Vaikka regulaatiota yritetään yhä enemmän alalle saada, niin on se jo nyt todella paljon jäljessä. Tämä asioiden mutkikkuus ja regulaation puute luo huijareille otollisen ympäristön ja harvat huijaukset on esimerkiksi oikeuteen asti menneet. Ja niinkuin tuosta Max Foshin videosta huomattiin, niin perinteisten yritysten puolella regulaatiota ja sääntöjä on, jonka lisäksi niitä jopa joku seuraa tarkemmin. Tämän takia halusin viedä tästä videosta ajatuksia kryptomarkkinaan, koska riskejä tällaisten tapausten etenemisestä pidemmälle on paljon enemmän.

Itse pyrin puhumaan vain sellaisista kohteista, joihin itse uskon pitkällä aikavälillä ja joista olen taustajoukot jne. tutkinut. Mulle tulee kuitenkin päivittäin viestejä erilaisista kryptoprojekteista, NFT-projekteista ja esimerkiksi kasinosivuilta joista suurin osa on ihan täyttä kuraa. Aikamoinen suo on niiden tutkimisessa, jonka takia olenkin tosi tyytyväinen, että olen löytänyt itselleni muutamia isompia yhteistöitä luotettavien ja teille hyödyllisten tahojen kanssa!

Muistakaa tutkia sijoituskohteitanne kunnolla ja toivotaan, että kryptovaluuttojen regulaatio kehittyy eteenpäin ja vielä järkevällä tavalla!

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA MUA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Twitter @mihinsaastais

Instagram @mihinsitasaastais

TikTok @mihinsitasaastais

Vastaa