Miten aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa? (2022)

Miten aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa? (2022)

Miten aloittaa sijoittaminen nyt, kun sijoitusmarkkinat ovat kokeneet viimeisen 10 kuukauden aikana melkoista myllerrystä, ja alaspäin onkin tultu aikalailla 10 kuukautta putkeen? Tämä vuosi on myös ollut sijoitushistorian synkimpiä vuosia kurssikehityksen kannalta moneenkymmeneen vuoteen, joten nyt jos koskaan voidaan puhua kunnon karhumarkkinasta.

Moni varmasti miettii nykyisessä markkinatilanteessa miten tässä markkinamyllerryksessä kannattaa aloittaa, tai että kannattaako yleensäkään tässä vaiheessa sijoittaa mihinkään?

Jos katsot mieluummin tästä aiheesta videon, niin sellainen löytyy täältä!

Sijoittamisen aloittaminen ei katso aikaa, eikä markkinatilannetta

Kun puhutaan pitkäjänteisestä, säännöllisestä sijoittamisesta, voidaan hyvillä mielin todeta että AINA on hyvä aika aloittaa. Markkinan myllerrykset, karhumarkkinat ja romahdukset ovat osa sijoittamista, ja aina ei voida mennä ylöspäin.

Pitkäjänteinen sijoittaja tulee sijoitusuransa aikana varmasti näkemään valtavia härkämarkkinoita (Noususuhdanne) sekä hikikarpaloita otsalle nostavia karhumarkkinoita (Laskusuhdanne). Historia kuitenkin on kerta toisensa jälkeen osoittanut, että isossa kuvassa suunta on ylöspäin. Välillä mennään alas, välillä ylös, mutta alastulon jälkeen on kuitenkin aina nähty uudet huiput.

Jäitä hattuun, kypärä päähän ja kaikki rahat markkinoille siis, eikö?

Ei nyt ihan kuitenkaan. Karhumarkkinassa on muutama juttu, jotka kannattaa ottaa varsinkin aloittelevana sijoittajana huomioon. Käydään läpi seuraavassa osiossa miten itse aloittaisin sijoittamisen nykyisessä markkinatilanteessa, ja muutama vinkki niille, jotka eivät vielä ole aloittaneet.

Karhumarkkinassa sijoittaminen – Miten aloittaa sijoittaminen nyt?

Miten aloittaa sijoittaminen

Karhumarkkinan aikana osakkeiden ja muiden omistusten hinnat laskevat. Monet myös myyvät omistuksiaan jopa tappiolla, ja laskukauden aikana markkinoilla leviää pelko ja paniikki.

Laskevat hinnat, markkinan pelko sekä paniikki aiheuttavat osakekursseihin huomattavasti normaalia enemmän volatiliteettia, eli kurssiheilahduksia. Karhumarkkinassa ei myöskään ole ollenkaan tavatonta nähdä valtavia, lyhyitä nousupyrähdyksiä, joita usein seuraa jälleen uudet pohjat.

Miten karhumarkkinassa sijoittaminen sitten eroaa normaalissa markkinassa sijoittamisesta? Oma vinkki on, että karhumarkkinan aikana kannattaa pyrkiä normaalin kuukausittaisen säästämisen lisäksi kerryttämään säästöjä, jotta voit hyödyntää kurssiheilahdukset ja sopivan paikan tullen ostaa suuremmalla summalla halvempia osakkeita.

Oma sijoitussuunnitelmani ei varsinaisesti ole kurssien laskiessa muuttunut mihinkään ja noudatan edelleen kuukausittaista sijoitussuunnitelmaani, mutta tavallisten kuukausisijoitusten lisäksi laitan enemmän sivuun myös käteistä odottelemaan hyviä ostopaikkoja.

Karhumarkkinassa kannattaa siis jatkaa oman sijoitusuunnitelman mukaan, pitää normaalia enemmän käteistä kassassa ja pyrkiä hyödyntämään karhumarkkinan tarjoamat ostopaikat.

Miten itse aloittaisin sijoittamisen karhumarkkinassa?

Usein ajatellaan, että sijoittaminen kannattaa aloittaa jonain tiettynä aikana, ja monesti sitä ”hyvää aikaa” odotellaan vuosia lopulta todeten, että sitä oikeaa hetkeä ei koskaan tullutkaan. On myös helppo ajatella, että tässä markkinamyllerryksessä ja paniikin keskellä ei AINAKAAN kannata aloittaa, mutta luulo on väärä: Pitkäjänteisen sijoittamisen aloittaminen ei katso aikaa eikä markkinatilannetta. Tärkeintä on aloittaa.

Sijoittamisen aloittaminen on loppujen lopuksi yllättävän helppoa, ja seuraavaksi käydään läpi muutama vinkki jolla pääset alkuun, myös karhumarkkinan aikana:

Päätä sopiva sijoitussumma

Tarkastele omaa talouttasi ja päätä sinulle sopiva kuukausittainen summa jonka voit laittaa sijoitussalkkuusi. Summa voi olla käytännössä mikä tahansa, tärkeintä on että se sopii juuri sinun talouteesi. Sopivaa sijoitussummaa päättäessä voit miettiä mm. seuraavia asioita:

 • Kuinka suuren summan voisin laittaa tuloistani kuukaudessa sivuun, jotta summa ei vaikuta normaaliin elämiseen negatiivisesti
 • Kuinka suuren osan tuloistani haluan sijoittaa
 • Mikä on sellainen summa jonka olen valmis teoriassa menettämään kokonaisuudessaan

Summa voi alkuun olla vaikka 20 euroa, joka muuten on sama summa jolla itse aloitin sijoittamisen. Summaa voi myös kasvattaa tulojen suurentuessa tai menojen pienentyessä, ja kuukausittaisten ostojen lisäksi voi myös tehdä ylimääräisiä ostoja rahatilanteen salliessa. Omalla kohdallani tuo 20 euroa kuukaudessa on kasvanut vuosien varrella paljon, ja esimerkiksi tänä vuonna sijoituksiin laittamani summa on lähes 7000€.

Sijoita säännöllisesti

Sijoittamisessa on äärimmäisen tärkeää myös pysyä suunnitelmassa ja sijoittaa säännöllisesti markkinatilanteesta riippumatta. Tästä syystä on myös tärkeää aloittaa mahdollisimman pian, sillä säännöllisyys syntyy ainoastaan toistoilla. Jos sijoitat 6 kuukautta 20 euroa kuukaudessa, olet tottunut vähentämään summan menoistasi. Kun sijoittamisesta tulee tapa, tulee sijoittamiseen myös vähemmän taukoja, eli sijoitussalkkusi kasvaa kuukaudesta toiseen tasaisesti.

Kuukausittainen ja säännöllinen sijoittaminen mahdollistaa myös salkkusi ajallisen hajauttamisen. Sijoittaessa on tärkeää myös hajauttaa ostoja eri aikoihin, koska markkinalla hinnat elävät jatkuvasti. Osakekurssit elävät jatkuvasti, ja kuukausittain ostamalla saat salkkuusi osakkeita monella eri hinnalla.

Kun osakkeita ostetaan eri hinnoilla tasaisesti, saat ostamillesi osuuksille hajautetumman keskihinnan ja omistuksesi ovat paremmin suojattu rajuilta kurssimuutoksilta.

Esimerkki:

 • Ostat tammikuussa osaketta hintaan 10€
 • Ostat helmikuussa samaa osaketta hintaan 15€
 • Ostat maaliskuussa jälleen osaketta hintaan 8€
 • Osakkeiden keskihinta on 11€.

Jos taas ostaisit helmikuussa koko 33€ summalla samaa osaketta, olisi osakkeidesi keskihinta 15€. Kurssilla menee huomattavasti kauemmin kavuta takaisin tuohon 15€:n hintaan kuin hajautettuun 11€ hintaan.

Jos ostat kerralla ison määrän osakkeita, on osakkeille ainoastaan yksi hinta josta keskiarvoa laskea. Huonolla tuurilla tuo hinta, jolla osakkeita ostit, on osakkeen korkein hinta pitkään aikaan.

Vinkkiä viisaampana kannattaa siis aloittaa heti, vaikka pienillä summilla. Pieni, säännöllinen kuukausisijoitus on aina parempi vaihtoehto kuin yksittäinen suuri ostos.

Sama pätee myös tuleviin karhumarkkinoihin sekä sijoittajiin, joilla on jo salkussa omistuksia: Kun jatkat säännöllistä sijoittamista karhumarkkinassa, lasket jo olemassa olevien omistuksiesi keskihintaa ostamalla samoja osakkeita halvemmalla.

Mihin sitä kannattaa sitten sijoittaa?

Moni aloitteleva sijoittaja miettii myös pitkään ja hartaasi sijoituskohdetta, josta aloittaa. Sopivan sijoituskohteen päättäminen onkin monelle se ylitsepääsemättömän vaikea askel, jonka vuoksi koko homma jää aloittamatta.

Varsinkin jos seuraa netissä sijoitusaiheista keskustelua, on varmasti törmännyt kokeneisiin sijoittajiin jotka tekevät sijoituspäätöksensä kattavan analyysin pohjalta ja sijoittavat yksittäisiin kasvuyhtiöihin suuria summia isojen voittojen toivossa. Ei sekään ollenkaan huono strategia, mutta vaatii valtavan määrän vuosien varrella kerättyä tietoa.

Yksittäiset osakkeet eivät välttämättä olekaan aloittajalle paras vaihtoehto. Kysymykseen on kuitenkin helppo ja yksinkertainen vastaus: Indeksirahastot.

Lähes jokainen palveluntarjoaja nykyään tarjoaa osakekaupankäynnin lisäksi rahastoja, ja osana tätä kokonaisuutta on myös indeksirahastot. Indeksirahastot ovat rahastoja, jotka seuraavat tietyn indeksin (Esim. 500 suurinta jenkkifirmaa: S&P 500) kurssikehitystä, ja ne ovatkin historiassa osoittautuneet erittäin hyväksi ja varmaksi sijoituskohteeksi.

Indeksirahastot ovat myös valmiiksi osittain hajautettu, joten niiden riski on merkittävästi yksittäistä osaketta pienempi. Niitä ei myöskään aktiivisesti hallita, joten indeksirahastojen kulut pysyvät pieninä.

Indeksirahastot ovatkin usein juurikin se sijoituskohde, jota kokeneemmat sijoittajat suosittelevat aloittelevalle sijoittajalle. Laajat indeksirahastot (esim. S&P500) ovat myös historiassa tuottaneet kohtuullista, n. 6-8% vuosituottoa, joten ne ovat mahdollisesti jopa varmin ja helpoin tapa aloittaa sijoittaminen.

Maantieteellinen hajauttaminen

Indeksirahastojakaan ei kannata ihan silmät sidottuna ostaa, vaan kannattaa miettiä hetki omaa sijoitussuunnitelmaa ja maita, johon haluaa sijoittaa.

Varmin tapa aloittaa ilman aiempaa kokemusta on hajauttaa ostot eri maihin: Indeksirahastoja on olemassa erilaisia, ja ne seuraavat eri maiden taloustilanteita. Indeksirahastoja kannattaakin ostaa useampia, jotta sijoitussalkkusi on entistä laajemmin hajautettu.

Itselläni on omistuksia mm. Suomen, Tanskan sekä USA:n indeksirahastoissa. Lisäksi salkussani on myös Maailman indeksirahastoa, joka seuraa koko maailman kurssikehitystä seuraamalla yli 2000 osakkeen kursseja.

Aloittelevalle sijoittajalle hyvä sijoitussuunnitelma voisi olla siis vaikka seuraavanlainen:

1. ”Osta ja unohda” – Minimaalinen vaiva

100 euroa kuukaudessa Maailma-indeksirahastoon

2. ”Osta ja unohda – Hyödynnä oston paikat” – Enemmän vaivaa, suurempi tuottopotentiaali

20 euroa kuukaudessa USA:n Indeksirahastoon

20 euroa kuukaudessa Suomen indeksirahastoon

20 euroa kuukaudessa Tanskan indeksirahastoon

20 euroa kuukaudessa Norjan indeksirahastoon

20 euroa kuukaudessa säästötilille

Ensimmäinen esimerkki on vaihtoehdoista helpoin – Esimerkin toteuttaminen ei vaadi aloittamiseen muuta kuin pienen määrän pääomaa, tilin sijoituspalveluun sekä 5 minuuttia kuukaudessa ostotoimeksiannon tekemiseen. Jos sinulla ei vielä ole kokemusta osakemarkkinoista tai sijoittamisesta yleensä, ensimmäinen vaihtoehto on sinulle sopiva vaihtoehto. Korostan edelleen, että aloittaminen ja säännöllisyys on tärkeintä – Varsinkin aloittaessa. Suunnitelmaa voit aina kehittää myöhemmin aktiivisemmaksi kun tieto ja taito kehittyy.

Toisen esimerkin toteuttaminen vaatii hieman enemmän vaivaa, ja suositeltavaa olisi ajoittain seurata markkinoita jotta voit tunnistaa hyvän ostopaikan ja sijoittaa markkinalle myös keräämäsi käteissumman – Jos siis haluat seurata markkinoita hieman aktiivisemmin ja pyrkiä hyödyntämään karhumarkkinan tarjoamat oston paikat, on tämä vaihtoehto sinulle sopiva.

Suunnitelmia voi tietysti myös muokata omaan riskitoleranssiin sekä sijoitussuunnitelmaan sopivaksi, ja voit esimerkiksi korvata indeksirahaston kryptovaluutoilla – Jos siis haluat salkkuusi hieman enemmän riskiä ja tuottopontentiaalia.

Aloita rahastosijoittaminen helposti Nordnetin palvelussa – Lue Nordnetistä lisää klikkaamalla tekstiä!

Raha tuottaa rahaa – Mutta ainoastaan ajan kanssa.

Sijoittajan paras ystävä on aika. Kuten aikaisemmin mainittiin, kaikki markkinan liikkeet ovat väliaikaisia – Markkinan suunta on pitkällä aikavälillä kuitenkin aina historiallisesti osoittanut ylöspäin. Sijoittamisen aloittamisen yhteydessä on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että arvon kehitys vie aikaa. Mitä pidempään sijoitat säännöllisesti, sitä nopeammin salkkusi arvo kehittyy.

Sijoitusurasi alussa salkkusi kehitys saattaa olla maltillista, ja usein salkku saattaa myös painua miinuksen puolelle. Tätä ei kuitenkaan pidä säikähtää, vaan luottaa isompaan kuvaan: Kurssi kehittyy ajan kanssa positiivisesti.

Oma sijoitushorisonttini (Aika kuinka pitkään sijoituksia on tarkoitus pitää myymättä) on 20-30 vuotta, mahdollisesti jopa pidempi. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoituksiin laitettuja euroja ei ole tarkoitus ottaa käyttöön pitkään aikaan – Korkoa korolle-ilmiö toimii ainoastaan pitkällä aikavälillä, ja suurimmat tuotot sijoittaessa teetkin jo omistamistasi osakkeista, jotka vuodesta toiseen kasvattavat arvoaan.

Koska rahat on tarkoitus pitää sijoitustilillä pitkään, on erittäin tärkeää muistaa aiemmin mainitsemani vinkki:

Sijoita ainoastaan rahaa, jonka olet valmis teoriassa menettämään.

Vinkki kuulostaa synkältä, ja saattaa lannistaa monen mielen sijoittamista aloittaessa. Sijoittaessasi otat kuitenkin aina tietoisen riskin myös siitä, että sijoitustesi arvo saattaa laskea. On myös teoriassa mahdollista, että menetät koko sijoittamasi pääoman.

Koko pääoman menettäminen on kylläkin äärimmäisen harvinaista, enkä usko kenenkään todella uskovan koko sijoituspääoman todella jokin päivä katoavan – mutta jos sijoitat ainoastaan rahaa, jonka olet omassa mielessäsi valmis menettämään, vältyt paniikilta markkinan laskiessa. Kuten aikaisemmin totesin, kaikki sijoittajat kokevat myös alamäkiä, ja alamäen sattuessa omalle kohdalle on tärkeää pitää pää kylmänä ja pysyttäytyä suunnitelmassa.

Jos sijoitussalkussasi on rahaa, jota normaalissa tilanteessa tarvitsisit tavallisten kulujen kattamiseen, kurssien laskiessa on helppo kajota sijoitussalkkuun ja myydä omistuksia – Pahimmillaan tämä voi johtaa monen vuoden kurssikehityksen hukkaan heittämiseen huonoimpaan mahdolliseen aikaan.

Muista siis aina:

 • Sijoita ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan
 • Tarkastele kurssikehitystä pitkällä aikavälillä, älä hätäänny laskuista
 • Vältä aina omistustesi myymistä – Raha tuottaa rahaa, mutta ainoastaan sijoitettuna ajan kanssa

Puskuri pahan päivän varalle

Myymisen välttämiseen on myös toinen tärkeä työkalu: Sopiva summa rahaa, jonka voi tarvittaessa ottaa käyttöön omistuksia myymättä.

Puskurilla ei tässä tapauksessa tarkoiteta auton osaa, vaan taloudellista varmuutta: Sijoitusomistuksiesi suojaamiseksi sinulla olisi hyvä olla myös säästöjä. Säästöt tulisi siis pitää tilillä, josta ne ovat nopeasti nostettavissa tai käytettävissä, mutta mielellään kuitenkin riittävän vaivan takana, jotta hetken mielijohteesta ei tulisi rahoja käytettyä.

Jos omaat poikkeuksellisen vahvan impulssikontrollin, voit tietysti myös pitää rahat vaikka käyttötililläsi – Pääpointti on pitää tallessa rahaa, jota voi yllättävän tilanteen sattuessa käyttää myymättä sijoitussalkun omistuksia.

Puskurin kokoa kannattaa miettiä omaan talouteen sopivaksi, ja siihen vaikuttaa moni asia. Jos asut yksin ja kuukausittaiset menosi ovat pienet, riittää pieni puskuri. Lapsiperheessä elävälle puskuri kannattaa pitää suurempana, koska kuluja on enemmän ja yllättäviä kulueriä saattaa esiintyä enemmän.

Itse pidän tällä hetkellä puskurina n. 0,5-1kk kulujen verran rahaa aina tilillä, mutta tarkoitus on kasvattaa puskuria niin, että se kattaisi n. 2kk menot yllättävän tilanteen sattuessa.

Yllättäviä menoja tulee varmasti kaikille elämän aikana, ja puskuri mahdollistaa näiden kulujen kattamisen myymättä sijoitussalkun omistuksia.

Kiinnostu aiheesta ja tutki lisää

Kun olet saanut sijoitusurasi aluilleen, suosittelen ehdottomasti myös tutustumaan aiheeseen hieman pintaa syvemmälle: Miten osakemarkkinat toimivat, miten osakkeiden hinnat määrittyvät ja mitkä yhtiöt ovat menestyjiä.

Sijoitusaiheisia kanavia on netissä paljon, ja ne tarjoavat äärimmäisen arvokasta tietoa kaikille sijoittajille. Osa tarjoaa analyysejä yksittäisistä osakkeista, osa kertoo markkinoiden tilasta isommassa kuvassa. Sijoittamisessa on monta osa-aluetta, jonka mukaan markkinoiden hinnat määrittyvät. Kun tunnet markkinat, osaat tehdä parempia sijoituspäätöksiä ja ennen kaikkea uskosi markkinaan vahvistuu.

Seuraan itsekin montaa eri kanavaa mm. Youtubessa, ja Youtube onkin oivallinen media asioiden opiskeluun. Osaamistasi kehittämällä olet myös paremmin varautunut yllättäviin kurssimuutoksiin markkinalla, ja jäät pysyvät pipossa varmasti helpommin kun pelon sijaan osaat reagoida tilanteisiin tiedolla tunteen sijaan.

Jossain vaiheessa sijoitusuraasi saatta myös herätä houkutus ostaa yksittäisiä osakkeita kovemman tuoton toivossa. Tässä ei sinällään ole mitään vikaa, ja oikein valittujen yksittäisten osakkeiden tuotto onkin usein indeksirahastoja parempi – Mutta hyvältä näyttävä ostopaikka saattaa olla myös todellinen sudenkuoppa. Jos kurssi laskee, ja kurssilaskulle onkin taustalla jokin selkeä syy, ei osakkeen hinnan laskeminen välttämättä ole hyvä paikka – saatika sitten ostopaikka.

Kun osaat perusasiat ja ymmärrät mistä asioista osakkeen hinta koostuu, opit myös tunnistamaan nämä sudenkuopat ja osaat välttää ne. Samalla myös osaat tunnistaa ne oikeasti hyvät ostopaikat, ja tuottomahdollisuudet parantuvat selkeästi.

Kertaus on opintojen äiti:

 1. Sijoittamisen aloittaminen ei katso aikaa, markkinatilannetta eikä paikkaa.
 2. Pitkäjänteisen sijoittamisen aloittaminen kannattaa aina
 3. Päätä summa, sijoituskohde ja laadi suunnitelma
 4. Sijoita kuukausittain
 5. Pysy suunnitelmassa
 6. Kiinnostu aiheesta ja opiskele

Näillä vinkeillä toivottavasti saat omankin sijoitusurasi aluilleen ja otat ensimmäisen askeleen kohti vaurastumista!

Kerro myös ihmeessä kommenteissä mitä mieltä olet artikkelista. Kuulen myös mielelläni omia tarinoitanne sijoitusuranne alkutaipaileesta, ja vinkit ovat aina tervetulleita!

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA MUA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Twitter @mihinsaastais

Instagram @mihinsitasaastais

TikTok @mihinsitasaastais