Miten Ukrainan tilanne tulee vaikuttamaan sijoituksiin?

Miten Ukrainan tilanne tulee vaikuttamaan sijoituksiin?

Teksti sisältää affiliatelinkkejä, jotka on merkattu *-merkillä.

Ukrainan ja Venäjän välinen tilanne on ollut otsikoissa jo pidemmän aikaa, mutta nyt lähipäivinä tilanne on ainakin jollain tavoin kiristynyt. Viime viikon päätteeksi jenkkien presidentti Joe Biden kehotti Yhdysvaltojen kansalaisia poistumaan Ukrainasta ja ilmoitti, että jenkkien joukkoja on siirretty lisää naapurimaihin. Puheluita on käyty suuntaan ja toiseen ja kellään ei ole varmaa tietoa siitä, mitä Putin aikoo tehdä. Tämän viikon alettua, tilanne näkyy myös vahvasti Euroopan pörsseissä. Helsingin pörssi avasi tänään maanantaina yli 2% miinuksella ja lähes kaikki osakkeet on laskussa.

Mutta millainen vaikutus Ukrainan tilanteella tulee olemaan markkinassa laajemmin? Keskustellaan siitä tässä postauksessa ja myös videolla, joka löytyy tämän linkin takaa!

Aloita 45 päivän ILMAINEN kokeilujakso Nextoryn palvelussa!*

Miten sodat ovat vaikuttaneet pörssiin?

Lähdin tutkimaan aihetta siitä näkökulmasta, että miten sodat tai konfliktit ovat vaikuttaneet pörsseihin viimeisten kymmenien vuosien aikana. Yllätyin, kun Investopedian artikkelin mukaan USA:n osakemarkkina itseasiassa nousi 115% ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikoina. Eli maailmanhistorian pahimpien sotien aikana, sai yli tuplattua sijoitussalkkunsa pysymällä markkinalla. Mutta ihan näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole, ei pörssi ylöspäin ole jokaisen sodan ja konfliktin aikana puksuttanut.

Tutkimuksia aiheesta on tehty paljon ja vielä oudomman tuloksena aiheesta on saanut Sveitsin rahoitusinstituutin tutkijat. Heidän tutkimuksessaan todettiin, että puhe sodan mahdollisuudesta ja otsikot tulevasta sodasta pistävät osakkeet laskuun. Mutta kun itse sota sitten syttyy, niin osakemarkkina itseasiassa on lähtenyt nousuun. Jos kuitenkin sota on syttynyt yllättäen, on reaktio markkinalla ollut negatiivinen.

Jos kuitenkin pohtii asiaa hetken, niin ei se niin kummalliselta enää kuulosta. Osakkeet ovat siis laskeneet, kun asiat ovat epävarmoja tai jos jotain on tapahtunut yllättäen. Mutta silloin, kun odotettu asia tapahtuu, markkina reagoi asiaan positiivisesti. Samanlainen odotus on tulevasta USA:n korkojen nostosta: Korkojen nousun odottaminen aiheuttaa markkinassa jännitystä, mutta itse tapahtuma oletettavasti näkyy suhteellisen positiivisesti markkinalla! Tämä saadaan todeta oikeaksi tai vääräksi väitteeksi kuukauden päästä.

Eli reaktiot ovat siis pääasiassa olleet negatiivisia varsinkin siinä vaiheessa, kun mahdollisesta sodasta on uutisia ja puhetta. Mutta varsinkin lähivuosina näiden asioiden tuoma epävarmuus, on nopeasti unohtunut ja nousu on jatkunut. Onko sijoitusmarkkina siis nykyään välinpitämättömämpi tapahtuville asioille, vai onko tähän vaikuttanut mm. keskuspankkien elvyttävä politiikka?

Konfliktien vaikutus sijoituksiin

Ukrainan tilanne hieman erilainen

Ukrainan tilanne on kuitenkin hieman erilainen, sillä markkinatilanne on jo valmiiksi epävarma ja laskusuunnassa. En siis usko, että itse sota tai sen uhka vaikuttaa markkinaan mitenkään eri tavalla kuin ennen. Mutta sen aiheuttamat asiat nykyisessä markkinatilanteessa, voivat pitkittää markkinan epävarmuutta. Tällä hetkellä markkinaan epävarmuutta tuo korkea inflaatio ja varsinkin FED:n toimet inflaation laskemiseksi. Ja Ukrainan tilanne voi vaikuttaa negatiivisesti inflaation kehitykseen muutamalla tavalla.

Venäjä on yksi maailman isoimmista öljyntuottajista sekä maakaasun tuottajista ja konflikti Venäjän ja Ukrainan välillä onkin näkynyt öljyn ja maakaasun hinnoissa jo nyt. Tämä on ensimmäinen asia, jolla on mahdollisuus vaikuttaa inflaation kehitykseen negatiivisesti. Nimittäin varsinkin Eurooppa tarvitsee Venäjältä saatavaa maakaasua energianlähteenä ja sen hinnannousu vaikuttaa negatiivisesti koko Euroopan energiahintoihin. Energian hinnoissa isoin piikki oltiin jo nähty ennen tätä konfliktia, mutta tällä on mahdollisuus pitää energian hinnat kasvussa pidempään. Ja tämä tietenkin nostaa Euro-alueen inflaatiota.

Toinen vaikutus voi tulla siitä, että laivaliikennettä Mustaltamereltä rajoitetaan, jolla olisi vaikutusta mm. ruoan hintoihin. Esimerkiksi viljaa, vehnää ja maissia tuodaan tuon meren rannalla olevista maista paljon. Näiden tuotteiden rajoitettu saatavuus voisi kasvattaa ruoan hintaa entisestään ja sillä tavalla tuoda painetta inflaation nousulle.

ILMAINEN osake koodilla ’MSS’

Yhteenveto ja mun sijoitussuunnitelma

Eli jos pohditaan vain Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin aiheuttamaa jännitystä, niin pahin aika markkinalla on nyt ja ehkä tulevat pari viikkoa. Mutta jos otetaan huomioon myös inflaatiota nostavat asiat, niin negatiivinen vaikutus voi kestää pidempään. Inflaatiota vastaan ollaan kuitenkin jo nyt tekemässä asioita ja siitä ollaan kuultu markkinalla jo niin pitkään, että nopeastikin kasvava inflaatio on jo laskettu hintoihin. FED on jo ilmoittanut aloittavansa rahapolitiikan kiristämisen korkojen nostolla ja aloittaa mahdollisesti arvopaperien myynnin jo kesällä. Eli inflaation tuoma vaikutus voi kuitenkin markkinoilla jäädä pieneksi, koska nykypäivän sijoitusmarkkina laskee asioita hintoihin jo reippaasti ennakkoon.

Tilanne markkinalla on siis epävarma ja oletettavasti tulee olemaan epävarma vielä jonkin aikaa, mutta käänne voi tulla yllättävänkin nopeasti. Itse olen jatkanut säännöllistä sijoittamista ja aion jatkaa sitä jatkossakin. Olen myös säästänyt hieman käteistä sitä varten jos markkinan lasku jatkuukin vielä pidemmälle. Vuoden 2020 romahduksen aikaan mulla ei ollut sijoitettavaa rahaa, joten nyt yritän välttää sen ajan virheet. En kuitenkaan ole vähentänyt säännöllistä sijoitussummaani, vaan olen kerryttänyt käteistä jo jonkin aikaa.

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA MUA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Twitter @mihinsaastais

Instagram @mihinsitasaastais

TikTok @mihinsitasaastais

Vastaa