Pitäisikö suosia suomalaista myös osakemarkkinoilla? – Ostin Nokiaa ja Wärtsilää!

Pitäisikö suosia suomalaista myös osakemarkkinoilla? – Ostin Nokiaa ja Wärtsilää!
Nokia

Paljon puhutaan siitä, että täytyy suosia suomalaisia liikkeitä ja suomalaista pientuottajaa, mutta siitä ei puhuta pitäisikö sijoittamisessakin tukea paikallisia yrityksiä. Päätin itse ottaa muutamaa suomalaista firmaa lisää salkkuuni ja ”tukea” omalta osaltani näitä yrityksiä. Ei osakkeiden osto suoraan yritystä tue, mutta kyllä osakkeen arvonnousu näyttää firmalle että he jotain tekevät oikein. Eli jos löydät Suomesta jonkin hyvän firman jonka tulevaisuuteen uskot, pistä ihmeessä rahaa kiinni! Tuotto on ainakin historiallisesti ollut hyvä myös täällä Suomen markinnoilla!

Miksi sitten osakemarkkinoilla ei puhuta siitä, että tarvitsisi ostaa suomalaista?

Rekisteröidy ilmaiseksi Mobifyyn koodilla MSS ja saa 5€ tilillesi!

Keskimääräinen tuotto osakemarkkinoilla

Jos tarkastelee Helsingin pörssin indeksiä viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajalta voi huomata, että indeksin tuoton korkoa korolle prosentti on 6.1%. Tätä nostaa vuoden 1999 167% tuotto sekä laskee vuoden 2008 -51.3% lasku, mutta aika hyvä prosentuaalinen tuotto keskimäärin silti.

Eli vuonna 1999 sijoitettu 10 000 euroa olisi kasvanut noin 33 000 arvoiseksi!

Kun tätä verrataan Yhdysvaltojen tuottoon, jossa esimerkiksi S&P 500 on tuottanut samassa ajassa noin 6.6% korkoa korolle tuottoa, niin voi vain ihmetellä miksi katseet ovat siellä päin niin vahvasti. Jos investoisimme ja sijoittaisimme tuon rahan tänne kotosuomeen, voisi tuotto täälläkin kasvaa. Ei me kovin kaukana tuosta Yhdysvaltojen tuotosta olla ja eikö olisi hienompaa osoitella kadulla kävellessä erilaisia yrityksiä ”minä omistan tuota ja tuota ja tuota”. Vaikka toisaalta kyllä täälläkin katukuvassa näkyy Applea ja Teslaa aika paljon.

Ylpeys suomalaisen firman omistamisesta

Nokia

Suomessa oli Nokiabuumin aikaan ensimmäistä kertaa omistajuusylpeyttä isommassa määrin. Nokia oli pitkään synonyymi matkapuhelimelle ja matkapuhelinkentällä todella paljon edellä kaikkia muita toimijoita. Kuitenkin iPhonen ja Androidin älypuhelimien saavuttua, alkoi Nokian alamäki joka vaikutti vahvasti myös suomalaisten omistajuusylpeyteen.

Nokian alamäen jatkuessa menettivät monet ihmiset Suomessa ja ympäri maailman omaisuutensa, työnsä ja lopulta uskonsa Nokiaan. Ymmärrän miten tämä vaikuttaa ajatuksiin tästä tietystä firmasta, mutta miten se vaikuttaa ajatukseen kaikista suomalaisista yrityksistä. Kyseessä on kuitenkin vain yksi firma. Tätä ei ymmärrä näin nuorena, kun ei ole itse nähnyt sitä vaikutusta jonka nokia Suomeen teki.

Monet olivatkin sijoittaneet rahansa vain Nokiaan, koska ei uskottu Nokian kaatumiseen. Tämä ei ole hyvä idea ikinä minkään firman kohdalla, ei kaikkia munia samaan koriin.

Muista kilpailuttaa ja vertailla ostoksesi ja sopimuksesi!

Muita suomalaisia firmoja

Suomesta ei ole Nokian alamäen jälkeen ponnistanut monia firmoja maailmalle, joista olisi puhuttu edes hieman samalla tavalla kuin Nokiasta. Mutta se ei tarkoita etteikö maastamme löytyisi monia hyviä maailmanlaajuisia firmoja, joiden tulevaisuudenkuva vaikuttaa erittäin hyvältä!

Neste

Neste on tällä hetkellä maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja ja vuonna 2019 se on ollut liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi isoin yritys. (Ykkösenä on vieläkin Nokia). Nesteen tulevaisuus on juurikin tuossa uusiutuvassa dieselissä, sekä uusiutuvan lentopolttoaineen ympärillä.

Wärtsilä

Wärtsilä on vuosien varrella kehittynyt todella paljon erilaisilla yritysostoilla ja muilla. Tällä hetkellä Wärtsilä tekee erilaisia energiaratkaisuja, sekä dieselmoottoreita. Sen lisäksi Wärtsilä tarjoaa kaikille tuotteilleen pitkän huoltokaaren. Nykyään Wärtsilä on myös lähtenyt vahvasti mukaan kehittämään erilaisia tulevaisuuden ratkaisuja mm. uusiutuvaa energiaa käyttäviä moottoreja sekä energiantuottolaitteita.

Tätä itse ajattelin ostaa lisää pitkään salkkuun. Kurssi on tällä hetkellä alhaalla ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvät!

Nextory ääni- ja e-kirjat 3kk puoleen hintaan!*

Osakkeen ostamisen hyöty yritykselle

Tätä asiaa selvittäessä, tulee vastaan eriäviä mielipiteitä. Yritys sinällään ei hyödy siitä, että juuri sinä ostat heidän osakkeitaan kolme kappaletta, mutta toisaalta hyötyy siitä että heidän osakkeillaan tehdään kauppaa. Koska kun heidän osakkeillaan tehdään kauppaa, siitä firmasta puhutaan. Sitä firmaa nostetaan esiin otsikoissa ja analyytikot pohtivat firman tulevaisuutta. Kun pörssiin listautunutta yritystä nostetaan esille medioissa ja muissa, se pistää firman omistajiin vauhtia. Oli sitten kyseessä positiivinen tai negatiivinen nosto. Siellä toivottavasti tarkastellaan tarkemmin millaisia asioita tulevaisuudessa on tapahtumassa ja huomioidaan ongelmia, kun mediat niitä esiin nostavat.

Kyselin Sijoituskerho Facebook-ryhmässä ihmisten ajatuksia tästä aiheesta ja konsensus oli se, että mieluummin tukekaa paikallista ostamalla niitä tuotteita läheltä ja sitten laittakaa rahat pörssissä ulkomaille sellaisiin firmoihin jotka tuottavat. Olen samaa mieltä, mutta yhä enemmän karataan ulkomaille näiden tuottavien firmojen kanssa, eikö Suomesta muka löydy tuottavia firmoja? Toisaalta voitaisiin sanoa, että yhä enemmän sijoitetaan suomalaisiin firmoihin, koska suomalaisia pörssiyrityksiä on enemmän kuin ennen. Mutta silti tuntuu että aina puhutaan niistä isoimmista jenkkifirmoista tai nousevista aasialaisista firmoista.

Eikö ihmisillä ole luottoa suomalaiseen?

*-merkillä merkattu on mainoslinkki.

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA BLOGIA MYÖS SOSIAALISESSA MEDIASSA!

Mihin Sitä Säästäis? Facebook

Mihin Sitä Säästäis? Instagram

JA LAITA PODCAST KUUNTELUUN OMASSA LEMPIPALVELUSSASI!

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (Spotify jne.)

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (YouTube)

Vastaa