Sijoittamisen aloittaminen järkevästi! – ei pikavoittojen vaan turvan perässä!

Sijoittamisen aloittaminen järkevästi! – ei pikavoittojen vaan turvan perässä!

Sijoittamisen aloittaminen järkevästi on ollut itsellä mielessä nyt lähiviikkoina, kun WallStreetBets niminen Reddit palsta on saanut paljon uutistilaa GameStopin Short Squeezen ympärillä! Tässä voi monelle olla jo paljon pureskeltavaa, jos tapahtumat Gamestopin ympärillä ei ole itselle tuttuja. Tein aiheesta videon viime viikolla, joten jos GameStopin osakkeen liikkeet ei oo sulle tuttuja, kurkkaa se video täältä!

Mutta se syy miksi juuri järkevä sijoittaminen on minulla mielessä ollut, liittyy tähän tapahtuneeseen vahvasti. Näiden ”hypeosakkeiden” tai ”meemiosakkeiden” perässä on itse kukin tässä erehtynyt juoksemaan ja siinä menettää helposti rahoja, joita ei olisi oikeastaan varaa hävitä…

Miten järkevä sijoittaminen näkyy minun salkussani?

Järkevä sijoittaminen on termi jota en ole aiemmin pahemmin käyttänyt, mutta nyt tällaisessa meemiosakkeiden maailmassa se tuntuu aika hyvältä termiltä käyttää. Koska itse olen lähtenyt sijoittamisen maailmaan alusta alkaen sillä tavoitteella, että luon itselleni turvaa ja mahdollista pohjaa omavaraisuudelle, niin en ole edes miettinyt tällaisiin ”pikavoittoihin” sijoittamista.

Aloitin sijoittamisen turvallisilla ja suhteellisen varmoilla indeksirahastoilla. Ne ovat salkussani vieläkin yli 50% omistuksesta, mutta nykyään sieltä löytyy myös osakkeita ja kryptovaluuttaa. Indeksirahastot ovat onneksi monilla osana sijoitussalkkua, mutta tällaiset tapahtumat saavat pelkäämään, että nuoret oppivat vääränlaista sijoittamista. Nuorena on hyvä ottaa riskejä ja tappioista oppii, ainakin toivottavasti. Mutta jos sinne riskialttiisiin sijoituksiin laitetaan rahaa, jota ei ole varaa hävitä, voi sitä todella nopeasti tipahtaa korkealta.

Oman salkkuni koostumus nykyään on suunnilleen 55% rahastot, 30% osakkeet ja 15% kryptovaluutat.

Olen siis pitänyt nuo indeksirahastot ja muutaman uusiutuvaan energiaan sijoittavat rahastot suurimpana omistuksena. Sen lisäksi kuitenkin olen hankkinut riskialttiimpia kohteita osakkeiden ja kryptovaluutan (BTC ja ETH) muodossa! Tällä tavalla salkkuni riskitaso pysyy suhteellisen matalalla, mutta mahdollisuus indeksiä parempaan tuottoon on olemassa! Tietenkin jos osakepoimintani menisi todella paljon alaspäin tai kryptovaluutta romahtaisi, voisi sijoitussalkku mennä miinukselle. Mutta kaikki sijoitukset on pitkäaikaisia, joten uskon että 30 vuoden aikavälillä tällä hajautuksella päästään hyvään lopputulokseen!

Puskurin kerryttäminen!

Tärkeä kohta järkevässä sijoittamisessa on pitää ylipäätään oma rahatilanne hyvänä. Tähän liittyy mm. se että alkaa kerryttämään puskurirahaa samalla kun aloittaa sen sijoittamisen. Puskurin määrä on jokaisella omanlaisensa ja sen suuruuteen vaikuttaa moni asia. Perus periaatteena voi kuitenkin pitää sitä, että jos sulta nyt loppuis työt niin voisit elää seuraavat 1-2kk ilman ekstratuloa. Eli kerää korkeakorkoiselle säästötilille (mm. Svea Ekonomi) tuo summa, jotta vältyt sijoitusten myymiseltä huonon päivän tullessa.

Muista aina sijoittaa rahaa jonka olet valmis häviämään!

Tämä on asia, jota jaksan muistuttaa yhä uudelleen ja uudelleen. Muistutan siitä siksi, että se on yksi tärkeimmistä ohjeista mitä uudelle sijoittajalle voi antaa. Vaikka jokin kohde voi vaikuttaa todella varmalta sijoituskohteelta, voi se silti mennä miinukselle. Ja jos laitat sijoituksiin rahaa, jonka tarvitset pian käyttöön, voi sijoituksen tuotto jäädä miinusmerkkiseksi.

Aina puhutaan siitä osakkeiden ”7 prosentin vuosituotosta”, mutta monesti unohdetaan se tärkeä sana sieltä välistä, nimittäin keskimääräinen. Tuo sana keskimääräinen tarkoittaa sitä, että se sijoitus voi joinain vuosina mennä rajustikin miinukselle, mutta pitkällä aikavälillä kuitenkin tuottoa saadaan 7% vuositasolla.

Älä käytä velkaa ellei sulla oikeasti ole siihen varaa!

Velanotto sijoituskohteisiin voi olla todella tuottavaa, mutta se on myös todella riskialtista. Ainut sijoituskohde johon voisin hyvällä omalla tunnolla ottaa velkaa, on asunto. Ja se liittyy tietenkin paljon siihen, että ei samanlaista todella halpaa lainaa saa mihinkään muuhun kohteeseen kuin asunnon ostamiseen. Toki jos mulla olis vakaa työpaikka ja saisin yhtä hyvällä korolla velkaa vaikka indeksirahastojen ostamiseen, niin voisin asiaa harkita, mutta muuten saa jäädä velanotto kyllä sitten siihen asunnon hankkimiseen!

Velanotto monilla sijoituspankeilla on nykyään vähän liiankin helppoa ja varsinkin nyt kun shorttaamisen, futuurien ja optioiden suosio on kasvanut. Niiden ohelle saa eri sijoituspankeista todella helposti velkaa, joka on mielestäni suhteellisen pähkähullua kun noiden asioiden tekeminen on jo valmiiksi todella riskialtista. Vältä siis velkaa!

Lisää ajatuksiani löytyy YouTuben puolelta, kurkaa video täältä!

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA BLOGIA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Mihin Sitä Säästäis? Facebook

Mihin Sitä Säästäis? Instagram

JA LAITA PODCAST KUUNTELUUN OMASSA LEMPIPALVELUSSASI!

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (Spotify jne.)

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (YouTube)