Sijoittamisen aloittaminen – vinkkejä aloittelevalle sijoittajalle!

Sijoittamisen aloittaminen – vinkkejä aloittelevalle sijoittajalle!

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Sijoittamisen aloittaminen

Sijoittaminen kannattaa aloittaa heti kun mahdollista, mutta mistä tiedät että se on tilanteessasi mahdollista? Minkälaisia asioita kannattaa välttää varsinkin aloittelevana sijoittajana? Miten tietää mikä on sopiva säännöllinen sijoitussumma omalle budjetille?

Sijoittaminen Vs. Säästäminen

Käytän paljon sanoja sijoittaminen ja säästäminen, mutta mikä ero näillä oikeastaan on? Tuntuu että välillä käytän näitä synonyymeinä, koska oma säästämiseni on tähän asti keskittynyt lähinnä sijoittamiseen. Mutta näiden sanojen merkityksellä on eroa ja varsinkin aloittavan sijoittajan kannattaa ymmärtää se.

Sijoittaminen pitää sisällään erilaisia kohteita joihin voit kiinnittää rahasi ja saada vastineeksi tuottoa. Suosituimmat sijoituskohteet ovat varmastikin rahasto-, osake- ja asuntosijoittaminen. Oma sijoittamiseni keskittyy rahasto- ja osakesijoittamiseen. Sijoittamisessa tarkoituksena on siis saada rahasi tekemään töitä puolestasi ja saada niistä tuottoa. Sijoittaminen on yksi keino säästää rahaa.

Säästäminen pitää sisällään siis sijoittamisen, mutta säästämistä on moni muukin asia. Jos puhutaan omista säästöistä, otetaan huomioon kaikki varallisuus joka sinulla on, paitsi ehkä ei käyttötilillä olevia rahoja (jotka on tarkoitus käyttää hyödykkeisiin). Esimerkiksi siis säästötili, joka itsellä on esimerkiksi Svea Ekonomilla joka maksaa pientä korkoa rahoista. Ja surullisen monella säästöjä on myös makoilemassa tilillä joka ei tuota heille yhtään mitään, eli inflaation takia tilillä olevan rahan arvo hiljalleen vähenee.

Lyhyesti siis: Sijoittaessa rahasi työskentelevät sinulle lisää rahaa ja säästämisessä tarkoituksena on pitää suunnilleen sama määrä rahaa sinun omistuksessasi.

Rekisteröidy ilmaiseksi Mobifyyn koodilla MSS ja saat 5€ tilillesi!

Aloitanko sijoittamisen vai säästämisen?

Aloita molemmat. Vaikka säästäminen voikin tuntua tyhmältä, kun kokoajan näissä eri blogeissa toitotetaan miten sijoittamalla saat rahoillesi tuottoa, on sijoittamisessa myös omat riskinsä. Sen takia on tärkeää kerryttää myös jonkinnäköistä puskuria sellaiselle säästötilille, jonka arvo ei riipu markkinoiden liikkeistä tai omista sijoituspäätöksistäsi.

Iso virhe jonka moni aloitteleva sijoittaja tekee on se, että laittaa sijoituksiin liian suuren osan omista varoistaan ja joutuu huonon tilanteen tullen myydä sijoituksiaan.

Sijoittamisen aloittaminen järkevästi

  1. Seuraavasta palkasta laita sivuun raha, jonka kuvittelet voivasi laittaa sijoituksiin.
  2. Anna sen olla säästötilillä kunnes seuraava palkka tulee, jos se on mahdollista.
  3. Seuraavasta palkasta laita puolet jäljellejääneestä summasta sijoituksiin ja puolet säästötilille
  4. Toista kunnes säästötilin puskuri on sinun tarpeisiisi sopiva
  5. JA sitten jatkossa sijoita niin iso summa kuin tuloihisi on sopivaa ja kasvata summaa jos on mahdollista! Käytä säästötiliä hyödyksi tässä sijoitussumman kasvattamisessa, jotta et joudu myymään sijoituksiasi huonon päivän tullen.

Rahaa ei jää yli..

Sijoittamisen ja säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Itse aloitin säännöllisen sijoittamisen kaksi vuotta sitten ollessani 20 ja ensimmäisen puolen vuoden aikana sain sijoituksiin rahaa noin 300 euroa. Eli siis noin 50 euroa kuukaudessa. Nopeasti jäin koukkuun tähän säästämiseen ja olenkin saanut nyt sijoitustilin saldoksi jo yli 6000 euroa!

Olen kirjoittanut blogissa monia tekstejä joissa annan omia neuvojani menojen pienentämiseen ja tulojen kasvattamiseen! Käy lukemassa niitä jos haluat kasvattaa sijoitussummaa ja tuntuu ettei palkasta jää käteen mitään.

Tärkeimpänä neuvona kuitenkin tämä: Laita rahaa sijoitukseen tai säästöön sinä päivänä, kun palkka tulee tilillesi. Jos odottaa seuraavan palkan saamista ja siinä kohtaa laittaa vasta rahaa sijoituksiin, käy helposti niin ettei sitä rahaa ole enää laitettavaksi.

SLURP tarjoaa herkulliset kahvielämykset kotiovellesi toimitettuna!*

Aloita sijoittaminen kuluttomista tai pienikuluisista rahastoista

Sijoittamisessa ei kannata ottaa liikaa riskiä, ellet ole valmis menettämään sijoituksiasi. Aloita siis sijoittaminen pienikuluisilla indeksirahastoilla, tuotto on keskimäärin noin 10% ja pitkällä aikavälillä riskit on pienet. Sijoittaminen on pitkäjänteistä ja loppujen lopuksi aika tylsää hommaa, tällä ei pääse äkkirikastumaan, ellei ota (tyhmiä) riskejä.

Kun olet saanut kerrytettyä itsellesi mukavan pohjan sijoittamisella ja olet tutkinut aihetta lisää, voit alkaa miettiä erilaisia sijoituskohteita. Itse olen pitänyt pääpainon sijoituksissani rahastoissa, koska pidän siitä ettei minun tarvitse käyttää sijoittamiseen kauheasti aikaa. Ei ole siis pakko kiinnostua tutkimaan eri sijoituskohteita lisää, mutta jos esim. osakkeet kiinnostavat, ota niistä selvää ennen kuin menet rahojasi sijoittamaan.

Omat lempparirahastoni ovat: (Huom. Ei sijoitusneuvo. Nämä ovat omat rahastovalintani)

Nordnet Indeksirahasto Suomi

Handelsbanken USA indeksi

BGF Sustainable Energy A2 USD

Avaa ilmainen tili Nordnettiin ja aloita sijoittaminen heti!*

Nordnet

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Seuraa blogia myös sosiaalisessa mediassa!

Mihin Sitä Säästäis? Facebook

Mihin Sitä Säästäis? Instagram

Ja laita Podcast kuunteluun omassa lempipalvelussasi!

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (Spotify jne.)

Mihin Sitä Säästäis?-podcast (YouTube)

Vastaa