Tesla Osake kiinnostaisi – Kannattaako Teslaa nyt ostaa?

Tesla Osake kiinnostaisi – Kannattaako Teslaa nyt ostaa?

Teslan osake on laskenut viimeisen 2kk aikana n. 40%. Keskiviikkona 23. päivä Marraskuuta 2022 osake kuitenkin hyppäsi lähes 8% ylöspäin yhden päivän aikana. Toki ottaen huomioon, että osake on tuon 40% sukeltanut lyhyellä aikavälillä, ei yksittäinen 8% nousupäivä juuri tuo helpotusta sijoittajille.

”Mun mielestä Teslan osake on kuitenkin tällä hetkellä tosi mielenkiintoisissa lukemissa, koska yhtiön tulos on vaan parantunut koko ajan. Toinen kvartaali oli tänä vuonna toki heikompi, koska koronarajoituksen vaikuttavat Teslan tehtaaseen kiinassa. Sen jälkeen tehtaat on kuitenkin toiminut entistä kovemmalla tahdilla, ja ensi kvartaalilla Tesla toimittaa ensimmäisen semi truckinsa, jonka ensimmäinen asiakas on Pepsi Company.”

Lari kertoo videollaan mietteitä Teslan osakkeesta.

Teslan semi truckeja on odotettu jo todella pitkään, ja on kyllä kieltämättä mielenkiintoista nähdä miten markkina ottaa uudet raskaan kaluston sähköautot vastaan ja minkälaisia ensimmäisiä tuntemuksia asiakkailta saadaan autojen laadusta ja käytettävyydestä.

Semi truckien toimituksen tuskin tulevat kuitenkaan vaikuttamaan Teslan liikevaihtoon lyhyellä aikavälillä valtavasti, sillä rekkojen valmistus tulee alkamaan todella pienellä kappalemäärällä. Tärkeintä tiedossa on se, että toimitukset todella alkavat, eikä viivästyksiä tule enää lisää.

Yhtiön osakkeen mahalasku kertoo sijoittajalle sen, että Teslan osake on tällä hetkellä todella reilusti ylimyyty. Teslan kokoisessa yhtiössä, varsinkin sen tuloksen parantuessa, osakkeen kokema 40% lasku on kieltämättä kyllä valtava liike kurssissa näinkin lyhyellä aikavälillä. Isolle kurssinousulle ei myöskään ollut mitään yksittäistä, suurta syytä, ja ainoastaan Citigroup on muuttanut ostosuosituksensa Teslan osalta ”Hold”-suositukseen entisen ”myynti”-suosituksen sijaan.

Yksittäiset sijoittajat tuskin päivittäin näitä suosituksia seuraavat, mutta sitäkin tarkemmin niitä seuraavat mm. suuret sijoittajat, joilla on markkinalla isoja rahoja kiinni. Lari pohtiikin videollaan josko kurssinousun syynä voisi olla mm. se, että suuret sijoittajat ovat suosituksen muuttuessa sulkeneet shortteja ja alkaneet myynnin sijaan pitämään osakkeita salkussaan enemmän.

”Teslan osake on yksi niistä osakkeista, joita olen tänä vuonna ostanut ensimmäistä kertaa. Osaketta onkin kertynyt mukava määrä salkkuun, ja mieli tekisi ostaa lisää.”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari videollaan Teslan osakkeesta

Mieli tekisi ostaa lisää, mutta..

Lari kertoo videollaan myös Teslan ostokuumeesta. Ongelma ei ole kuitenkaan se, että varoja sijoittamiseen ei sijoittamiskäyttöön ole, vaan se, että Teslan ostaminen sotii tällä hetkellä Larin henkilökohtaista sijotussuunnitelmaa vastaan.

Vaikka oston paikka tällä hetkellä Larin mielestä olisi auki, ja se tarjoaisi mahdollisuuden laskea pitkäjänteisen Tesla-position keskihintaa, on Larilla tällä hetkellä tärkeämpi prioriteetti sijoitussuunnitelmassaan – Oman asunnon hankinta.

Lari kertaakin videollaan sijoittamisen perusohjeita, ja pohtii onko osaketta tällä hetkellä järkevä ostaa, vaikka oston paikka olisi tarjolla.

Larin vinkit henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman laatimiseen:

  1. Laske tulosi ja menosi.
  2. Päätä sopiva sijoitussumma, joka sopii sinun talouteesi
  3. Päätä maksimisumma, jolla voit ostaa kuukaudessa vaikka sopivia ostopaikkoja olisi tarjolla
  4. Noudata suunnitelmaa.

Vaikka Lari kertookin videollaan, että haluaisi ostaa lisää Teslaa ostopaikan auetessa, päätös ostosta pidättäytymiseen on kuitenkin Larin mukaan helppo tehdä. Lari on laatinut itselleen henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman, jota noudattaa säntillisesti.

Sijoitussuunnitelman tärkeys korostuukin juuri tämänkaltaisissa tilanteissa, jossa mieli tekisi ostaa jotain tiettyä sijoituskohdetta, koska se vaikuttaa sillä hetkellä hyvältä sijoitukselta. Tilanteessa tulee kuitenkin aina hallita tunteensa ja noudattaa tarkasti asettamaansa sijoitussuunnitelmaa, sillä se estää tehokkaasti tunnepohjalta tehdyt, hätiköidyt sijoituspäätökset ja estää sijoittajaa ajautumasta tilanteesen, jossa sijoituksia jouduttaisiin pakon edessä myymään mm. muiden yllättävien kulujen kattamiseksi.

Hyvä muistutus jälleen sijoitussuunnitelman ja sijoittamisen perusoppien tärkeydestä. Kun sinulla on selkeä kuva siitä, miten haluat sijoittaa, on sinun sijoittajana merkittävästi helpompi tehdä rauhassa mietittyjä ja järkeviä sijoituspäätöksiä.

Jos haluat lukea tarkemmin sijoittamisen aloittamisesta, käy lukemassa artikkelimme: ”Miten aloittaa sijiottaminen karhumarkkinassa”

Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Vastaa