Vihreä sijoittaminen, miksi ja miten aloittaa?

Vihreä sijoittaminen, miksi ja miten aloittaa?

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Vihreä sijoittaminen on planeettamme onneksi ruvennut kiinnostamaan sijoittajia yhä enemmän. Tähän voi myös liittyä se yksityiskohta, että tällä alalla on nähty nyt lähivuosina erittäin mukavaa kasvua. Esimerkiksi Nordnetin suomalaisasiakkaiden suosituimmat aktiiviset rahastot syyskuussa 2020 listalla toisena on Handelsbankenin kestävään energiaan keskittyvä rahasto. Ja sen 1v. kehitys on kirjoituspäivään mennessä 83%

Mietitääs tässä lyhyesti, eli jos olisin 2019 lokakuussa sijoittanut tähän rahastoon koko sijoitussalkkuni sisällön eli 5630 euroa. Olisi se tähän päivään mennessä kasvanut 10 302 euron arvoiseksi. JA sen lisäksi salkussa olevat yritykset tekevät hyviä tekoja planeettamme puolesta, jotta tästä sijoittamisesta ja säästämisestä olisi joskus jotain hyötyäkin. (Eli esimerkiksi planeetastamme on jotain jäljellä silloin kun päätän aloittaa eläkkeen jos joskus pääsen mahdolliselle eläkkeelle.)

Säästä rahaa Hintaopas.fi palvelulla!*

Miksi haluaisin sijoittaa vihreisiin sijoituskohteisiin?

Tulevaisuudessa alalle syydetään rahaa, joka nostaa rahastojen kursseja sekä osakkeiden arvoa. Tuotto on siis yksi iso syy.

Ilmastonmuutos on totta. Se ei ole enää mikään tulevaisuudenuhka, vaan on läsnä arjessamme jo nyt. Niin kuin pari viikkoa sitten pidetyssä Elokapina mielenosoituksessa tuli esiin, asiaa ei olla vielä otettu tarpeeksi tosissaan. Vihreä sijoittaminen on todella hyvä keino kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Ei pidä unohtaa muuta vaikuttamista ja oman elämän tapojen muokkaamista (lue esim. tämä sivu aiheesta), mutta sijoittaminen tuntuu rahasta kirjoittavalle hyvältä paikalta aloittaa.

Sijoittaminen ympäristöystävällisiin sijoituskohteisiin on suora viesti yrityksille, ilmastonmuutoksen hillitseminen on järkevää myös bisneksen kannalta. Vihreän energian ja kehityksen alalla tullaan lähivuosina kehittämään uusia innovaatioita, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Fossiilisia polttoaineita tuottavat yritykset joutuvat lähivuosina muuttamaan yrityksiensä luonnetta tai pistämään pillit pussiin. Esimerkiksi suomalainen Neste on jo isosti lähtenyt muuttamaan suuntaansa ja on tällä hetkellä maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja.

Koska ilmastonmuutos on koko maailmaa koskettava asia, vihreään energiaan ja ympäristöystävällisiin yrityksiin investoidaan nyt ja tulevaisuudessa rahaa myös valtioiden taholta. Esimerkiksi jos (ja toivottavasti kun) Joe Biden jenkkivaalit vie, siellä saadaan taas vihreän energian yrityksiin roppakaupalla rahaa. Tämä taas nostaa rahastojen ja osakkeiden arvoa, joten tähän junaan kanattaa hypätä jos et mukana jo ole!

Kilpailuta sähkösopimus ilmaiseksi ja helposti!*

Mistä löytää ympäristöystävällisiä sijoituskohteita?

Yksi iso syy tämän postauksen tekemiseen oli se, että haluaisin löytää itselleni lisää ympäristölle hyväksi olevia sijoituskohteita. Aiheesta ei liikaa löydy infoa, joten aion jatkossakin kirjoittaa aiheesta.

Aloitin tämän postauksen suunnittelun googlaamalla vihreä sijoittaminen ja yllätyksekseni hakutuloksissa ei ollut montaa blogia jotka aiheesta puhuisivat. Parasta infoa löysin aiheesta itseasiassa Nordnetin vastuullinen sijoittaminen sivulta. Nordnetillä on muutenkin hyvin kaikissa rahastoissa ja osakkeissa esillä Morningstarin vastuullisuusluokitus, joka antaa suuntaa siitä kuinka vastuullinen yritys tai rahasto on kyseessä.

Science based targets sivustolta löytyy eri yrityksiä maailmalta, jotka ovat tehneet toimia oman toimintansa ympäristöystävällisyyden parantamisessa. Tämä aloite auttaa yrityksiä arvioimaan päästöjään ja kehittämään tavoitteita niiden vähentämisestä. Aloitteen on tehnyt yhteistyössä CDP, YK Global Impact, WRI sekä WWF.

Näkyykö vihreä sijoittaminen omassa salkussani?

En ole sijoittanut vihreisiin sijoituskohteisiin itse läheskään niin paljon kuin haluaisin. Mutta kyllä salkussani yhden rahaston verran vihreää silti pilkistää!

BGF Sustainable Energy A2 USD

Vihreä sijoittaminen

Tämä rahasto on parhaiten tuottanut rahasto omassa salkussani, sen viimeisen vuoden tuotto on 35,76% Sen takia minua ärsyttääkin kun en ole siihen enempää rahaa laittanut. Tulen tätä lähikuukausina lisäämään runsaasti, koska tahdon parantaa sijoitussalkkuni vihreyttä.

Aion myös tutkia enemmän tämän alan firmoja, koska uskon että siellä tulee olemaan seuraavan parin kymmenen vuoden aikana parhaat tuottomahdollisuudet.

Firmoja joiden tulevaisuuden innovaatiot ja nykyinen bisnes kiinnostaa (ja joita aion tutkia lisää lähiaikoina):

  • Neste
  • Iceye Oy
  • NRG, Energy inc.
  • Tesla
  • SpaceX

Tienaa rahaa kyselyillä!

Miksi tietoa aiheesta ei ole enempää?

Tein kyselyn ihmisten sijoitussalkun vihreydestä Facebookin Sijoitukerho-ryhmässä ja yllätyksekseni vastauksista noin puolet vastasi salkkunsa sisällöstä 0% olevan vihreisiin sijoituskohteisiin sijoitettuna. Miettikääs jos näistä ihmisistä edes puolet ois laittanut alkuvuodesta tuohon alkutekstissä mainittuun Handelsbankenin rahastoon rahaa, millaiset tuotot ois Suomalaisille tullut.

Mä väitän että tästä aiheesta ei puhuta tarpeeksi ja vieläkin iso osa ihmisistä vähättelee tän alan potentiaalia. Mä uskon vahvasti että ympäristöystävälliset firmat, uusiutuvaa energiaa, uudelleen hyödynnettäviä materiaaleja jne. kehittävät firmat on tulevaisuudessa ne jotka nousee. Varmasti moni nykyisistä isoista firmoista, jotka ei tällaisella alalla tällä hetkellä ehkä suoranaisesti ole, tulee jatkossa kehittämään omaa toimintaansa vastuullisempaan ja planeettamme kannalta kestävämpään suuntaan. Mutta suurin kasvupotentiaali nähdään uusissa yrityksissä, joten nyt silmät kovana!

Mä jään tutkimaan aihetta ja varmasti palaan myöhemmin aiheeseen täällä blogissa. Haluaisin mielelläni kuulla jos teillä on aiheesta jotain kiinnostavaa kerrottavaa, jotain kirjoituksia vinkattavana tai yrityksiä joita kannattais seurata! Parhaiten keskusteluyhteyden saa Instagramissa, kannattaa se pistää muutenkin seurantaan, päivittelen sinne säännöllisesti!

Sua saattaa kiinnostaa myös:

Vastaa