Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja niiden vaikutus pörssiin!

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja niiden vaikutus pörssiin!

Biden Vs. Trump

Trump Vs. Biden

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähenevät ja kurssit liikkuvat tuttuun tapaansa ennalta-arvaamattomasti. Maaliskuun pudotuksen jälkeen käytännössä kaikki indeksirahastot on tullut reippaasti ylöspäin. Joissain ollaan päästy jo lähelle alkuvuoden huippuja (esim. Nordnet Indeksirahasto Suomi on nyt enää noin 1.5% alkuvuoden huippua alempana).

Yhdysvalloissa tämä nousukiito alkoi vaihtua toiseen suuntaan tuossa Syyskuun alussa, heti sen jälkeen kun kurssi oli käynyt vuoden korkeimassa kohdassaan. Esimerkiksi Handelsbanken Usa Indeksi jota itse omistan, on Syyskuun aikana käynyt pahimmillaan 8% alemmalla kuin 1. Syyskuuta ja on nyt noin 5% alempana kuin viime kuun alussa.

Mistä Yhdysvaltojen pörssikurssien lasku johtuu?

Miksi tällä hetkellä pörssikurssit sitten elää tällä tavalla? Voiko syypää olla käynnissä olevat Yhdysvaltojen presidentinvaalit vaiko kenties tämän hetken suurin huolenaihe koronavirus?

Yhtä oikeaa vastausta ei tietenkään ole joten tutkitaan tässä postauksessa sitä miten Yhdysvaltojen presidentinvaalit aiemmin on pörssissä näkynyt. Katsotaan löytyisikö sieltä vastausta kurssien heilumiseen, vai pitääkö syyllistä etsiä jostain muualta.

Tienaa lahjakortteja skannaamalla ostoksiasi!*

Vaikutukset ennen vaaleja:

Historiallisesti vuosi jolloin presidentinvaalit pidetään on näkynyt pörssissä pienempänä tuottona. Esimerkiksi kun tarkastellaan dataa vuodesta 1930 tähän päivään, S&P 500 on keskimäärin vuoden aikana noussut noin 8.5%, mutta presidentinvaalivuotena tuotto on jäänyt keskimäärin alle 6%. Velkakirjoissa tuottoprosentit on keskimäärin ollut 7.5% ja 6.5%. 1

Eniten pörssit on heiluneet juurikin viimeisten 45 päivän aikana ennen vaaleja ja suurin epävakaus nähdään noin viikko ennen vaaleja. Nyt eletään tuon 45 päivän alkupuolta ja kursseja sen lisäksi on heitellyt tietenkin viime viikolla Trumpille todettu koronatartunta. Tässä kohtaa siis kannattaa rauhassa seurailla kursseja ja varsinkin jos vaalien lähestyessä tulee isompia pudotuksia, itse ainakin vedän ostomaskin kasvoille!

Vaalien jälkeinen muutos:

Vaalien jälkeinen vuosi on historiallisesti ollut hieman huonompi kuin edeltävä vuosi, riippumatta siitä kumpi puolue presidentin viran saa. Sillä kuitenkin on ollut väliä vaihtuuko valtaa pitävä puolue vai ei. Niissä tapauksissa kun valta on pysynyt samalla puolueella, on seuraavana vuonna osakekurssit nousseet keskimäärin 6.5% ja kun valta on vaihtunut toiselle puolueelle on nousu jäänyt 5% paikkeille.

Tänä vuonna lisäjännitystä saadaan kuitenkin siitä, että vaalitulosta voidaan joutua pahimmassa tapauksessa odottamaan jopa ensi vuoteen saakka. Koronapandempian takia Yhdysvalloissa suuri osa äänestäjistä äänestää näissä vaaleissa postiääninä ja monissa osavaltioissa ääniä ei saa edes avata kuorista ennen kuin vaalipäivänä. Sen lisäksi Trump on monesti julkisesti sanonut kiistävänsä vaalituloksen jos vilppiä näkyy tai vaalitulos ei muuten tunnu oikealta (Lue: Jos Trump häviää). Joten tuloksia saadaan odottaa varmaan ainakin vähintään pari viikkoa vaalipäivästä.

Ei kuitenkaan kannata pelästyä nyt tulevina kuukausina isojakaan pudotuksia, eikä ottaa rahoja ulos jenkkiosakkeista sen takia että odotat kurssien nousua uuden presidentinkauden päästyä alkuun. Brian Levittin tutkimusten2 mukaan sijoittajat jotka ovat pysyneet markkinoilla vaalien läpi tekivät paljon parempaa tulosta kuin ne sijoittajat jotka myivät sijoituksensa presidentinkauden ensimmäisten 100 päivän aikana.

Vuonna 1980 tehty 10 000 dollarin sijoitus S&P 500 tuotti niille sijoittajille jotka pitivät rahansa kiinni pörssissä 324 000 $ neljässäkymmenessä vuodessa, kun taas rahansa pois ottaneille tuottoa tuli vain 169 000 $.

Tienaa rahaa kyselyillä!

Miten itse aion sijoittaa tulevina kuukausina?

Olen pitänyt vahvasti kiinni omasta sijoitussuunnitelmastani. En liiemmin katso rahastojen kursseja, vaan ostan niitä säännöllisesti aina palkkapäivinä. Sitten taas yksittäisten osakkeiden kohdalla seurailen tarkempaan ja odotusaikana pidän rahoja säästötilillä kerryttämässä korkoa.

Vaikka en pahemmin ajatellut taktiikkaani muuttaa, aion kyllä seurata yksittäisiä osakkeita tarkemmin ja siirtää osakesäästötilille rahoja valmiiksi odottamaan mahdollisia pudotuksia.

Vaikutus jää lopulta pieneksi

Loppujen lopuksi presidentinvaalien vaikutus pörssikursseihin ei ole pitkän tähtäimen sijoittajalle historiallisesti ollut suuri, mutta tienaamisen mahdollisuuksia tästä ympäriltä löytyy.

Eli nyt ostomaskit valmiina!

Vastaa