Korona-aikana säästäminen

Korona-aikana säästäminen

Sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä

Tänä vuonna sijoittaminen on varmasti ollut kaikille jossain vaiheessa vuotta jännittävää. Paitsi jos on viisas pitkäaikainen sijoittaja, eikä ole kurkannutkaan sijoituksiaan alkuvuoden jälkeen. Itselläni tämä vuosi on mennyt samanlaisella suunnitelmalla kuin vuosi 2019, eli jossain kohtaa Rahapodista kuulemani ”Sijoita ja unohda” taktiikka. Tämä ei todellakaan tarkoita ettenkö olisi seurannut tiiviisti salkkuni liikkeitä (ja välillä hieman kauhistellut pudotuksia), mutta muutoksia sijoitustaktiikkaani en ole tehnyt.

Sijoita ja unohda

Lähtökohta tähän taktiikkaan on tämä:

  1. Etsi itsellesi sopiva kustannustehokas indeksirahasto (esim. Nordnet* Indeksirahasto Suomi jolla itse aloitin)
  2. Aloita kuukausisäästäminen sinulle sopivalla summalla (ed. minimi 15e/kk)
  3. Anna rahojen elää omaa elämää rahastossa ja mahdollisuuksien mukaan kasvata säästösummaa

Lisähuomio: Sijoita vain sellaista rahaa jota ilman pärjäät. Sijoitusmarkkinat ovat loppujen lopuksi kuitenkin arvaamattomat, etkä halua joutua siihen tilanteeseen että joudut myymään rahastosi silloin kun ne ovat miinuksella.

Tämä edellä avattu sijoitustaktiikka rakentaa salkkuusi hyvän perusturvan ja antaa vapauden tehdä oman kiinnostuksen mukaan lisää sijoituksia tai unohtaa sijoittamisen tämän lisäksi kokonaan. Itselleni tämä rahasto yksinään ei riittänyt, vaan otin salkkuuni muutamia muita indeksirahastoja sekä yhden vihreään energiaan sijoittavan rahaston. Olen kuitenkin pitänyt kokoajan muistissa tämän taktiikan ja yhä suurin osa säästösummastani menee suoraan indeksirahastoihin.

Yleisindeksirahastot kuvaavat käytännössä pörssin keskimääräistä tuottoa. Eli esimerkiksi Indeksirahasto Suomi seuraa Helsingin pörssiä. Pörssien keskimääräinen tuotto noin parinsadan vuoden ajalta on 8% ja Helsingin pörssin tuotto viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta on keskimäärin 12.5%. Vaikka tällä tuotolla ei välttämättä nousta kymmenessä vuodessa miljonäärilistalle, on se ehdottomasti hyvä perusturva sijoitussalkussa. Kunhan muistissa on pitkäjänteinen sijoittaminen, jolloin pikku töyssyjä matkalla ei saa pelästyä.

Miten pysyä rauhallisena kurssien heiluessa minne sattuu?

Itselleni on ollut suhteellisen helppoa pysyä rauhallisena kurssien heiluessa, sillä tiedän että minulla ei ole mitään tarvetta myydä sijoituksiani. Olen alusta asti tuonut itselleni selväksi sen, että sijoitukseni indeksirahastoihin ovat pitkäaikaisia. Ja tässä tapauksessa pitkäaikainen tarkoittaa ainakin kymmentä vuotta, mutta toivottavasti kymmeniä vuosia. Sen lisäksi sijoitan vain sen verran rahoistani, että pärjään muuten normaalielämän aiheuttamat menot ilman suurempaa niukistelemista.

Tämän takia en ole hetkeäkään tänä vuonna miettinyt rahastojeni myymistä tai epäröinyt kuukausittaisten sijoitusteni jatkamista, vaikka salkkuni oli alkuvuodesta pahimmillaan melkein 20% miinuksella. Nyt syyskuun loppuun mennessä ollaan päästy arvo-osuustilillä jo 8.24% tuottoprosenttiin.

(Tärkein neuvo muistaa: Sijoita vain rahaa jota ilman pystyt elämään)

Hintaopas: Puolueeton hintavertailu*

Jännitystä omaan sijoittamiseeni

Koska tässä postauksessa läpikäyty taktiikka on kaikessa järkevyydessään kuitenkin aika tylsä, päätin tänä vuonna myös avata itselleni Osakesäästötilin. Sen avulla olen päässyt jännittämään enemmän rahojeni perään, koska suorien osakkeiden kurssit liikkuvat paljon vauhdikkaammin kuin rahastot. Tässäkin tapauksessa pidin jännityksen kuitenkin matalemmalla, kun sijoitin osakkeisiin taas vain sellaista rahaa jonka olen valmis häviämään.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei ole kyllä puuttunut, kun menin ostamaan ennen elokuun lopussa tapahtunutta splittiä kolme Apple inc. osaketta. Niiden ostamisesta on noin kuukausi ja kurssit on heitellyt niin paljon, että parhaimmillaan olin voitolla osakkeiden kanssa noin 200 euroa ja tällä hetkellä miinuksella ollaan 119 euron verran. Kyllä tämän kautta olen saanut tylsyyden tästä kuukausisäästämisestä taas pois. Ilolla oon tarkkaillut kun rahastot on tehnyt pientä, mutta tasaista nousua kokoajan.

Jos kiinnostuit Indeksirahastoihin sijoittamisesta, niin liity Nordnetin asiakkaaksi linkistä! Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin!*

10 000 euron tavoite

Viime postauksen jälkeen en ole vielä päässyt lisäämään salkkuuni rahaa, joten en ole lähempänä tavoitettani. Yritys päästä tavoitteeseen on kuitenkin kova ja uusia tulonlähteitä on tässä tullut pohdittua viime aikoina. Niistä voisin tehdä oman postauksen tässä lähiaikoina, kun saisin niitä itse ensin testailtua!

Tue mun 10 000e tavoitetta käyttämällä allaolevia linkkejä jos kyseiset palvelut kiinnostavat! (Ei maksa mitään)

Hintaopas: Puolueeton hintavertailu*

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin!*

Vastaa