Kuluton osakevälittäjä – Trading 212 kokemuksia!

Kuluton osakevälittäjä – Trading 212 kokemuksia!

Teksti sisältää affiliatekoodin, joka on merkattu *-merkillä!

Trading 212 on lähes kuluton osakevälittäjä, jonka pääkonttori on Iso-Britanniassa ja kaksi tytäryhtiötä EU-alueella (Kypros ja Bulgaria). Halusin tuoda tän Eurooppalaisuuden heti tähän alkuun esiin, koska se oli mulle itselleni yllätys, kun tästä palvelusta kuulin. Eurooppalaisia kuluttomia osakevälittäjiä ei ole montaa ja Trading 212 on niistä ehdottomasti halvin. Käydään siis tässä postauksessa läpi palvelua ja sitä miten sillä on varaa olla täysin kuluton!

Alkuun kuitenkin tarjous, nimittäin Trading 212 on mun uusin yhteistyökumppani ja käyttämällä koodia ‘MSS‘ saa palvelulta ilmaisen osakkeen joka voi olla jopa 100€ arvoinen!*

  1. Luo tili (Invest, ei CFD)
  2. Tee minimitalletus (kortilla 1€ tai pankkisiirrolla 10€)
  3. Lunasta ilmainen osake koodilla MSS
  4. Nauti ilmaisesta osakkeesta!

Miten palvelu voi olla (lähes) kuluton?

Ensin haluan keskustella aiheesta, joka varmasti ihmisiä mietityttää, eli miten ihmeessä palvelu voi olla kuluton? JA syy siihen miksi sanoin aiemmin, että palvelu on “lähes” kuluton on se, että valuutanvaihdosta peritään 0.15% kulua. Muuten ostaminen ja myyminen on ilmaista, mutta aina jos osake tai ETF on muussa valuutassa kuin Euroissa, peritään valuutanvaihdosta 0.15% kulua.

Mutta miten tuottoa saadaan jos ostokuluja ei peritä? Tähän löytyy Trading 212 palvelulla muutamia tapoja. Ensimmäinen on tuo CFD puoli, josta mainitsin aiemmin. Johdannaisilla kaupankäynti on palvelulle erittäin tuottavaa, koska silloin ei tarvitse ostaa tai myydä oikeita fyysisiä osakkeita. Palvelua käyttävät voivat helposti ostaa longeja tai shortteja ja palvelu tekee näiden avulla muhkeat rahamäärät. Eli ensinnäkin tämä CFD puoli on mitä ilmeisimmin palvelulle tosi tuottavaa ja sen avulla on pitkään pyöritetty Invest puolta kuluttomana.

Mutta ilmeisesti palvelun kasvaessa, ei johdannaisten tuomat tulot riittäneet pitämään yritystä tuottavana. Nimittäin vuonna 2020 palvelu kertoi, että jatkossa heidän palveluaan käyttävien osakkeita lainataan eteenpäin. Tällä tavalla palvelu saa tuottoa asiakkaidensa omistamista osakkeista ja voi tarjota jatkossakin kaupankäyntiä ilman osto- tai myyntikuluja. Nykyään palveluun ei voi tehdä tiliä ilman, että hyväksyy osakkeiden eteenpäin lainaamisen. Lainaehdoissa kerrottiin, että jos osake lainataan eteenpäin niin lainaajan tarvitsee tarjota osakkeelle 102% vakuus. Ja vakuuden täytyy olla koko ajan 102%, eli jos osakkeen hinta nousee niin vakuudenkin tarvitsee nousta.

Osakkeiden lainaaminen ei kuitenkaan vaikuta mitenkään siihen mitä sä voit osakkeille tehdä tai esimerkiksi osakkeen oikeuttamiin osinkoihin. Voit siis koska vain myydä osakkeen ja saat aina osakkeen omistajalle kuuluvat osingot.

Nyt kun tiedetään miten palvelu tekee rahaa, niin mitä mieltä sä oot? Onko kuluttomat osakeostot näiden asioiden arvoisia? Omasta mielestäni kyllä, mutta jokainen tietenkin tekee omat päätöksensä!

Rekisteröityminen ja rahan siirtäminen

Palveluun rekisteröityminen oli helppoa, mutta kyllä siinä noin 5min vähintään menee. Sijoituspalveluihin rekisteröityessä täytyy normitietojen lisäksi aina käydä läpi, että mitä töitä teet, paljonko tulee vuosittain palkkaa ja paljonko meinasit tilille suunnilleen siirtää vuosittain? Kannattaa täyttää nämä tiedot niin tarkasti kuin osaat, jotta ei tarvitse jälkikäteen alkaa niitä muokkailemaan. Perustietojen lisäksi rekisteröityessä täytyy myös tunnistautua skannaamalla ajokortti, passi tai henkilökortti ja napata kuva omasta naamasta. Tämä kävi helposti, eikä isompaa säätöä ollut.

Invest- vai CFD-tili?

Rekisteröitymisen yhteydessä myös kysytään haluatko avata Invest vai CFD tilin. Tuossa aiemmin mainitsinkin, että itse suosittelen avaamaan Invest-tilin sillä johdannaisten kanssa voi sijoittaminen muuttua äkkiä uhkapelaamiseksi. Toki jokainen tekee päätöksensä itse, mutta kannattaa esim. tämä sivu kurkata ennen kuin alat johdannaisten kanssa leikkimään! Mielestäni on kuitenkin erittäin hyvä, että palvelu erittelee Invest ja CFD puolen selkeästi. Sovelluksessa näkyy vasemmassa yläkulmassa joko “Inv.” tai “CFD” riippuen siitä kummalla puolella olet. Sen lisäksi sijoitusten ohella muistutetaan CFD puolella, että kyseessä on tosiaan johdannainen. Tätä erittelyä ei kaikissa palveluissa ole ja sen takia olen itse usein tällaisia palveluita kiertänyt kaukaa. Itse en halua vahingossa ymmärtää ostaneeni johdannaista, kun on ollut tarkoitus ostaa pitkään salkkuun osakkeita.

Rahan siirtäminen (Pankkikortti ja SEPA-siirto)

Rahan siirtäminen palveluun onnistuu helposti joko pankkikortilla, Google Paylla tai SEPA-siirrolla. Molemmat on alkuun kuluttomia vaihtoehtoja, mutta pankkikorttiin ja Google Pay:hin tulee 2000€ jälkeen 0.7% kulu jokaiselle siirrolle. Trading 212 työntekijä kertoi mulle, että tuo 2000€ jälkeen tuleva kulu on sellainen joka menee kokonaisuudessaan korttiyhtiöille/maksun käsitteleville tahoille. Eli tästäkään palvelu ei tee rahaa, vaikka asiakas siitä joutuu tuon rajan ylitettyään maksamaan.

SEPA-siirto on kuitenkin ilmainen kokoajan, siinä ei siis tulee mitään rajaa vastaan. Tällä vaihtoehdolla raha ei kuitenkaan mene hetkessä perille, vaan siinä menee perinteinen 1-3 pankkipäivää. Itseäni tämä ei kuitenkaan haittaa, kun tarkoitus on tehdä pitkäjänteistä sijoittamista eikä ajoittaa markkinaa. Ja jos haluaa tehdä nopean osakekaupan, ei tuo 0.7% korttikulu tunnu missään Suomalaisten pankkien osakkeiden ostokuluihin verrattuna.

(HUOM! Kun oot siirtänyt palveluun rahaa, niin koodia MSS käyttämällä saat ilmaisen osakkeen!)*

Osakkeiden ja ETF:n ostaminen

Sitten kun rahaa on tilille saatu siirrettyä, niin tietenkin halutaan lähteä ostamaan jotain sijoituskohteita. Palvelusta löytyy tosiaan vain pörssistä löytyviä sijoituskohteita eli osakkeita ja ETF-rahastoja. Mutta se ei haittaa lainkaan, koska indeksirahastoihin sijoitan mielelläni Nordnetin kautta ja krypto-ostot teen Nexossa, joka maksaa mulle niiden säilömisestä myös korkoa. Osakkeita ja ETF-rahastoja löytyy Trading 212 palvelusta yli 7000 monesta eri pörssistä. Palvelussa ei ole Helsingin pörssin osakkeita, mutta jenkkipörssi ja monia Eurooppalaisia pörssejä löytyy! Jos kiinnostaa onko joku tietty osake myynnissä palvelussa, niin sen voit tarkistaa täältä.

Osakkeiden ja ETF:n ostaminen käy tutulla tavalla niille, jotka on ikinä mitään tällaisia mistään palveluista ostanut. Valitset vaan osakkeen tai ETF:n mitä haluat ostaa ja sitten minkä määrän haluat ostaa, jonka jälkeen palvelu kertoo mikä on oston loppusumma. Jos et halua tehdä ostoa markkinahinnalla, voit myös valita ostotavaksi limit, stop tai stop limit. Jos haluat oppia lisää näistä muista vaihtoehdoista, kurkkaa tämä linkki. Muista siirtää tilille ensin rahaa!

Palvelussa voi ostaa myös osakkeiden osia eli ns. Fractional shares. Siitä kertoo kuvassa näkyvä F-kirjain Teslan logon vieressä. Jos on mahdollisuus ostaa osakkeen osia, niin kauppaa voi käydä minimissään vain 1€ summalla! Tämä ominaisuus on sellainen, jonka haluaisin ehdottomasti saada kaikkiin palveluihin. Kryptoihin sijoittamisessa monia kiehtoo juurikin se, että voit ostaa esimerkiksi osia Bitcoinista. Minkä ihmeen takia ei voisi ostaa osia osakkeista?

(Fractional shares merkin saat esiin asetuksista Settings – Trading preferences – Fractional shares indicator)

Automaattinen sijoittaminen moneen kohteeseen

Hieno ominaisuus joka palvelusta myös löytyy on Autoinvest. Sen avulla voit luoda itsellesi ns. sijoituspiirakan jonka avulla voit sijoittaa moneen kohteeseen kerrallaan ja sijoittamisen voi myös automatisoida. Automatisointi onnistuu ymmärtääkseni pankkikortilla tai Google Paylla sillä tavalla, että raha myös lähtee automaattisesti, mutta tilisiirrolla joudut siirron tekemään itse. (Huom. kortissa ja Google Pay:ssa se 0.7% kulu 2000€ jälkeen)

Voit tosiaan päättää sijoituspiirakkaasi mitä tahansa palvelusta löytyviä sijoituskohteita joista on mahdollisuus ostaa vain osia (fractional shares). Kun olet päättänyt sijoituskohteet, voit päättää niille myös painot eli prosentuaaliset osuudet piirakassa. Loin esimerkkinä teille tämän alla olevan sijoituspiirakan, johon voisin aloittaa sijoittamisen minimissään vain summalla 6.25€. Sijoituspiirakoita voi myös luoda useampia!

Veroilmoituksen tekeminen jää omaksi tehtäväksi

Yksi iso miinus kotimaisiin palveluihin verrattuna on ehdottomasti se, että palvelu ei tee veroilmoitusta käyttäjiensä puolesta. Jokaisen käyttäjän täytyy siis itse perata vuoden loputtua, että millaisia sijoituksia on tullut tehtyä ja ilmoittaa niistä verottajalle. Palvelusta saa kuitenkin ladattua kaikki tapahtumat CSV-tiedostona, jonka avulla ilmoituksen tekeminen on helpompaa. Trading 212 kertoo kuitenkin sivuillaan, että Brittiläiset saavat tilattua palvelusta erikseen heidän verottajalleen sopivan paperin valmiina. Voisi siis olla mahdollista, että jossain kohtaa tällainen vaihtoehto tulee myös Suomalaisille asiakkaille. Ja tämä on ehdottomasti sellainen asia josta aion kysyä yhteyshenkilöltäni yrityksessä. Jos asiaan tulee muutosta, kerron siitä ehdottomasti nopeasti myös teille!

CSV-tiedoston lataaminen sovelluksesta

  1. Etsi valikosta “History”
  2. Klikkaa oikealta ylhäältä neliötä, jossa on nuoli sisällä
  3. Valitse aikaväli ja mitä tietoja tiedostoon haluat
  4. Klikkaa lataa

Yhteenveto

Mielestäni kyseessä on kiinnostava palvelu, jota aion varmasti jatkossa käyttää ulkomaisten osakkeiden ostamiseen. Kuluttomuus, osakkeiden osien ostaminen ja sovelluksen helppokäyttöisyys on kaikki niin isoja plussia, että veroilmoituksen tekeminen ei tunnu niin isolta taakalta. Toisaalta homma voisi olla eri jos vuodessa kertyisi enemmän myyntejä, mutta itse sijoitan pitkään salkkuun joten ilmoituksia tulee oletettavasti vain harvoin.

Muista napata ilmainen osakkeesi käyttämällä koodia ‘MSS‘ ensimmäisen talletuksen jälkeen!*

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA MUA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Twitter @mihinsaastais

Instagram @mihinsitasaastais

TikTok @mihinsitasaastais

Leave a Reply