ASP-tili – Missä kohtaa se kannattaa avata?

ASP-tili – Missä kohtaa se kannattaa avata?

Tienaa rahaa vastaamalla kyselyihin netissä!

ASP-tilin avaaminen on ollut itsellä mielessä viimeiset pari vuotta. Olen vielä kuitenkin päättänyt lykätä sen avaamista, koska haluan saada maksimoitua siitä saatavan hyödyn. Ajattelin avata seuraavaksi omaa suunnitelmaani ASP-säästämisen aloittamisesta!

Mikä ihmeen ASP-tili?

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkio-tili on Suomen valtion tukema ensiasunnon ostajille suunnattu järjestelmä. Sen tarkoituksena on auttaa ensiasunnon ostavaa henkilöä saamaan laina. ASP-tilille täytyy saada säästettyä asunnon hinnasta 10% jonka jälkeen pankki lainaa loput 90%. ASP-tilille pankit maksavat jatkuvaa 1% korkoa sekä jos lainan tilin kanssa saa, pankki maksaa 4% lisäkoron ensimmäisiltä kuudelta vuodelta takautuvasti. Tarkemmat tiedot ASP-tilin säännöistä voit lukaista esimerkiksi Nordean sivulta.

ASP-tilin hyötyjen maksimointi

ASP-tilin korot on nykystandardeilla korkeat. Millään säästötilillä ei pääse tuohon prosentin korkoon, varsinkaan kun ASP-tilissä korko on veroton jos tili hyödynnetään asunnon ostossa. Korkojen hyödyntäminen mahdollisimman hyvin, on siis vain järkevää. Monet aloittavat ASP-säästämisen minimisummilla nuorena. Vaikka säästäminen onkin aina hyväksi, ei tällä taktiikalla saada suurta hyötyä tilin suurista koroista.

Lisäkoron hyödyntäminen

Tuo 4% lisäkorko ensimmäisistä kuudesta vuodesta maksetaan, kun asunto ollaan ostamassa. Eli sitä korkoa ei tilille saa jos ei ASP-tilin kanssa osta asuntoa. Sen lisäksi monet luulevat, että 4% korko lasketaan tilin loppusummasta jolloin esimerkiksi 16 000 euroa säästäneenä korkoa saisi 640 euroa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan korko maksetaan niiden summien mukaan mitä tilille olet lisännyt ensimmäisen kuuden vuoden aikana. Mitä pidempään rahat tilillä on, sitä enemmän hyötyä lisäkorosta saa.

  1. Tee talletukset tilille aina kvartaalin alussa.
  2. Talleta kerralla niin paljon kuin pystyt, sillä mitä enemmän tilillä on rahaa sitä paremmin hyödyt koroista (maksimi kvartaalissa on 3000 euroa).
  3. Aloita säästäminen vasta kun olet sitoutunut asuntosäästämiseen. Helpoiten hyödyt menee sivu suun, kun säästäminen aloitetaan liian nuorena ja tilille laitetaan vain minimisummia.

Säästä ensin korkeakorkoiselle säästötilille

Koska on tärkeä saada alussa ASP-tilille mahdollisimman paljon rahaa niin nopeasti kuin mahdollista, kannattaa alkuun kerätä pieni puskuri säästötilille. Itse avasin säästötilin Svea Ekonomille. Sen korko on 0.8% ja korkoa kertyy jokaiselta päivältä jonka rahat ovat tilillä. Korko on tietysti veronalaista, joten reaalikorko on hieman pienempi. 3000 euron säästäminen kvartaaleittain on vaikeaa jos kuukausitulot on parin tuhannen euron luokkaa, joten ajattelin kerätä ensin ainakin sen kolmen tuhannen euron potin säästötilille. Ja sitten kun päätän avata ASP-tilin, saan sinne heti alussa maksimisumman, jonka lisäksi saan pienen korkotuoton myös Svea Ekonomilta siitä ajasta kun säästin rahaa sinne.

Säästötilissä on pienempi korko kuin ASP-tilillä, mutta etuna siinä on se että rahoja voi siirrellä edestakas täysin ilmaiseksi. Kun taas ASP-tililtä rahoja ei saa pois purkamatta säästösopimusta. Eli rahoja voi laittaa rennommin ensin säästötilille ja jos tulee paha paikka, sieltä voi aina siirtää rahaa omalle käyttötilille.

Tarkoituksena on siis säästää säästötilille ensimmäinen maksimisumma ennen ASP-tilin avaamista, joka laitetaan heti kvartaalin alussa ASP-tilille. Sen jälkeen säästän säästötilille kvartaalin aikana niin ison summan kuin pystyn ja siirrän sen taas toisen kvartaalin alkaessa ASP-tilille. Näin saan rahoille pienen korkotuoton jo ennen ASP-tilille siirtämistä ja maksimoin koroista saatavan hyödyn.

Loppujen lopuksi tärkeintä ASP-säästämisessä on se, että sitoutuu siihen täysillä. Parin vuoden ajan voi vähentää muita sijoituksia ja keskittää ylimääräiset tulot asunnon ostamiseen!

Käy kurkkaamassa edut ja eri palvelujen ilmaiset kokeilujaksot Tue blogin toimintaa sivulla! Jos löydät jotain kiinnostavaa, tuet blogia rekisteröitymällä palveluun mun linkin kautta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Vastaa