Suomi Syöksymässä Taantumaan… Miten Käy Osakkeiden?

Suomi Syöksymässä Taantumaan… Miten Käy Osakkeiden?

Teksti sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu *-merkillä.

Suomen talouskasvu on hiipunut ja nyt odotuksissa on, että talouskasvu jää vuodelta 2023 negatiivisen puolelle. Irtisanomiset on kasvaneet, vienti hiipunut ja Helsingin Pörssi laskenut vuoden aikana yli 10%. Syöksyykö osakkeet Suomen talouden kanssa vuoden uusiin pohjiin vai mitä tulee tapahtumaan?

Jos katsot aiheesta mieluummin videon, niin voit klikata sen pyörimään alta tai tämän linkin kautta!

Miltä tulevaisuus näyttää Suomen ja sijoitusten kannalta?

Viime aikoina on saatu yhä enemmän uutisia uusista yt-neuvotteluista, irtisanomisista, lomautuksista ja konkursseista. Tällaisia uutisia ei tietenkään haluaisi koskaan nähdä, eikä varsinkaan kasvavissa määrin. Mm. Raahessa toimiva SSAB ilmoitti aloittavansa sopeutustoimet jopa 10 miljoonan säästöjen hankkimiseksi ja myös monet Suomen kunnista ovat taloutensa kanssa ongelmissa.

Tähän kaikkeen meitä on ajanut tietenkin korkea inflaatio, korkojen nopea nousu ja muun maailman heikko meininki. Suomen vienti muualle on laskenut, joka näkyy nopeasti yritysten tuotoissa, jotka on muutenkin ollut jo heikoissa kantimissa ainakin verrattuna aiempiin nousuvuosiin.

Viime vuonna Suomi oli jo teknisessä taantumassa, kun kaksi kvartaalia putkeen talouskasvu oli negatiivista. Silloin kuitenkin työllisyystilanne oli vielä hyvä ja hiipumista ei ollut näkyvissä. Nyt tilanne on alkanut muuttumaan ja on puhuttu jopa rajummankin taantuman saapumisesta.

Mm. tässä alapuolella kuvassa nähdään, että työllisten määrä on laskenut viime vuodesta peräti 64 000 ja samalla pitkäaikaistyöttömyys on myös kasvussa. Mitä enemmän työllisten määrä laskee, sitä vaikeammaksi tilanne alkaa mennä.

Kurkkaa TÄÄLTÄ tämän hetken PARHAAT Säästötilit (jopa 3.5% korkoa vuodessa)

Kyseessä lyhytaikainen suhdannekuoppa

Moni taho kuitenkin uskoo, että tämä on vain lyhytaikainen suhdannekuoppa ja Suomen talous lähtisi nousuun taas vuonna 2024. Tällaisia nähdään välillä ja ne on normaali osa talouden kehitystä. Eihän sitä nyt aina vaan voida nousta ja nousta, sekä parantaa tulosta loputtomiin.

Suomalaiset yritykset ovat paljon viennin varassa ja heikko talouskasvu johtuukin paljolti siitä, että vientikohteena olevissa maissa kysyntä on ollut heikkoa. Mm. Kiinan avautuminen ei ollutkaan odotusten mukaista, sekä myös keskieuroopan jätti Saksa on hieman ongelmissa tuotantotaloutensa kanssa tällä hetkellä.

Uskotaan kuitenkin, että tilanne noissa maissa alkaa parantua tulevan vuoden sisällä ja se alkaa myös heijastumaan sitten Suomen tilanteeseen. Toivottavasti tilanne parantuisi ennen kuin irtisanomisista alkaa koostua mitään suurempaa aaltoa.

Suomen työn ja talouden tutkimuslaitos LABORE kommentoi Taloussanomille, että tällaisessa väliaikaisessa hidastumisessa mitään rajuja elvytystoimia ei kaivata, mutta kuoppaa ei kannattaisi kaivaa enää syvemmäksi.

Nykyinen hallitus on tekemässä leikkaustoimia, jotka voivat näkyä jo ensi vuonna ja samalla vaikeuttaa tilannetta entisestään. Heti ei tarvitse olla elvyttämässä, mutta ei myöskään tarvitsisi olla vaikeaa tilannetta pahentava taho…

Kilpailuta asuntolaina helposti, nopeasti ja ilmaiseksi! – Etua.fi palvelu!*

Miten tilanne vaikuttaa mm. Helsingin Pörssiin?

Helsingin pörssi on tänä vuonna laskenut jo yli 10% ja mä kävin tätä aihetta tarkemmin tässä taannoin videolla. Siinä kävin läpi laskun syitä ja video löytyy täältä, jos aihe kiinnostaa.

Helsingin pörssi on pieni pörssi, jonka suurimmat yritykset määräävät kehityksen suuntaa. Noissa yrityksissä on valitettavasti paljon syklisillä aloilla olevia toimijoita ja mm. vienti on todella iso tekijä monille. Tämä meinaa sitä, että Suomen talouden supistuminen itsessään ei ole monelle yritykselle Helsingin pörssissä se vaikein tilanne, vaan nimenomaan se, että muualla maailmassa menee huonosti.

Eli vaikka Suomen talous menisikin nyt taantumaan ja siitä tulisi jopa hetkellisesti rajukin, niin se ei välttämättä näkyisi pörssissä olevissa yhtiöissä niin suuresti. Taantuma itsessään voi kyllä laskea pörssiä, koska sijoittajilla on irtisanomisten takia myyntipaineita tai ylimääräistä rahaa ei ainakaan ole.

Mutta tärkeintä olisi seurata yhtiöiden tuloskehitystä ja muistaa, että pörssi katsoo aina tulevaisuuteen. Jos siis mm. Saksan ja Kiinan tilanne alkaa parantumaan, niin se tulee vaikuttamaan myös meille täällä kotosuomessa ja pörssi voikin lähteä talouden kanssa eri suuntaan.

Myös korkojen lasku tai jo pelkästään nousun loppuminen tulee olemaan asia, joka varmasti kiihdyttää pikkuhiljaa talouden toimia. Kuluttajat ovat varmasti lykänneet ostopäätöksiä, kun korkotilanne on epävarma ja nousu on ollut niin rajua. Nyt jos korkohuippu on saavutettu, niin voidaan ruveta pohtimaan mm. tulevia asunto-ostoksia uudella silmällä.

Euriboreissa korkojen huipun saavuttaminen ei ole vielä näkynyt, mutta tässä kohtaa kannattaa pohtia mihin euriboriin asuntolainansa sitoo. Lähiaikoina on tulossa videota siitä, että onko 3kk vai 12kk euribor järkevä vaihtoehto asuntoa ostavalle!

Nyt kannattaa henkisesti kuitenkin varautua siihen, että laskua voidaan vielä nähdä ja myös kannattaa kerryttää hieman isompaa puskuria säästötilille, jos sun työ on sellaisella alalla johon mm. viennin tyssääminen on vaikuttanut suuresti.

Ja niinkuin keväällä julkaistussa videossa kerroin, niin palkkakehitys on niillä henkilöillä parempaa, jotka vaihtavat työpaikkaa itse, eivätkä pakon edestä kun irtisanominen tapahtui. Kannattaa siis pitää erilaisia työmahdollisuuksia silmällä ja tehdä siinä nykyisen työn ohella myös uuden työn shoppailua, vaikka vaan huvin vuoksi. Tiedätpähän sitten mitä mahdollisuuksia työmarkkinalta löytyy!


SINUA SAATTAA KIINNOSTAA:

Vastaa