Suomen Inflaatioluvut VIRHEELLISIÄ… [EKP Koronnosto]

Suomen Inflaatioluvut VIRHEELLISIÄ… [EKP Koronnosto]

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Suomessa on nähty tänä vuonna jopa lähes 10% inflaatiolukuja, mutta nyt tilastokeskus kertoi, että alkuvuoden inflaatioluvut ovat olleet todellisuudessa raportoituja pienempiä. Laskennassa on ilmeisesti tapahtunut virhe, jonka vaikutuksia nähdään vielä ensi vuoden heinäkuussa. Mitä ihmettä on tapahtunut ja vaikuttiko tämä EKP:n koronnostopäätöksiin?

Inflaatio on ehdottomasti ollut yksi isoimmista puheenaiheista viimeaikoina, eikä ihme, sillä se nousi ennätysnopeasti suomessakin lähes 10% paikkeille. Nyt elokuussa Suomessa kuluttajahintaindeksi nousi 5.6% vuoden takaisesta, kun ilman korjauksia kyseinen luku olisi yhä yli 6%.

Ja jos tarkastellaan yhdenmukaistettua hintaindeksiä, eli sitä mitä käytetään EU-tasolla, niin inflaatio on enää n. 3.1% Tämä johtuu siitä, että Suomessa käytetyssä laskentatavassa inflaatioon vaikuttaa myös asuntolainojen korot, mutta EU-tasolla käytetyssä hintaindeksissä näitä ei oteta mukaan. Ja ennen tilastokeskuksen tekemiä korjauksia, tämä lukema oli 4% paikkeilla, joten iso vaikutus on laskentavirheellä ollut.

Suomen inflaatio elokuu 2023
Suomen inflaatioluvut elokuu – Tilastokeskus

Mutta iso vaikutus on myös hintaindeksillä, nimittäin EKP:n koronnostot ovat vaikuttaneet suomessa todella suuresti, kun korkojen nousun kanssa laskettu inflaatio on 5.6% paikkeilla ja ilman niitä vain 3.1%. Suunta on molemmissa kuitenkin oikea ja viimeisin koronnosto on varmasti naula arkkuun sille, että 2% taso tullaan saavuttamaan pian. Kuukausitasolla ollaan jo deflaation puolella.

Miksi koko vuoden inflaatioluvut ovat virheelliset?

Tilastokeskus tosiaan kertoi, että laskennassa on tapahtunut virhe joka on vaikuttanut kaikkiin inflaatiolukuihin tähän elokuun lukemaan asti. Ja nämä virheelliset lukemat tulevat vaikuttamaan myös ensi vuoden lukemiin, koska näitä lukemia ei korjata takautuvasti.

Virhe laskennassa liittyy sähkön hintoihin, joiden keräämiseen Tilastokeskus kehitti oman hintakyselyn vuoden 2022 syyskuussa. Kuulemma hinnat eivät ole kuitenkaan päivittyneet tuonne oikein ja se on nyt melkein vuotta myöhemmin huomattu.

Sähkön hintojen nousu on huomioitu sähkön hintaindeksissä peräti kahdesti, eli siis tuplana. Ei ihme, että muutokset on kuukausitasolla jopa 0.7 prosenttiyksikköä.

Tilastokeskus inflaatio virhe

Ilmeisesti samanlainen virhe on myös vähän aikaa sitten korjattu Hollannissa.

Ja mikä ikävintä, tää tulee tosiaan vaikuttamaan ens vuoden inflaatiolukemiin myös. Koska kansainvälisten säädösten takia kuluttajanhintaindeksiä ei muokata jälkikäteen, vaikka virhe osattaisiin selkeästi kertoa ja laskea.

Eli tämän vuoden korkeammat inflaatioluvut jäävät voimaan ja ensi vuoden lukemia verrataan siis tämän vuoden korkeampiin lukemiin. Vasta elokuussa 2024 päästään ns. oikein laskettuihin lukemiin ja siitä eteenpäin tämä virhe voidaan jättää unholaan.


*Kilpailuta lainasi Etua.fi palvelussa!
*Yhdistä kulutusluottosi uudeksi lainaksi Etua.fi palvelussa!

Etua.fi on Suomalainen lainavertailusivusto, joka on ollut pystyssä jo vuodesta 2008. Sivusto ei tarjoa lainoja tai luottoja, vaan kilpailuttaa pankkien tarjontaa helposti ja nopeasti.

Lue kokemuksia Etua.fi palvelusta täältä!


EKP jatkaa korkojen nostamista…

Mä oon seurannut kanavalla paljon yhdysvalloissa tehtyjä koronnostoja, mutta myös EKP on ollut nopeassa korkojen noston trendissä.

Nyt EKP kuitenkin teki taas päätöksen nostaa korkoja 0.25 prosenttiyksikköä, vaikka Suomessa tällainen iso virhe inflaatiolaskennassa onkin huomattu. Inflaatio on yhä laajalti korkealla EU-alueella ja Suomi on sen verran pieni alue täällä pohjoisessa, että meidän inflaation hyvä lasku ei paljon vaikuta EKP:n päätöksiin.

Todennäköisesti nähtiin kuitenkin siis viimeinen koronnosto EKP:ltä ja tämä näkyi markkinoilla mm. Eurooppalaisten valtiolainojen korkojen pienoisena laskuna ja osakemarkkinoiden lievänä nousuna. Suomessa pörssi oli jopa yli 1.5% nousussa, mutta täällä onkin kirittävää esim. Saksan yleisindeksiin verrattuna. Jos helsingin pörssin tilanne mietityttää, niin siitä tein videon äskettäin, linkkaan sen tän videon loppuun.

Itse olen ollut viimeaikoina ostopuuhissa helsingin pörssin kanssa ja ostoja teen itse Nordnetissä, minkä lisäksi osakkeisiin sijoitan Trading 212 palvelussa. Näistä palveluista löytyy artikkelit täältä sivuilta, tai myös YouTuben puolelta.

Nappaa myös ilmainen osake Trading 212 palvelusta!

Taantuma voi pistää markkinaa uuteen laskuun…

Pahin voi kuitenkin olla vielä Helsingin pörssinkin kanssa edessä jos uhkakuvat isommasta ja laajemmasta taantumasta pitävät paikkansa. Suomen Pankki ennustaa, että tänä vuonna talouskasvu jää hieman miinukselle, mutta ensi vuonna kasvu olisi taas juuri ja juuri positiivista. Jos kuitenkin tarkastelee suomalaisten pankkien tekemiä ennusteita, niin talouskasvun odotetaan myös ensi vuonna olevan negatiivista.

Varsinkin rakennusalan huolet pelottavat ja rakentamisen melkein täyspysähdys tulee näkymään työttömyyden kasvuna, sekä tietenkin BKT:ssa negatiivisesti. Koska rakentaminen on yksinään vastuussa noin 7% koko Suomen BKT:sta. Rakennusalan ahdingosta julkaisin tällä viikolla myös oman videonsa, jos haluat kuulla aiheesta lisää.

Mutta täytyy myös muistaa, että Helsingin pörssi ei ole yhtäsuurikuin Suomen talous. Suomalaisten yritysten liikevaihdosta suurin osa tulee muualta maailmasta, joten suomen talouden sakkaaminen ei välttämättä näy Helsingin pörssissä niin suuresti. Toki taantumahuolet ja mahdollinen isompikin taantuma vaikuttaa sijoittajien sentimenttiin ja rahamääriin negatiivisesti, joka sitten taas voi näkyä pörssissä ikävästi.

Mutta sijoittajana tärkeää on muistaa pitkäjänteisyys ja sijoittamisen säännöllisyyden tärkeys. Mitä enemmän sulla on aikaa olla markkinalla, sitä pienemmäksi sijoittamisen riskit hyvin hajautetun salkun kanssa menevät.

SINUA SAATTAA KIINNOSTAA:

Vastaa