Shorttaaminen eli lyhyeksi myyminen – Mitä se tarkoittaa

Shorttaaminen eli lyhyeksi myyminen – Mitä se tarkoittaa

Shorttaaminen – Eli lyhyeksi myyminen on viime aikoina ollut esillä sijoitusmarkkinoilla mm. Tiktokin treidausvideoissa paljon, ja shorttaaminen on noussut myös Mihin Sitä Säästäis?-kanavalla usein kommentteihin kyselyjen muodossa – Mitä shorttaaminen tarkoittaa? Miten voin shortata osaketta?

Käydään artikkelissa läpi Larin videon pohjalta lyhyesti mitä shorttaaminen tarkoittaa ja miten sijoittajat voivat kyseisen operaation suorittaa.

Mitä on shorttaaminen?

Shorttaaminen on tapa lyödä vetoa osakkeen hinnanlaskun puolesta. Shorttaamista voi tehdä toki muillakin sijoituskohteilla kuin osakkeilla, ja tekniikkana sitä käytetään käytännössä kaikissa sijoitusinstrumenteissa erilaisten hinnanerosopimusten sekä toinen toistaan monimutkaisempien sijoitusinstrumenttien yhteydessä.


Tiivistettynä shorttaamisella tarkoitetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan osakkeen kurssilaskun ennustamista.


Lari käyttää videollaan esimerkkinä Applen osaketta: Jos avaat position lyhyeksi, eli shorttaat Applen osaketta niin Applen osakkeen kurssin noustessa shorttipositio menettää rahaa, ja Applen osakkeen laskiessa shorttipositio tienaa rahaa.

Ennenvanhaa shorttaamista harrastettiin nykypäivän digitaalista osakekaupankäyntiä hankalammalla tavalla: Shortatakseen osaketta sijoittajan piti ensin lainata osake joltain, joka sen on valmis lainaamaan ja sen jälkeen myydä se avoimilla markkinoilla heti.

Saadakseen voittoa sijoittajan tulisi siis kunnioittaa lainasopimustaan osakkeesta niin, että sijoittaja voisi ostaa osakkeen markkinoilta takaisin sen ollen halvempi kuin silloin, kun osake otettiin lainaan. Jos hinta taas on korkeampi kuin lainahetkellä, häviää sijoittaja tietysti rahaa koska tämän täytyy ostaa osake takaisin markkinoilta ja antaa se takaisin henkilölle, jolta sen on alunperin lainannut.

Kylläpä on saatu yksinkertanen asia kuulostamaan monimutkaiselta.


Koitetaan vähän yksinkertaistaa:

Pekka on yksityissijoittaja, jolla on hallussaan yksi Applen osake.

Mauno kysyy Pekalta, josko tämä haluaisi lainata Applen osakkeen viikoksi hänelle, sillä Mauno uskoo Applen osakkeen laskevan lyhyellä aikavälillä.

Mauno lupaa Pekalle maksavansa tälle osakkeen markkinahinnan lainasopimuksen päättyessä, eli viikon päästä.

Pekka suostuu sopimukseen, sillä Mauno on Pekan hyvä ystävä. Sitäpaitsi jos Mauno lupaa maksaa markkinahinnan viikon päästä, ei tällä ole mitään hävittävää.

Mauno saa haltuunsa Pekan Apple-osakkeen, ja kiirehtii myymään osakkeen pörssissä heti samana päivänä. Applen osakkeesta Mauno saa käteistä rahaa 150 euroa.

Mauno seuraa kursseja kuumeisesti, ja Applen osake lähteekin ennustettuun laskuun.

Viikon päästä Applen osake on hinnaltaan vain 130 euroa, ja Mauno sulkee positionsa eli ostaa Apple-osakkeen takaisin hintaan 130 euroa.

Mauno palauttaa Pekalle juuri ostamansa Apple-osakkeen ja kummatkin osapuolet ovat tyytyväisiä. Pekka sai sopimuksen mukaan osakkeensa takaisin, ja Mauno jäi operaatiosta 20 euroa voitolle.


Näin siis ennenvanhaan. Tänä päivänä shorttaaminen eli lyhyeksi myynti tapahtuu lähinnä palveluntarjoajien monimutkaisilla hinnanerosopimuksilla tai palveluntarjoajan hallussa olevien osakkeiden lainaamisella.

Shorttaaminen tänä päivänä – Digitaalista finanssimagiaa

Hinnanerosopimukset ovat ajoittain jopa niin mutkikkaita sijoitusinstrumentteja, että edes niiden kehittäjät eivät täysin ymmärrä miten ne toimivat. Ei siis edes yritetä tässäkään niitä selittää, vaan todetaan vaan että ne toimivat todennäköisesti jonkinlaisella yhdistelmällä mustaa magiaa ja finanssikoukeroita.

Toinen vaihtoehto shorttaamiselle on palveluntarjoajan osakkeiden lainaaminen, joka sekään ei vaadi lainaajaosapuolta erikseen.

Nämä tavat mahdollistavat sijoittajalle shorttiposition avaamisen muutamalla klikkauksella, ja sen sulkeminen onnistuu samalla vaivalla.

Kuulostaa yksinkertaiselta! Ei hätää, tehdään tästä vielä vähän monimutkaisempaa: Shorttiposition avaamisessa piilee nimittäin eräänlainen riski merkittävistäkin tappioista: Koska shortatessa ennustetaan kurssin laskevan, on voittoa mahdollista tehdä teoriassa ainoastaan siihen asti, kunnes osakkeen hinta putoaa nollaan.

Koska shorttipositio häviää rahaa kurssin noustessa, eikä kurssinousulle ole teoriassa mitään rajaa eli kurssi voi nousta vaikka loputtomiin, on shortatessa teoriassa mahdollista hävitä suhteessa merkittävästi enemmän kuin voittaa. Teoriassa siis voi käydä vaikka niin, että avaat shorttiposition 100€:lla, ja jos osakekurssi lähtee käsittämättömään nousukiitoon heti sen jälkeen eikä sijoittajalla ole ns. Stop loss-tasoa asetettuna, sijoittaja voi joutua ostamaan osakkeen takaisin vaikka 1000€ hintaan. Tai 10 000€, jos jostain käsittämättömästä syystä osake sinne asti kipuaa ennen position sulkeutumispäivää.


Tilannetta pahentaa entisestään se, että monet palveluntarjoajat antavat sijoittajalle mahdollisuuden myös ns. vivuttaa shorttipositioita, eli sekä tappiot että voitot kertaantuvat vipukertoimella. Jos ylläoleva esimerkki olisi avattu vaikkapa 10x vivulla, olisivat tappiot silloin 10x suuremmat.


Mainittakoon myös tähän väliin, että Suomen verotus ei tunnista johdannaisilla (Hinnanerosopimuksilla) tehtyjä tappioita, ja niitä ei voi vähentää verotuksessa. Voitoista tulee toki maksaa pääomatulovero normaalisti.

Kannattaako shorttaaminen sitten ollenkaan?

Lari kertoo videollaan itse pidättäytyvänsä shorttaamisesta omassa sijoitussuunnitelmassaan mm. yllämainittujen syiden vuoksi. Shorttaaminen voi kuitenkin olla järkevästi toteutettuna ja riskejä tietoisesti halliten hyväkin osa pitkäjänteistä sijoitussuunnitelmaa.

Shorttaamisen aloittaminen vaatii kuitenkin paljon treeniä, joten sitä ei voi suositella aloittelijoille. Jos lähtee availemaan shorttipositioita sen enempää aihetta tutkimatta, on helppo polttaa muun salkun tuotto harjoitellessa näitä monimutkaisia sijoitusinstrumentteja.

Tästä syystä jos shorttaaminen kiinnostaa, kannattaa aloittaa ensin ns. leikkisalkulla, eli palveluntarjoajan palvelulla, joka mahdollistaa sijoittamisen ilman oikeaa rahaa. Shorttaaminen vaatii myös paljon tuntemusta alasta, joten kannattaa ehdottomasti opiskella miten se todellisuudessa toimii ja perehtyä tarkemmin strategioihin, joilla siitä voi tehdä tuottavaa.

Feikkirahalla harjoittelu mahdollistaa oman strategiasi hiomisen ilman, että menetät oikeaa rahaa. Kun strategia on todistettu toimivaksi leikkirahalla, sen voi siirtää käytäntöön ja alkaa shorttailemaan oikealla rahalla.

”Eli jos te ootte sellaisessa tilanteessa, että shorttaaminen kiinnostaa niin kehotan vahvasti treenaamaan sitä ensin feikkirahalla. Ja hiomaan omia strategioita ja pohtimaan tarkasti mihin treideihin lähtee. Tää on se mitä itsekin oon tehnyt ja pikkuhiljaa vasta rakentelen tietotaitoa sitä varten, että joskus tulevaisuudessa voisi tehdä pieniä shortteja ns. pelisalkulla.”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari Heinonen

Larin vinkit shorttaamisen aloittamisesta kiinnostuneille

Lari kertoo videollaan hiljattain alkaneensa opiskelemaan treidaamista, ja yksi treidaamisen perustaktiikoista on juurikin shorttipositioiden kanssa pelaaminen.

Teknisen analyysin opiskeleminen on Larin mukaan yksi niistä perusasioista, joka mahdollistaa sijoittajalle tuottavien positioiden avaamisen – Sekä longina että shorttina.

Monien mielestä tekninen analyysi on ihan täyttä huuhaata – Kriitikot sanovat, että kukaan ei voi ennustaa osakemarkkinoiden liikkeitä. Tämä pitäneekin paikkansa jossain määrin, mutta sen toimintaperiaate perustuukin siihen, että jos riittävän moni sijoittaja perustaa sijoituspäätöksensä tekniseen analyysiin, myös osakekurssit liikkuvat tietyissä rajoissa sen mukaan.

Markkina on myös useaan kertaan todistanut, että esimerkiksi teknisessä analyysissä esiintyvät tukitasot todella tarjoavat sijoittajille suuntaa ja arvokasta tietoa siitä, mihin suuntaan osakkeet ovat liikkumassa lyhyellä aikavälillä. Tekninen analyysi onkin monen kohdalla osoittautunut useimmin kun ei hyväksi apuvälineeksi tuottoisan treidin avaamisessa.

Teknistä analyysi voi opiskella esimerkiksi Nordnetin Trader’s Clubin videoista. Nordnet tarjoaa teknisen analyysin lisäksi monenlaista hyödyllistä tietoa ja analyysejä markkinan nykytilasta ja näkemyksiä siitä, mihin markkina saattaa olla menossa.


Mutta eniten opettaa se, että oikeasti alkaa pienen opiskelun jälkeen piirtelemään niitä viivoja, kanavia ja tukitasoja graafeihin. Tätä oon itse tehnyt Tradingview palvelussa, jonka kautta seurailen muutenkin, että mitä markkinalla tapahtuu. Täysin ilmainen sivu ja todella hyvä ja helppo käyttää.

Mihin Sitä Säästäis? – Lari Heinonen

Voit kokeilla Tradingviewin työkaulua suoraan tuosta yläpuolelta. Voit myös valita mm. indikaattoreita näytettäväksi graafissa valitsemalla ”Indicators” ja klikkaamalla haluamasi indikaattorin näkyviin valikosta.

Tradingview-palvelu on hyvä paikka seurata graafeja, mutta sen lisäksi pitäisi myös tutustua hieman tarkemmin yksttäisiin sijoituskohteisiin, joita voisi lähteä shorttaamaan: Kohteen kursseja kannattaa tarkastella vähän pintaa syvemmältä ja tutkia, löytyykö tukitasoja tai onko jonkinlainen kanava muodostunut – Tai onko jonkinlainen treidaajien käyttämä kanava muodostumassa.

Kurssien tuijottelun jälkeen on hyvä tutkia tarkemmin yrityksen fundamentaaleja ja uutisia. Miten firmalla menee? Onko lähitulevaisuudessa tulossa epämiellyttäviä uutisia? Vaikuttaako maailmantilanne ja sen muutokset lähitulevaisuudessa kursseihin?

Tällä hetkellä spekuloidaan vahvasti mm. iPhonen saatavuustilanteet ja Teslan autojen toimituskyvyn kanssa, ja molemmat ovat sellaisia asioita, jotka vaikuttavat yrityksen tulokseen – Ja sitä myös myös kurssiin.

Ja sitten se vaikein osa – Eli Shorttaamisen ajoittaminen

Markkinan ajoittaminen ei ole helppoa. Sijoittajapiirit ovat myös tunnettuja markkinan ennakoimisesta, eli jos jotain negatiivista tapahtuu ja se on asia, joka on voitu ennakoida, se todennäköisesti ei vaikuta tapahtumahetkellä enää kurssiin, vaan sen vaikutukset on nähty jo siinä kohtaa kun huhut tästä tapahtumasta ovat alkaneet levitä.

Esimerkkinä voimme käyttää Teslan osaketta – Osake on jo pitkään ollut jyrkässä laskussa, vaikka mitään negatiivista faktatietoa kysynnän hiipumisesta ei ole nähtävissä. Uutisia näkee päivittän ja huhuja liikkuu, mutta faktatietoa saamme vasta, kun yhtiö julkistaa viralliset myyntilukunsa. Mitä sitten käy jos myynti onkin jatkunut hyvänä huhuista huolimatta?

Osake ottanee melkoisen spurtin ylöspäin.


Kolmas kohta jota oon tehnyt on se, että oon alkanut tekemään teorioita tulevista liikkeistä. Eli siis esim. teslan q3 tuloksen julkistamisen jälkeen mä ennakoin, että teslan osake tulee laskemaan tulevina viikkoina ja niin on nyt käynyt. Mä en pistä näihin vetoihin rahaa kiinni, koska tää on vasta opiskelua, mutta tällaisilla teorioilla on mahdollista nähdä, että miten oikeassa sun ajatukset oli. Ja pikkuhiljaa luoda itsevarmuutta omille ajatuksille!

Mihin Sitä Säästäis? – Lari Heinonen

Loppuun vielä muistutuksena: Kuten kaikessa muussa sijottamisessa, myös treidaamisessa ja shorttaamisessa tulee muistaa sijoittamisen perussäännöt: Sijoita ainoastaan rahaa, jonka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Vastaa