Osakesijoittaminen – Näin sijoitat osakkeisiin helposti!

Osakesijoittaminen – Näin sijoitat osakkeisiin helposti!

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejäJos siis klikkaat johonkin palveluun ohjaavaa linkkiä sivustolla, voimme olla oikeutettuja jonkinlaiseen korvaukseen.

Osakesijoittaminen tarjoaa mahdollisuuden kasvattaa omaisuuttaan ja se onkin yksi parhaista tavoista pistää oma varallisuus työskentelemään. Osakkeisiin voi sijoittaa suoraan ostamalla niitä pörssistä tai rahastojen kautta. Tässä artikkelissa käymme läpi suoran osakesijoittamisen perusteet, hyödyt ja haasteet. Käydään myös lävitse askel askeleelta miten sijoittaa osakkeiisiin.

Jos katsoisit mieluummin aiheesta kertovan videon, niin klikkaa alta tai tätä linkkiä.

Osakesijoittamisen hyödyt

Osakesijoittamisessa on useita hyötyjä, jotka tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille, jotka etsivät tapoja kasvattaa omaisuuttaan pitkällä aikavälillä. Keskeisin etu on tietenkin se, että saat pistettyä sun tilillä makaavat rahat töihin. Mutta myös muita etuja tähän liittyy ja alla olevassa listassa on muutamia keskeisiä hyötyjä:

  1. Pääoman kasvu: Osakkeiden hinnat voivat nousta ajan myötä, mikä tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden pääoman arvon kasvuun. Tämä voi johtua yhtiön liiketoiminnan kasvusta, markkinatilanteesta tai taloudellisesta kehityksestä.
  2. Osingot: Monet yhtiöt maksavat osakkeenomistajilleen osinkoja, eli jakavat osuuden mahdollisista voitoistaan osaketta omistaville tahoille. Osingot tarjoavat sijoittajille passiivisen tulonlähteen ja ne kannattaa uudelleensijoittaa, jotta sijoitusten arvo voi kasvaa entisestään.
  3. Omistajuus yhtiöissä: Sijoittamalla osakkeisiin, sijoittajat saavat omistusosuuden yhtiöistä, jolloin he voivat hyötyä suoraan yhtiön menestyksestä. Voit myös itse valita tarkalleen mihin yhtiöön sijoitat, jolloin pääset valitsemaan vain sun arvoihin tai strategiaan sopivia yhtiöitä.
  4. Verohyödyt: Tietyissä maissa, kuten Suomessa, sijoittajat voivat hyödyntää osakesäästötiliä, joka tarjoaa verohyötyjä. Osakesäästötilin sisällä tehtävistä kaupoista ei tarvitse maksaa veroa, vaan veroja peritään vasta sun nostaessa tililtä rahaa pois.
  5. Inflaatiolta suojautuminen: Historiallisesti osakemarkkinat ovat tarjonneet suojaa inflaatiota vastaan, sillä osakkeiden tuotto on pitkässä juoksussa monesti ylittänyt inflaation.
  6. Jatkuva oppiminen: Suoran osakesijoittamisen aloittaminen tarjoaa mahdollisuuden oppia taloudesta, yritysten toiminnasta ja markkinoista. Tämä tieto voi olla arvokasta paitsi sijoitustoiminnassa, myös henkilökohtaisessa talouden hallinnassa.

Vaikka osakesijoittamiseen liittyy riskejä, kuten markkinoiden vaihtelut ja yksittäisten yhtiöiden suorituskyvyn riskit, monille sijoittajille sen tarjoamat hyödyt voivat ylittää nämä haasteet pitkällä aikavälillä. Moni näistä eduista on totta myös osakerahastoihin sijoittaessa.

Osakesijoittamisen heikkoudet verrattuna rahastosijoittamiseen

Osakesijoittamisella on siis useita erilaisia etuja, mutta sen lisäksi siinä on myös heikkouksia verrattuna rahastosijoittamiseen. Tässä alta löytyy viisi keskeistä heikkoutta, jotka voi kääntää sun ajatukset ennemmin rahastosijoittamisen aloittamiseen.

  1. Korkeampi riski: Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen on yleensä riskialttiimpaa kuin rahastosijoittaminen. Rahastot hajauttavat sijoitukset automaattisesti useisiin eri osakkeisiin, toimialoihin tai jopa maantieteellisiin alueisiin, mikä vähentää sijoittajan kokonaisriskiä. Yksittäisten osakkeiden kohdalla hintaliikkeet voivat vaihdella merkittävästi, ja sijoittajat voivat kohdata suuria tappioita, jos heidän valitsemansa yritykset kohtaavat ongelmia.
  2. Vaativampi seuranta ja analyysi: Osakesijoittaminen vaatii sijoittajilta aktiivista markkinoiden, toimialojen ja yksittäisten yhtiöiden seurantaa sekä kykyä analysoida taloudellisia raportteja ja tunnuslukuja. Rahastosijoittamisessa sijoittajat voivat sen sijaan luottaa isojen osakeindeksien tuomaan hajautukseen tai valita salkkuunsa ammattilaisten ylläpitämiä aktiivisesti hoidettuja rahastoja.
  3. Suuremmat kaupankäyntikulut: Osakkeiden osto- ja myyntitoimeksiannot voivat tuoda mukanaan korkeampia kaupankäyntikuluja verrattuna rahasto-osuuksien kaupankäyntiin. Vaikka monet sijoituspalvelut tarjoavat kilpailukykyisiä kaupankäyntikuluja, aktiivinen kaupankäynti voi silti syödä tuottoja, erityisesti jos sijoitettava summa on pieni. Esimerkiksi Nordnetin palvelussa rahastojen ostaminen ja myyminen on täysin ilmaista, kun taas osakekaupasta peritään jopa toistakymmentä euroa kulua.
  4. Hajauttamisen haasteet: Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen vaatii sijoittajalta tietoista ponnistelua sijoitussalkun hajauttamiseksi, mikä voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Rahastot tarjoavat valmiiksi hajautetun sijoituskohteen, mikä tekee niistä helpon tavan hajauttaa sijoituksia ilman, että sijoittajan täytyy itse valita ja hallinnoida lukuisia eri osakkeita.
  5. Tunteet vaikeuttaa sijoittamista: Osakesijoittamiseen voi liittyä suurempi riski emotionaalisesta päätöksenteosta johtuen, erityisesti markkinoiden ollessa volatiileja. Sijoittajat voivat tehdä hätiköityjä päätöksiä perustuen markkinoiden lyhytaikaisiin liikkeisiin, mikä voi johtaa huonoihin sijoituspäätöksiin. Rahastosijoittamisessa sijoittajan tarve tehdä jatkuvia päätöksiä on vähäisempi, mikä voi auttaa välttämään emotionaalisen kaupankäynnin ansat. Kaikessa sijoittamisessa täytyy muistaa pitkäjänteisyyden tärkeys!

Osakesijoittamisella on siis heikkouksia verrattuna rahastosijoittamiseen, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden merkittävästi rahastoja suurempiin tuottoihin ja mahdollisuuden osallistua yksittäisten yritysten kasvuun. Sijoittajan on tärkeä arvioida omaa riskinsietokykyään, sijoitushorisonttiaan ja sijoitustavoitteitaan valitessaan sijoitusstrategiaa.

Miten sijoittaa osakkeisiin? – Osakesijoittaminen helposti

Seuraavaksi käydään lävitse askel askeleelta miten voit aloittaa suoran osakesijoittamisen. Muista käyttää aikaa osakevalintojen tekemiseen ja punnita oman strategian riskitasoja ennen sijoituspäätösten tekemistä.

Sijoituspalvelun valinta

Ensimmäinen askel on valita sijoituspalvelu, joka vastaa omia tarpeitasi. On tärkeää ottaa huomioon käyttöliittymän kieli, sijoitusvalikoima, kulutaso sekä palvelun tarjoama tuki verotukseen liittyvissä asioissa. Monille aloittelijoille sopiva vaihtoehto voi olla oma peruspankki, mutta markkinoilla on myös monia erikoistuneita sijoituspalveluita.

Nordnet, Trading 212

Itse olen esim. käyttänyt rahastosijoituksissa ja suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisessa Nordnetin palvelua, joka on jo pitkään ollut pohjolan suosituimpia sijoituspalveluita.

Ja ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen on halpaa ja helppoa eurooppalaisessa Trading 212 -sijoituspalvelussa. Ostokulu on 0€ ja osakkeisiin on mahdollisuus sijoittaa alkaen vain 1€ kanssa.

Muihin sijoituspalveluihin voit tutustua tämän linkin takaa löytyvältä sivulta, jossa on kattavia käyttöoppaita suosituista sijoituspalveluista.

Osakesijoituksen valinta

Osakkeen valinta on prosessin kriittisin vaihe. Sijoittajan on käytettävä aikaa yhtiön taloudellisen tilanteen, markkina-aseman ja tulevaisuuden näkymien tutkimiseen. On tärkeää miettiä, sijoittaako osinkotuottojen toivossa vai arvonnousua tavoitellen. Monet lähtevät ensimmäisenä tutkimaan tarkemmin itselle jo tuttuja yrityksiä ja sitä kautta etsivät omaan strategiaan sopivia sijoituskohteita.

Käytä osakkeen valitsemiseen tarpeeksi aikaa, koska väärän sijoituksen valitsemalla voit jopa menettää kokonaan sijoittamasi pääoman. Jos oikeanlaista sijoitusta ei tunnu löytyvän, niin kannattaa suosiolla tutustua ensin indeksirahastoihin.

Osakkeiden ostaminen

Kun olet löytänyt sun mielestä hyvän ja kiinnostavan sijoituskohteen ja valinnut sijoituspalvelun, voit vihdoin aloittaa sijoittamisen. Näin osakkeisiin sijoittaminen tapahtuu mm. Trading 212 -palvelussa ja itse ostoprosessi on hyvin samanlainen myös muissa palveluissa.

  1. Siirrä rahaa sijoituspalveluun (Pankkisiirrolla ilmaista ja siihen menee maks. 3 päivää)
  2. Etsi valitsemasi yhtiön osake
  3. Klikkaa ostopainiketta ja valitse haluamasi ostosumma
  4. Hyväksy kaupan kulut, jotka tässä palvelussa on korkeintaan 0.15% valuutanvaihtokulua
  5. Klikkaa osta, niin kauppa menee läpi heti jos markkina on avoinna
  6. Ostamasi osakkeet näkyy sijoituspalvelun tilillä heti

Osakkeiden säilyttämisestä ei sijoittajan itse tarvitse huolehtia, vaan palvelu pitää ne turvallisesti tallessa sijoittajan puolesta. EU-alueella on myös hyvin tarkat säädökset Finanssivalvonnan suunnalta, jotka esimerkiksi velvoittavat yhtiöt pitämään sijoittajien varat erillään yhtiön varoista. Tämän lisäksi palveluilla voi myös olla erillisiä vakuutuksia konkurssitilanteiden tai muiden ongelmatilanteiden kohdalle.

Osta ja unohda?

Osakesijoittaminen ei kuitenkaan pääty oston myötä; itse asiassa työ vasta alkaa. On tärkeää seurata sijoittamiesi yhtiöiden kehitystä, tulosraportteja ja markkinatilannetta. Tämä kohta on usein se, jossa osakesijoittajien huomio herpaantuu ja virheitä tehdään. On todella tärkeää, että osakesijoittaja jaksaa seurata yhtiön kehitystä säännöllisesti.

Yksi hyvä sivusto kansainvälisiin osakkeisiin liittyvien uutisten ja analyysien seuraamiseksi on Seeking Alpha, tämän lisäksi Suomessa hyvää journalismia sijoittamiseen liittyen julkaisee esim. Kauppalehti. Kannattaa myös pistää seurantaan YouTube-kanavia, jotka seuraavat sua kiinnostavia osakkeita ja ottaa haltuun myös X:n sijoituspiirit.

Yhtiöiden aktiivinen seuraaminen on todella tärkeää, koska joskus nimittäin yhtiöissä voi tapahtua isoja muutoksia, jotka vievät sun koko sijoitusteesiltä pohjan. Ja yhtiön tilannetta tarkemmin seuraamalla välttää myös ns. paniikkimyyntien tekemisen jos osakkeessa nähdään esimerkiksi laskua, joka on hyvin normaalia sijoitusmarkkinassa.

Suoria osakesijoituksia tekevälle ”osta ja unohda” ei ole siis hyvä strategia, mutta laajoihin indeksirahastoihin sijoittaville se on arkipäivää.

Osakesijoittaminen verotus

Osakesijoittamisen verotus Suomessa perustuu voittojen ja tappioiden realisointiin sekä saaduista osingoista maksettaviin veroihin. Eli siinä kohtaa kun myyt jotain sijoituksia, täytyy sun myös maksaa veroja mahdollisista voitoista. Veroja peritään myös tietty määrä sun tienaamista osingoista, paitsi jos ne maksetaan osakesäästötilin sisälle.

Pääomatulovero 2024

Osakkeiden myynnistä saadut voitot ovat pääomatuloa, ja ne verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan. Vuonna 2024 Suomessa pääomatuloveron perusprosentti on 30% pääomatuloille, jotka ovat enintään 30 000 euroa vuodessa, ja 34% osuudelle, joka ylittää 30 000 euron rajan.

Jos myyt esimerkiksi 10 000 euron edestä sijoituksia, joista 1 000 euroa on tienaamaasi tuottoa, pääomatuloveroa peritään tuosta 1 000 euron osuudesta yhteensä 30 %. Eli tämän myynnin jälkeen sinun täytyisi maksaa valtiolle 300 euroa veroa tekemistäsi osaketuotoista.

Suomessa sijoituspalvelu ilmoittaa verottajalle kaupoista

Sijoittajan on itse ilmoitettava saadut voitot ja tappiot sekä saadut osingot veroilmoituksessaan. Monet sijoituspalvelut ja pankit kuitenkin toimittavat nämä tiedot suoraan verottajalle, mikä helpottaa sijoittajan ilmoitusvelvollisuutta.

Suomessa kaikki isot toimijat tekevät ilmoitukset verottajalle. Näitä sijoituspalveluita on mm. Nordnet, sekä perinteisemmät pankit Nordea ja OP. Vaikka nämä pankit ilmoittavatkin kaupoista verottajalle, niin on sijoittajan vastuulla varmistaa, että kaikki tiedot ovat oikein ja täydelliset.

Verotukseen liittyvät säännöt ja prosentit voivat muuttua, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla lainsäädännön muutoksista. Verottajan verkkosivuilta löytyy ajankohtaista tietoa ja ohjeita osakesijoittamisen verotukseen liittyen.

Osakesijoittaminen – Yhteenveto

Osakesijoittaminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua suoraan yritysten menestykseen ja kasvattaa omaisuuttaan pitkällä aikavälillä. Vaikka siihen liittyy riskejä ja vaatimus aktiivisesta osallistumisesta, oikein toteutettuna se voi olla palkitseva ja todella tuottava tapa sijoittaa. Aloita tutkimalla huolellisesti eri sijoitusvaihtoehtoja, valitse sijoitusstrategiasi ja pysy ajan tasalla sijoittamiesi yhtiöiden kehityksestä.

Jos osakkeisiin sijoittaminen kuitenkin kuulostaa liian työläältä, niin älä lannistu, vaan tutustu esimerkiksi helpompaan indeksirahastosijoittamiseen. Aiheesta saat tietää lisää mm. tämän videon avulla.


SINUA SAATTAA KIINNOSTAA:

Vastaa