Omavaraisuus ja sen tuomat mahdollisuudet – FIRE

Omavaraisuus ja sen tuomat mahdollisuudet – FIRE

Teksti sisältää mainoslinkkejä, linkit merkattu *-merkillä.

Mua on nyt lähiaikoina todella paljon kiinnostanut FIRE-liike (Financial independence, retire early) ja sen suomat elämänmuutokset ja mahdollisuudet. On ihan absurdia ajatella, että meidän kaikkien tarkoituksena tässä elämässä, on tehdä töitä kunnes on vanha ja sitten elää viimeiset vuodet nauttien työn tuloksista. Se ajatus kiehtoo, että oliskin mahdollista pitää ns. välieläkkeitä tai osa-aikaeläkkeitä tai jopa jäädä kokonaan työelämästä eläkkeelle jo paljon ennen nykyistä eläkeikää. Hmm, kuinkakohan moni parikymppinen ajattelee että oispa cool olla eläkeläinen.

Mikä ihmeen FIRE?

Kaikessa lyhykäisyydessään FIRE-liikkeessä ideana on kerätä tarpeeksi iso pääoma, että voi jättää työn tekemisen ja elää sijoitusten tuotoilla. Tästä on monia tasoja ja sitä ihmiset on eri tavoin myös toteuttanut. Usein tähän on liitetty minimalismia sekä elämäntyyli jossa on pienet kulut, jotta päämäärä on helpompi saavuttaa.

4% säännöllä, sulla täytyy olla sijoitettuna 25 x sun vuosimenot, jotta voit elää loppuelämäsi sijoitusten tuotolla. Eli esimerkiksi 20 000 vuosimenoilla täytyy olla sijoitettuna 500 000, josta 4% on tuo 20 000. Kun nostat vain 4% vuodessa, laskennallisesti sinulta ei koskaan lopu rahat jos rahoille saadaan keskimäärin sitä 7% tuottoa jota indekseiden mukaan saa.

Lue lisää FIREttämisestä esim. täältä!

Kilpailuta sähkösopimus ilmaiseksi ja helposti*

Oma FIRE-tavoitteeni

En ainakaan lyhyellä aikavälillä ole tähtäämässä siihen, että saisin kokonaan vuosimenoni katettua tällä tavalla, mutta osan kyllä. Olen ruvennut työskentelemään sitä kohti, että voin työskennellä asioiden parissa joista nautin ja joita voin toteuttaa missä päin maailmaa tahansa. Esimerkkinä tämä blogi, joka tässä kohta 4 viikkoa perustamisen jälkeen ei ole vielä tuottanut kulujen jälkeen mitään. Mutta pitkässä juoksussa uskon, että tästä voin itselleni säännöllisen tulonlähteen tehdä.

FIRE on just tän takia niin siisti juttu! Jokainen voi kehittää siitä just sellaisen kuin itselle sopii, eikä se estä sitä etteikö voisi aina palata töihin jos siltä tuntuu. Ensimmäistä kertaa elämässäni tuntuu että oon löytänyt sellaisen elämäntyylin, joka on lähempänä sitä mitä oon aina halunnutkin. Ei kukaan vaan oo ikinä koulussa tai missään muuallakaan puhunut mistään muusta vaihtoehdosta kuin tästä oravanpyörästä mihin meidät opetetaan. Toisaalta ei siellä koulussa opetettu mitään sijoittamisestakaan, joten en ole yllättynyt.

Rahamäärä jota tavoittelen ensimmäisenä

Paljonko tarvitsisin rahaa jos tekisin vain puolet kuusta nykyistä päätyötäni? Jos kuvitellaan että tahtoisin pitää saman tulotason ilman muita lisätuloja kuin sijoitusten tuotto, tarvitsisi minun saada sijoitettua 275 000€. Mutta tähtäimessäni tällä hetkellä on ehkä enemmän sellainen sekametelisoppa tulojen kannalta.

Uskon vahvasti sanontaan ”pienistä puroista syntyy suuri joki”, se pätee erittäin hyvin tulojen kanssa. Tällä hetkellä saan kuukaudessa palkkaa bruttona noin 2700€. Se tarkoittaa että saman tienatakseni myös jatkossa, tarvitsen 10 erilaista 270 euron arvoista tulonlähdettä kuussa. Olisin kuitenkin tyytyväinen pienempään, jos se tarkoittaisi enemmän vapautta elää niin kuin tahdon.

Ensimmäinen säännöllinen sivutulo

Olen seuraillut eri blogien tulopostauksia joista olen monia eri palveluja blogilla tienaamiseen myös omaan blogiini nappaillut. Siinä samassa voi tutustua hieman summiin joita tällä puuhalla voi ansaita. Summat vaihtelevat muutamista euroista muutamiin tuhansiin euroihin, täysin riippuen tietenkin siitä kuinka kauan ja aktiivisesti blogia on ylläpidetty. Uskon että onnistun ensi vuoden alkuun mennessä kehittämään blogiani niin, että tästä ensi vuonna syntyy jo sadan euron kuukausituloja. Kun saan blogia kehitettyä siihen suuntaan, on tämä ensimmäinen säännöllinen sivutuloni.

Lataa Mobify ja ala kerryttämään bonusta laskuista! Koodilla MSS saat tilillesi 5€ rekisteröitymisen yhteydessä.*

Vapaus – FIREttämisen kautta

FIREttämisessä eniten itseäni innostaa sen luoma vapaus ”Financial Independence”. Vaikka tuossa on alussa tuo Financial sana, tarkoittaa se vapautta myös muissa elämänalueissa. Kaipaan sitä, että voin itse päättää mitä teen tänä vuonna, ensi kuussa tai vaikka vain ensi viikolla. Jos haluan tehdä lisää rahaa, voin aina tehdä töitä ja jos haluan keskittyä perheeseen tai harrastuksiin, voin elää sijoituksilla. Kuitenkin se ajatus, että joka aamu monenkymmenen vuoden ajan täytyy herätä samaan työpaikkaan, kuulostaa kamalalta.

Vapaus päättää on kuitenkin samaan aikaan kirous ja lahja. Vapaus kuulostaa konseptina niin iloiselta ja antavalta ja usein se leffoissa ja kirjoissa kuvataan niin ihanana. Mutta jos ei ole tietoa mitä haluaa tehdä, vapaus päättää voi olla jopa pahempi kuin se, että eläisi samanlaista arkea joka päivä. Sen takia aion hankkia itselleni hiljalleen kaikennäköistä tekemistä josta nautin, jota voin vapaallani tehdä. Ja näistä kehittää itselleni myös ajansaatossa sivutulonlähteitä.

Matkalla omavaraisuuteen on myös tarkoitus opetella ajattelemaan vapautta eri tavalla. Miksi en tunne oloani vapaaksi juuri nyt? Mulla on täys vapaus päättää jatkanko valitsemaani työuraa vai etsinkö uuden työn. Minulla on myös koska tahansa mahdollisuus muuttaa vaikka uuteen kaupunkiin tai aloittaa elämä jossa vietän paljon enemmän aikaa vapaalla kuin tällä hetkellä. Silti tunnen oloni lukituksi tähän elämään, jossa olen nyt.

Mitä vapaus tarkoittaa sinulle?

10 000 tavoite

Ensimmäisen blogipostaukseni lopuksi asetin itselleni tiukan tavoitteen, yritän saada kasvatettua sijoitussummani 10 000€ vuoden loppuun mennessä. Miten se on edennyt nyt kuukauden haasteen aloittamisen jälkeen?

Tällä hetkellä Nordnetin sijoitussalkkuni arvo on 5554€ joka tulee kasvamaan tällä viikolla parilla sadalla. Eli ei lähellä 10 000 olla, mutta kasvua blogin aloittamisesta on jo 1000 euroa!

Suojaa itsesi netissä NordVPN:n avulla!*

VPN

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Vastaa