Miksi indeksirahastot on niin hyviä sijoituskohteita?

Miksi indeksirahastot on niin hyviä sijoituskohteita?

Mun sijoitussalkussa isossa osassa on alusta asti ollut indeksirahastot, enkä usko että asiaan tulee muutosta oikeastaan missään kohtaa. Indeksirahastoissa on niin paljon hyviä puolia, että niitä on vaikea karsia omasta salkusta pois. Varsinkin kun osa indeksirahastoista on vielä Nordnetin kuluttomia rahastoja, niin on vaikea pistää enää paremmaksi. Ajattelin tässä blogipostauksessa kasailla vähän mun omia ajatuksia siitä, miksi indeksirahastot on niin hyviä sijoituskohteita!

Aloita sijoittaminen ilmaiseksi avaamalla tili Nordnettiin!

Mikä indeksirahasto on?

(Jos haluat mieluummin tutustua aiheeseen videon avulla, se onnistuu täältä!)

Indeksirahasto kuulostaa jotenkin eksoottisemmalta ja erikoisemmalta kuin vain rahasto, mutta oikeasti ero ei ole suuri. Indeksirahasto on vain rahasto, joka sijoittaa jonkin indeksin mukaisesti. Indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin vaihdetuimmat yhtiöt tai Jenkkien suurimmat yhtiöt. Tässä tapauksessa indeksi on siis vain jonkin tahon luoma lista erilaisista yhtiöistä. Koska joku on jo luonut tämän indeksin, niin indeksirahaston ylläpitäminen ei ole vaikeaa tai kallista. Sen ansiosta indeksirahastojen kulut voidaan pitää pieninä ja tuotto ohjata suoraan niihin sijoittavalle henkilölle. Indeksin sisältö tarkistetaan yleensä vain muutaman kerran vuodessa ja muuten muutoksia niihin ei tehdä.

Indeksirahastot siis yleensä ovat osakeindeksien mukaan sijoittavia rahastoja, vaikka tietenkin indeksi voisi seurata ihan mitä vaan. Kun puhutaan indeksirahastoista, tarkoitetaan siis lähes aina rahastoja jotka sisältävät erilaisia osakkeita. Omassa salkussa isoimpana indeksirahastona on Nordnetin Indeksirahasto Suomi, joka sijoittaa OMXH25 indeksin mukaan. Eli se pitää sisällään Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman yhtiön osakkeita. Tämä on yksi muutamasta Nordnetin tarjoamasta kuluttomasta indeksirahastosta. Saman indeksin mukaisesti sijoittavia rahastoja on Suomessa varmasti kuitenkin useampia, eli ei tarvitse olla Nordnetin asiakkaana, että pääsee OMXH25 indeksiin sijoittamaan.

Indeksirahastojen helppous ja halpa hinta viehättää!

Tuossa tulikin jo aiemmin esille se, että indeksirahastot on yleensä halpoja kulujensa puolesta, mutta sen lisäksi indeksirahastoihin sijoittaminen on myös todella helppoa. Tähän päälle kun lisäis vielä sen, että ne tuottaakin hyvin niin ai että. (Ai niin no, artikkeleiden ja joidenkin tutkimusten mukaan yksityissijoittaja joka harrastaa osakepoimintaa häviää lähes aina indeksille!) Itse olen tuolla Indeksirahasto Suomella saanut viimeisen vuoden aikana 39%, mikä johtuu tietenkin paljon viime vuoden koronadipistä, mutta viimeisen 5 vuoden aikana nousua on ollut lähes 100%. Eli on niiden neljän aiemmankin vuoden aikana noin 60% noustu. Yleensä puhutaan noin 7-8% vuosittaisista nousuista, kun viitataan isoihin indekseihin, joten sitäkin ylempänä ollaan!

Indeksirahastojen helppous tulee sitten taas siinä, että niihin voi sijoittaa lähes millä summalla vain (yleensä minimi 15€) ja samalla ostoksella sä saat pienen osuuden jokaisesta osakkeesta jonka se indeksi sisältää. Eli voit päättää täysin sulle sopivan summan ja saat hajautettua sun sijoitussalkkua samalla. Sen lisäksi yleensä sijoituspankit ei peri rahastojen ostoista mitään kuluja tai jos perii niin ne on tosi pieniä. Osakkeenostokulut kuitenkin ovat yleensä tosi isoja prosentuaalisesti, jos ostaa pienillä summilla. Esimerkiksi Nordnetissä tarvitsee ostaa yli 1000€ osakkeita, ennen kuin kulu on sellainen mihin voisi olla tyytyväinen.

JA pienillä summilla sijoittaminen TODELLAKIN kannattaa, kurkkaa vaikka tää mun video aiheesta!

Miksi sitten sijoitan muihin kohteisiin indeksirahastojen lisäksi?

Tein tässä vähän aikaa sitten videon, jossa leikittelin ajatuksella että mulla ei ois sijoitussalkussa mitään muuta kuin indeksirahastoja. Tää video lähti siitä, kun katselin mun osakepoimintojen tuottoja ja huomasin että ne on pääsääntöisesti todella paljon huonompia kuin mun indeksirahastojen tuotot. Rupesin siinä sitten mietiskelemään, että minkä takia mä sitten oon itselleni suoria osakkeita ja esimerkiksi Bitcoinia ostanut?

Päädyin tässä videossa siihen johtopäätökseen, että mä lähdin etsimään itselleni lisää mielenkiintoa sijoittamiseen ja sitä kautta myös mahdollisuutta vielä parempaan tuottoon. Koska mulla on sijoitusmatkaa vielä paljon edessä, on mulla myös mahdollisuus antaa huonojen sijoitusten olla ja seurata josko ne joskus nousisi hyviksi sijoituksiksi. Eli mä voisin tyytyä siihen, että mä saan 7-15% tuottoa vuosittain, mutta se tuntuu tässä kohtaa olevan tosi tylsä vaihtoehto. Päätin siis tietoisesti riskeerata tuon suht varman tuoton (mikään ei tietenkään oo varmaa) siihen että mulla on mahdollisuus tehdä paljon enemmän tuottoa ja sijoitussalkussa tapahtuu enemmän.

Lyhyesti siis vastauksena, mä päätin hajauttaa sijoitussalkkua muualle vain sen takia, että mä tylsistyin indeksisijoittamiseen. Indeksisijoittaminen on siis tässäkin tapauksessa ihan loistava vaihtoehto niille, joita se sijoittaminen ja sen tutkiminen ei voisi vähempää kiinnostaa. Sen kun päättää kuukausittain summan jonka laittaa sivuun ja sitten antaa niiden kerryttää tuottoa!

Kilpailuta uusi sähkösopimus helposti – Zmarta!

Aloita sijoittaminen NYT!

Sijoittaminen kannattaa aloittaa mieluummin aiemmin kuin myöhemmin ja indeksirahastot on siihen ehdottomasti hyvä vaihtoehto! Alkuun ei kannata liian montaa indeksirahastoa salkkuun ottaa, vaan keskittyy ensin kerryttämään muutamaan tai vaikka yhteen kunnolla alkupääomaa. Monet tykkäävät esimerkiksi ottaa Suomen markkinan lisäksi salkkuun hajautusta Yhdysvaltoihin tai naapurimaihin Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan! Älä kuitenkaan kerää kerralla kaikkia, vaan valitse vaikka 2-3.

Tärkeintä kuitenkin on se, että sä aloitat sen sijoittamisen nyt! Suuntaa vaikka heti tekemään uus tili esimerkiksi Nordnettiin ja siirrä ensimmäiset eurot johonkin indeksirahastoon.

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

SEURAA MUA MYÖS MUISSA KANAVISSA!

Mihin Sitä Säästäis? YouTube

Instagram @mihinsitasaastais

TikTok @mihinsitasaastais

Vastaa