Sijoittajamestari Treidauskilpailu – 10 000€ ja 5 päivää

Sijoittajamestari Treidauskilpailu – 10 000€ ja 5 päivää

Lari osallistui viime viikolla Nordnetin treidaushaasteeseen, jossa tavoite oli tehdä 10 000€:lla mahdollisimman paljon voittoa 5 päivässä. Kuten osa teistä varmasti tietääkin, Lari asuu tällä hetkellä Uudessa-Seelannissa, joten aikaero tuotti haasteen kannalta omat haasteensa – Katsotaan miten Larin kävi Nordnetin treidaushaasteessa aikaerosta huolimatta!

”Sijoittajamestari on Nordic Growth Market (NGM) järjestämä kilpailu, jossa sekä uteliaat aloittelijat että sijoittamisen konkarit saavat kokeilla osaamistaan kaupankäynnissä hyödykkeillä, indekseillä, osakkeilla ja koroilla.”

Sijoittajamestari.com

Sijoittajamestari järjestää kilpailun vuosittain, ja kilpailuun voi ilmoittautua Sijoittajamestarin verkkosivuilla. Nordic Growth Market on pohjoismainen osakevälittäjä, joka tarjoaa osakevälityspalveluiden lisäksi yhtiöille palveluita listautumiseen ja rahoituksen järjestämiseen liittyen.

Artikkelin on kirjoittanut Rahablogi.com-sivuston ylläpitäjä Ville. Laittakaahan ihmeessä artikkelin kommentteihin viestiä mitä mieltä olette tekstimuotoisesta sisällöstä – Otan mielelläni vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia!

Sanastoa – Mitä tarkoittaa shorttaaminen?

Pikaopas treidaamisessa käytettävään sanastoon:

Shortti: Shortilla tarkoitetaan position avaamista ”lyhyeksi”. Shortatessa, tai lyhyeksi myydessä sijoittaja tekee voittoa kohde-etuuden hinnan laskiessa.

Longi: Longilla tarkoitetaan position avaamista ”pitkäksi”. Longatessa, tai pitkäksi myydessä sijoittaja tekee voittoa kohde-etuuden hinnan noustessa.

Treidi: Treidillä tarkoitetaan sijoittajan tekemää kauppaa, jonka tavoite on tuottaa voittoa. Treidi on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksittäinen kauppa, eli position avaamisen ja sulkemisen sisältävä tapahtuma. Sana kääntyy Suomen kielelle, varsinkin tekstimuotoon, hieman hassusti, sillä se tulee Englannin kielen sanasta ”Trade”.

Kummatkin sijoitusmuodot tässä tapauksessa toteutetaan johdannaisilla, jotka ovat monimutkaisia sijoitusinstrumentteja, jonka toimintakuvioita ei monikaan – artikkelin kirjoittaja mukaanlukien – täysin ymmärrä.

Kiinnostuitko treidaamisesta? Käy lukemassa arvostelumme palveluntarjoajista ja tutustu aiheeseen lisää! Mm. Nordnet ja Etoro tarjoavat mahdollisuuden opiskella treidaamista leikkirahalla, ja tarvitset ainoastaan tilin palveluun. Klikkaa artikkeleita alla ja luo tili käyttämällä artikkelin linkkejä! Luomalla tilin artikkeleista löytyviin palveluihin tuet myös samalla Mihin Sitä Säästäis-kanavien toimintaa.

Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Jos eksyitte sivustolle jostain muualta kuin YouTubesta, tsekatkaa myös Mihin Sitä Säästäis?-kanavan video aiheesta – Artikkeli on kirjoitettu videon pohjalta!

Sijoittajamestarin treidaushaasteessa tavoite oli tehdä mahdollisimman paljon voittoa 5 päivässä 10 000€:lla. Haasteessa käytettiin demotiliä, joten kilpailijat eivät käyttäneet omia varojaan treidien suorittamiseen.


”Kuten monet teistä varmasti tietää, mä en todellakaan oo treidaaja, vaan pitkäjänteinen sijoittaja. Otin kuitenkin haasteen vastaan, koska olen jo pitkään halunnut oikeasti oppia treidaamista, ja haaste tavallaan pakottaa opiskelemaan aihetta tarkemmin”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari

Lari kertoo videollaan, että leikkirahasta huolimatta haasteeseen tartuttiin ihan tosissaan, ja treidien tekeminen jännitti vaikka pääomaa ei ollut pelissä ollenkaan. Myös oikealla rahalla treidaaminen saattaisi olla tulevaisuuden sisältöä, jos yleisöä kiinnostaa. -> Laittakaahan myös kommenttia artikkelin alle jos haluatte nähdä lisää treidaamissisältöä!

Aikaero luo omat haasteensa markkinan aukiolon vuoksi

Uuden-Seelannin ja Suomen aikaero on 11 tuntia. Näin ollen Suomen markkina on auki suurimmalta osin auki sillä välin, kun Lari vetelee sikeitä – Suomeksi sanottuna nukkuu.

Järkevää aikaa treideille olikin käytännössä pari tuntia päivässä. Treidauskisan markkina aukeaa klo 20 Uuden-Seelannin aikaa, ja sulkeutuu klo 08. Jo ensimmäisenä päivänä tilannetta hankaloitti entisestään se, että vaikka osa markkinasta on auki klo 20 alkaen, ei esim. Jenkkien markkina ole auki vielä siihen aikaan.

Päivä 1 – Haasteita markkinan aukiolossa ja Dollaritreidit

Larilla on eniten kokemusta USA:n markkinasta ja ajatus olikin treideilla esim. Jenkki-indeksejä haasteessa, mutta se ei ensimmäisenä päivänä onnistunutkaan markkinan aukioloajoista johtuen.

Lari lähti kuitenkin toteuttamaan haastetta aikatauluvaikeuksista huolimatta, ja päätti aloittaa haasteen treidaamalla Dollaria, jonka markkinat ovat auki käytännössä aina.

Dollari on jo pitkään ollut vahvoilla, ja juuri haasteen alkuun osui hetki, jolloin dollarin vahvuus alkoi näyttää pieniä heikkouden merkkejä – Luoden hyvän paikan treidaajalle.


”Haasteen ensimmäinen treidi oli niin kaunis. Seurailin varmaan puoli tuntia, kun kynttilät menivät tuolla graafilla mun rakentamien tukitasojen mukaan ja odottelin hetkeä, jolloin voin lähteä joko longaamaan tai shorttaamaan (Dollaria).”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari

Ensimmäinen treidi meni siis niin sanotusti oppikirjan mukaan. Kärsivällinen treidin rakentaminen, tukitason testaaminen, ja vielä tukitason varmistaminen uudelleen testaamalla – Ja treidi sisään.

Nordnet treidaushaaste - Ensimmäinen treidi oli onnistunut
Nordnetin Treidaushaasteen ensimmäinen kauppa oli onnistunut.

Ensimmäinen kauppa lähti eetteriin, ja dollari enteili Larin teknisen analyysin perusteella vahvuutta, eli kurssinousua – Ja niinhän siinä kävi, että dollari lähti mukavaan nousuun juuri kun kauppalappu saatiin meklarin käsiin. Great Success!

Treidiin lähdettiin kuitenkin pienellä summalla ja pienellä vivulla, joten mitään valtavia voittoja ei tästä oppikirjan mukaisesta treidistä kotiutettu – Treidi tuotti kaikenkaikkiaan ruhtinaalliset 2,5€.

Vaikka summa on pieni, se kuitenkin saavuttaa treidaamisen tärkeimmän tavoitteen, eli positiivisen lopputuloksen. Onnistunut kauppa aiheutti loppupäivälle sen, että kauppoja tehtiin ehkä vähän liiankin innoissaan, ja seuraavan puolen tunnin aikana Lari kertoo tehneensä muutamia kauppoja, jotka eivät onnistuneet ihan yhtä hyvin – Päivä päättyi lievästi miinuksella.

Päivä 2 – Pidempää treidiä Jenkkiosakkeilla ja pieniä voittoja

Ensimmäinen ja toinen päivä menee tässä kohtaa hieman lomittain – Ensimmäisen päivän lopussa Lari avasi vielä Google-position pitkänä, eli kurssinousua odottavana.

Toisen päivän aamuna pörssi olikin vielä auki, ja Lari päätti sulkea Google-position ensimmäisen pörssipäivän loppuun, eli haasteen toisen päivän alkuun. Google-positio tuottikin tulosta heti, ja se suljettiin muutaman kympin voitolla.

Pörssi meni jälleen kiinni, ja haasteen 2. päivä alkoi vasta klo 20 Uuden-Seelannin aikaa. Toisen päivän aikana Lari teki useita kaupoja, jotka tuottivat sekä voittoja että tappioita – Päivän varsinaiset lyhyet treidit jäivät kokonaisuudessaan käytännössä +-0.

Toisena päivänä vipuvaikutusta otettiin treideihin lisää, ja Lari koittikin tehdä enemmän kauppoja ja sitä kautta enemmän lyhytaikaista voittoa – Joka osoittautui kuitenkin voiton kannalta huonoksi ratkaisuksi.

Lari nappasi vielä salkkuunsa seuraavaksi pitkän kaupan, ja salkkuun valikoitui Teslan osaketta pitkänä 1500€ arvosta – Lari arveli, että Teslan viimeaikaiset laskut johtuivat yhtiön toimitusjohtajan Elon Muskin myynneistä, ja että osakkeen kurssi kehittyisi positiivisesti kun Musk lopettaa myynnit.


”Tässä kohtaa tuli jälleen esiin mun omat tuntemukset, eli mä tykkään Teslasta pitkäaikaisena sijoituksena, mutta ne ei sais vaikuttaa tähän lyhytaikaiseen kaupankäyntiin.”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari

Seuraavina päivinä Teslan longi osoittautui tappiolliseksi juuri tästä syystä, mutta se saattoi siitä huolimatta olla ihan fiksu veto tähän kohtaan – Palataan tähän myöhemmin.

Toisen päivän loppuun Lari nappasi vielä toisen lapun salkkuunsa, ja tällä kertaa valinta kohdistui Coinbasen osakkeeseen – Tällä kertaa shorttina, eli lyhyenä.

Lari arveli, että Coinbasen osake kehittyisi huonompaana suuntaan, koska lähipäivinä oli alkanut kehittyä keskustelua Coinbasen ja FTX:n välisestä riidasta, joka myöhemmin kehittyisi vielä kryptomaailmaa ravistuttaneeksi FTX:n konkurssiksi.

Lari laittoi meklarille n. 2000€ edestä ostotoimeksiantoja Coinbasen shorttipositioista, ja ne jäivät toisen päivän päättyessä auki Larin käydessä unten maille.

Nordnet treidaushaaste - Teslaa pitkänä ja Coinbasea lyhyenä
Toisen päivän lopussa salkussa oli Teslaa pitkänä ja Coinbasea lyhyenä.

Päivä 3 – The Big Short

Keskiviikko – Eli haasteen 3. päivä oli Coinbasen osakkeen kannalta murheellinen päivä. Jonkun epäonni on kuitenkin aina jonkun muun onni, ja tässä tapauksessa Coinbasen epäonni kääntyi Larin onneksi shorttilappujen vuoksi. Coinbasen osake oli liukunut 11% alaspäin pörssin auetessa keskiviikkona, ja Larin Coinbase-shortit tuottivat yön aikana 5-600€, ollen kokonaisuudessaan 33% voitolla.

Ei huono tulos! Hyvää tulosta seurasi kuitenkin huonoja uutisia, ja Teslan pitkä positio oli Coinbasen tavoin liukunut alaspäin, eli tuottanut tappiota. Coinbase-positio suljettiin, mutta usko Teslaan oli edelleen vahva, ja Tesla-lappu jäi muhimaan salkkuun odottamaan parempia päiviä.

Keskiviikkona haasteen edistämiseen ei oikein jäänyt aikaa, koska FTX-tapahtumat veivät Larin päivän kokonaisuudessaan. Tässä kohtaa FTX:n tilanne alkoi kehittymään ihan uusiin mittakaavoihin, ja siitä voitte muuten lukaista artikkelin sivuiltamme ja katsoa videoita Mihin Sitä Säästäis? YouTube-kanavalta. – Jos et vielä ole näitä ehtinyt tsekata niin suosittelen lämpimästi vilkaisemaan!

Kiireistä huolimatta 3. päivän loppuun Lari avasi vielä Robinhood-position pitkänä. Kauppaa Lari pohjustaa sillä, että osake oli ollut jo jonkun aikaa laskussa, ja että tämä johtuisi FTX:n suuresta omistuksesta yhtiössä.


Päivä 4 – The Big Long gone wrong

Neljännen päivän alku lähti haasteen kannalta aika heikosti, ja odotetun kurssinousun sijaan sekä Tesla että Robinhood olivat jatkaneet laskuaan. Robinhood-position Lari sulki tappiolla, ja kaupan jälkeen haaste jäi taka-alalle Larin vetäytyessä työkiireiltään Uuden-Seelannin luontoon.


”Pakko sanoa, että tässä kohtaa viikkoa mun panokset tätä haastetta kohtaan oli todella alhaalla – mä olin käyttänyt kaikki mun paukut tähän FTX-homman tutkimiseen ja videoiden tekemiseen. Mutta pidin kuitenkin kiinni tosta mun Tesla-longista, koska mikään ei viitannut siihen, että Jenkkien inflaatio olisi odotuksia huonompia, joka enteilisi kurssinousua.”

Mihin Sitä Säästäis? – Lari

Lari lisää kuitenkin videollaan vielä huomautuksena, että Tesla-lappukaan ei olisi sellainen, jonka hän pitäisi auki oikealla rahalla – Jos pelissä olisi ollut oikeaa rahaa, olisi Lari sulkenut position jo aikaisemmin.

Neljännen päivän loppuun Lari avasi kuitenkin vielä yhden kaupan, joka oli Euron shortti.

Päivä 5 – Markkinaeuforiaa

Perjantaiaamuna markkina oli euforisessa tilassa, kun Nasdaq-indeksi oli noussut 5%, S&p500-indeksi lähes 6% ja Teslan osake oli hypännyt ylöspäin jo n. 7%.

Euroshortti oli kuitenkin huono treidi, ja se oli pitkälti miinuksella. Aamulla markkina oli kuitenkin jo kiinni, ja position Lari pääsi sulkemaan vasta illalla – n. 200€ miinuksella.

Toivoa ei kuitenkaan vielä menetetty, sillä illasta oli aikaa tehdä vielä muutama kauppa. Lari päätti lähteä tällä kertaa longaamaan euroa sekä Nasdaqia, koska inflaatioluvut olivat sen verran hyvät, että Lari uskoi markkinan nousun jatkuvan vielä pidempään.

Sijoittajamestari treidaushaaste – Viikon tulosluvut

Haasteen päättyessä Larilla oli salkussaan auki vielä Tesla-longin lisäksi Euron longi sekä Nasdaq longi. Yön aikana Euro-longi oli tuottanut salkkuun mukavan 200€ voiton, jonka lisäksi Nasdaq-longi oli suoritunut erittäin hyvin tuottaen n. 300€.

Yllätyksenä loppuviikosta tuli tuo aikaisemmin mainittu Tesla-longi, johon luvattiin aikasemmin palata. Vaikka positio oli ollut käytännössä koko haasteen ajan miinuksella, oli se kivunnut markkinan euforian siivittämänä 69 euroa plussalle – Markkinan nousu ei siis olisi voinut tulla parempaan aikaan, ja tämähän tietysti oli koko ajan ihan suunniteltu juttu. Tai sitten vain pieni onnenkantamoinen. Te saatte päättää kummalla teorialla mennään!

Epäonnisista treideistä huolimatta haaste päättyi kuitenkin loppujen lopuksi plussan puolelle, ja Lari teki kaupoillaan viikon aikana 259€ voittoa 10 000€ pääomalla. Kauppoja kertyi yhteensä lähes 50 000€ edestä, ja kohde-etuuksista suurimpia olivat EUR/USD ja Tesla.

Tuottoprosentti oli siis 2,59%, ja tärkeintä Larin mukaan tässä on juurikin se, että haaste päättyi plussalle, ja kaikki tavoitteet täytettiin.

Loppu hyvin, kaikki hyvin – Pakko sanoa itsekin, että tätä oli kyllä mielenkiintoista seurata varsinkin aloittelijan toteuttamana. Treidaaminen on haastava ja osaamista vaativa laji, ja tuo 2,59% viikkotuotto on kyllä kieltämättä ihan hyvä saavutus!

Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Vastaa