Sijoittaminen EI OO Vaikeeta! – Muutama neuvo aloittelijoille

Sijoittaminen EI OO Vaikeeta! – Muutama neuvo aloittelijoille

Entä jos sijoittaminen ei kiinnosta?

Ja tällä kysymyksellä mä en meinaa sitä, etteikö kiinnostais saada sijoitustuottoja tai säilyttää oman rahan arvoa. Vaan sitä, että sellainen päivittäinen tai edes viikottainen sijoitusten seuraaminen ei kiinnosta.

Noh tähän on helppo vastaus:

  • Sijoittamisen ei tarvitse olla aktiivista ja suurimman osan sijoittajista ei tarttis ottaa salkkuunsa kuin muutama passiivinen sijoituskohde joita sit vaan ostaa säännöllisesti lisää. (Ja mikä parasta, tällä tavalla on mahdollisuus jopa voittaa suurin osa aktiivisista sijoittajista pitkällä aikavälillä.)
  • Ainut mitä sä tarvitset on aikaa olla markkinalla pitkään (väh. 10 vuotta ja mieluummin yli 20vuotta) ja ylimääräistä sijoitettavaa rahaa.

Esimerkiksi mun salkusta noin 30-40% on pistetty indeksirahastoihin joita vaan ostan kuukausittain lisää. Helppoa, passiivista ja tuottoa ei katoa kulujen sekaan koska kulut on pieniä. Haluaisin nostaa tän prosenttiosuuden taas ylemmäs ja se on se mitä mä tällä hetkellä teen.

(Huom. mä puhun nyt pelkästään indeksisijoittamisesta. Yksittäisiin osakkeisiin tai kryptoihin sijoittaessa tarvitsee käyttää paljon enemmän aikaa sijoitusten tutkimiseen ja seuraamiseen.)

Muutama hyvä vinkki kaikille!

Oman taloudenhoidon simppeliyden voi tiivistää tähän Graham Stephanin Twiittiin:

1. Kuluta vähemmän kuin tienaat ja budjetoi sun rahankäyttö


2. Älä hanki itsellesi luottokorttivelkaa ja jos sulla on sellaista niin priorisoi sen takaisinmaksu. (Pätee myös muihin korkeakorkoisiin lainoihin)


3. Kerrytä 6 kuukauden puskuri säästötilille (Kurkkaa säästötilien vertailu täältä)


4. Sijoita säännöllisesti laajoihin indeksirahastoihin (esim. Maailma, USA koko markkina, SP500 ja/tai muutama pienempi euroopan indeksi)

Kun budjetointi on tehty, luottokorttivelka maksettu ja säästötilille säästetty 6 kk puskuri niin sen jälkeen voidaan keskittyä sijoittamiseen. Indeksirahastot on kaikille hyvä vaihtoehto ja siihen on muutamia syitä. Tarkemmin oon käynyt tätä aihetta läpi jo aiemmin videoilla, joista yhden linkkaan tähän, mutta kerrataan lyhyesti kuitenkin tässä.

Indeksirahastot on sen takia mainio vaihtoehto, että:

  • Ne on passiivisia eli kukaan ei aktiivisesti muokkaa sen rahaston sisältöä. Aktiivinen hoitaminen voi parhaimmillaan tuottaa tosi hyvin, mutta huonoimmillaan menee tosi huonosti ja sen takia pitkällä aikavälillä aktiivinen sijoittaminen on lähes aina hävinnyt indeksien tuotoille (esim. sp500 indeksi)
  • Kulut ovat pieniä, joten ne eivät syö sijoituksen tuottoa
  • Ostoja voi tehdä pienillä summilla (alkaen noin 15€)

Indeksirahastoihin sijoittaessa mä itse tykkään Nordnetin palvelusta, josta löytyy muutama täysin ilmainen indeksirahasto. Esim. Indeksirahasto Suomi jonka kulut on pyöreät 0%. Sen lisäksi löytyy useampia todella halpoja indeksirahastoja omaan salkkuun ostettavaksi.

Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


Indeksirahastoja on kuitenkin paljon ja sen ansiosta niitä löytyy siis jokaiseen salkkuun sopivia. Helposti voi kuitenkin hukkua myös valinnan vaikeuden keskelle ja jättää sen takia sijoittamatta. Helpointa on aloittaa jollain suosituimmalla indeksirahastolla ja napata mukaan pari rahastoa jotka hajauttaa salkkua lisää maantieteellisesti.

Suosituimpia rahastoja on esim. USA:n markkinalle sijoittavat SP500-indeksin mukaisesti sijoittavat rahastot tai sen tyyliset indeksirahastot, laajemmin koko maailman markkinalle sijoittavat world rahastot ja Suomessa esim. indeksirahasto Suomi, joka sijoittaa Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan osakkeeseen.

Monelle aloittelijalle salkkuun riittäis hyvin esim.

  • Laajalti USA:n markkinalle sijoittava indeksirahasto, sekä pari Eurooppalaista indeksirahastoa
  • Tai vaihtoehtoisesti USA + maailma indeksirahastot

Säännöllinen sijoittaminen kannattaa aina!

Kun indeksirahasto tai rahastot on valittu, niin päätä sijoituspäivä, sekä summa jonka sä voit laittaa joka kuukausi niihin rahastoihin. Hajauttaminen on tärkeää myös ajallisesti, koska markkina voi liikkua välillä lyhyessä ajassa paljonkin.

Jos ostaa esimerkiksi vain kerran vuodessa, niin todennäköisesti missaa todella paljon alempia ostopaikkoja kuin missä se alkuperäinen osto on tehty. Jos ostaa sit taas kuukausittain tai vielä parempi, joka viikko, niin omat ostot menee markkinan liikkeiden mukana ja sijoituksen keskiostohinta tasoittuu. Vuotena jolloin nähdään laskua (kuten 2022) säännölliset ostot laskevat keskiostohintaa ja vuotena jolloin nähdään nousua nostaa sitä.

Ja sit kun nää hommat on tehty, niin teet joko kuukausittain ne ostot itse tai käytät automaattista sijoituspalvelua (joka löytyy esim. Nordnetista). Muista, että sijoitukset voi joskus pidempiäkin aikoja mennä alaspäin ja sen takia sanoin, että sijoitushorisontin pitäisi aina olla siellä yli 10v.

Ja sit jos sijoittaminen kiinnostaa enemmän, niin pistä mun kanava tilaukseen ja seuraa aktiivisemmin, että mitä siellä sijoitusmarkkinalla tapahtuu.


Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Vastaa