Mikä on ETF-rahasto? – Vinkit aloittelijoille

Mikä on ETF-rahasto? – Vinkit aloittelijoille

Aloittelevalle sijoittajalle rahastosijoittaminen lienee helpoin tapa aloittaa, ja kokeneemmiltakin sijoittajilta lähes poikkeuksetta löytyy jonkinlaisia rahastoja salkustaan. Rahastoja on kuitenkin monenlaisia, ja tässä artikkelissa syvennytään tarkemmin erääseen rahastolajiin – Eli siihen, mikä on etf-rahasto. Artikkelista löytyy myös vinkkejä kulujen minimointiin ja mm. siihen, miten voit sijoittaa ETF-rahastoihin jopa täysin ilmaiseksi!

Aiheesta löytyy myös video YouTuben puolelta. Tsekkaa video alta tai klikkaa tätä linkkiä siirtyäksesi videoon!

Miten ETF-rahasto eroaa muista rahastoista?

mikä on etf-rahasto?

Suurin ero ETF-rahastojen ja tavallisten rahastojen, kuten indeksirahastojen välillä on se, että ETF-rahastoista täytyy yleensä ostaa kokonaisia rahasto-osuuksia. Jos rahaston markkina-arvo on esimerkiksi 1 miljoona euroa ja rahasto-osuuksia on 10 000 kpl, maksaa yksi rahasto-osuus yleensä 100€.

”Yleensä” siksi, että ETF-rahastot ovat markkinan hinnoittelemia sijoitustuotteita, ja ajoittain pörssi voi hinnoitella rahasto-osuudet joko alle tai yli rahaston markkina-arvon. Lähtökohtaisesti markkina toimii kuitenkin tehokkaasti, ja ETF-rahastojen hinta muodostuu yllä mainitulla tavalla, mutta tästä on hyvä olla tietoinen ETF-rahastoihin sijoittaessasi.

Tavanomaisia rahastoja ostettaessa palveluntarjoaja yleensä sallii myös pienempien osuuksien ostamisen, ja esimerkiksi Nordnetissä rahastosijoittamisen voi aloittaa varsin alhaisella 10-20€ kuukausisummalla.

Juuri tästä syystä mä oon sijoittanut aina normaaleihin rahastoihin, enkä omista lainkaan ETF-rahastoja. Sijoittaminen oli mahdollista aloittaa pienellä 20€ kuukausisummalla ja ostaa isommilla summilla, kun siihen on varaa. Itse päättää mikä summa on missäkin kuussa varaa sijoituksiin laittaa.

Larin mietteitä sijoittamisen aloittamisesta videolta

Markkina on kuitenkin kilpailutilanteen kiristyessä muuttunut, ja tänä päivänä löytyy Eurooppalaisia palveluntarjoajia, jotka tarjoavat mahdollisuuden ostaa osittaisia osakkeita ja muita sijoitustuotteita.

Kanavaa kauemmin seuranneille varmasti tutuksi tulleesta Trading212-palvelusta voikin ostaa myös pienempiä osuuksia ETF-rahastoista, eli voit mitoittaa ostosi sinulle sopivaksi.

Tutustu Trading212-palveluun tarkemmin tästä linkistä! – Rekisteröityessäsi palveluun saat myös koodilla ”MSS” ilmaisen osakkeen!

ETF-rahastojen kulut

Toinen suuri ero ETF-rahastojen ja tavanomaisten rahastojen välillä on historiallisesti ollut kulut.

ETF-rahastoja kehutaan usein juuri siksi, että niissä on usein merkittävästi pienemmät kulut kuin tavallisissa rahastoissa. Tavanomaisessa rahastossa kulut voivat helposti olla ~2 % luokkaa, jos kyseessä on ns. aktiivisesti hoidettu rahasto. ETF-rahastoissa puolestaan kulut jäävät yleensä n. 1 % tasolle, ja monissa ETF-rahastoissa kulut voivan olla jopa 0,1 – 0,2 %.

Kilpailu on kuitenkin yhtä lailla kiristynyt myös tavanomaisten rahastojen kohdalla, ja tänä päivänä moni palveluntarjoaja tarjoaa ns. ”sisäänheittotuotteena” jopa täysin kuluttomia indeksirahastoja. Hyvä esimerkki näistä on esimerkiksi Nordnetin tarjoamat Indeksirahasto-nimen alla kulkevat rahastotuotteet, jotka ovat jo vuosikaudet olleet täysin kuluttomia.

mikä on etf-rahasto? Artikkelin kuva nordnet-rahastoista

Nordnetin kuluttomien rahastojen lisäksi markkinalta löytyy tänä päivänä myös lukuisia palveluntarjoajia, jotka tarjoavat edullisia rahastovaihtoehtoja ETF-rahastojen lisäksi myös indeksirahastoista.

Indeksirahastojen edulliset kulut mahdollistaa se, että ne eivät ole aktiivisesti hallinnoituja. Indeksirahastot siis seuraavat ennalta sovittua indeksiä, eli yksinkertaisesti listaa tietyistä osakkeista.

Kiinnostaako rahastosijoittaminen? Tsekkaa käyttöopas Nordnetin palveluun!

ETF-rahastojen edut

ETF-rahastot eivät viime aikoina ole olleet kovinkaan kiinnostava sijoituskohde, koska pienillä summilla on pystynyt aloittamaan sijoittamisen myös esimerkiksi helpommilla indeksirahastoilla.

ETF-rahastoilla on kuitenkin yksi merkittävä etu verrattuna indeksirahastoihin: Niitä on tarjolla valtava määrä ja lähes jokaiselle osa-alueelle löytyy jonkinlainen matalakuluinen ETF-rahasto.

Kulurakenteen eron huomaa esimerkiksi vihreän energian rahastojen kulumalleja tarkkailtaessa. Tavanomaisella vihreään energiaan sijoittavalla rahastolla kulut pyörivät usein n. 2 % tuntumassa, kun ETF-rahastoista löytyy yksinkertaisella haulla rutkasti vastaavia rahastoja alle 1 % kululla.

Synteettinen vai fyysinen rahasto?

ETF-rahastot ovat siis edullisia ja laajan valikoiman tarjoavia rahastotuotteita, joihin tänä päivänä voi sijoittaa pienillä summilla osittaisten osuuksien ansiosta.

Käydään vielä läpi tiivistettynä kaksi erilaista ETF-rahastoa: Synteettiset ETF-rahastot sekä fyysiset ETF-rahastot.

Vaihtoehtojen välillä suurin ero on se, että fyysinen rahasto sijoittaa oikeisiin osakkeisiin tai muihin sijoituskohteisiin, kuten hyödykkeisiin. Rahaston hallinnoija siis käytännössä hankkii puolestasi pörssistä osakkeita ja muita sijoitustuotteita, jotka rahasto sitten omistaa.

Jos rahasto sijoittaa esimerkiksi S&P 500-indeksiin joka pitää sisällään Yhdysvaltain 500 suurinta pörssilistattua yritystä, niin rahasto ostaa sinulta saamillaan rahoilla indeksin yritysten osakkeita ja pitää niitä hallussaan ”fyysisesti”, eli nykyään digitaalisesti rahaston osaketilillä.

Synteettinen rahasto käy puolestaan kauppaa johdannaisilla, joiden avulla se pyrkii mahdollisimman tarkasti seuraamaan esimerkiksi sovittua osakeindeksiä. Synteettiset rahastot ovat yleensä ETF-rahastoista se edullisempi vaihtoehto, koska rahaston ei lunnollisesti tarvitse maksaa kaupankäyntikuluja osakekaupoista.

Yleensä suositellaan kuitenkin suosimaan fyysisiä rahastoja niiden pienemmän vastapuoliriskin vuoksi. Synteettisen rahaston riskiä lisääkin se, että johdannaiskauppaa käydessä rahasto luottaa siihen, että johdannaissopimuksen vastapuoli täyttää maksuvelvollisuutensa ETF-rahastoa kohtaan.

Asia ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoinen, sillä tänä päivänä rahastoilla on tiukat vakuuskäytännöt, jotka rajoittavat sijoittajan tappioriskiä merkittävästi. Tästä syystä synteettinen rahastokaan ei välttämättä ole ollenkaan hullumpi vaihtoehto, ja nykyään ETF-rahastoja onkin tarjolla myös fyysisen ja synteettisen hallinnointimallin yhdistelmiä.

Miten sijoittaa ETF-rahastoihin

ETF-rahastoja on tarjolla tänä päivänä lähes jokaisella palveluntarjoajalla, mutta erot palveluntarjoajien ominaisuuksien välillä ovat paikoittain suuret.

Kotimaisten palveluiden ehdottomasti suurin etu on kuitenkin verotus, sillä kotimaiset palvelut tekevät sijoituksistasi ja niistä tekemistäsi voitoista ja tappioista automaattisesti veroilmoituksen Suomen verottajalle – sinun ei tarvitse siis ilmoittaa tekemiäsi kauppoja erikseen minnekään, vaan palveluntarjoaja toimittaa ne puolestasi verokarhun käsittelyyn.

Kotimaisten palveluiden kohdalla kääntöpuolella on kuitenkin kulut: ETF-rahastojen ostaminen kotimaisista palveluista maksaa usein useita euroja / osto, joka syö ison osan sijoitussummasta varsinkin pieniä summia sijoittaessasi. Tällä hetkellä mm. Nordnet tarjoaa kuitenkin fiksun vaihtoehdon kuukausisäästämiseen, jonka avulla voit sijoittaa ETF-rahastoihin 2,5 €/kk kuluilla.

Myös kuukausisäästösopimuksissa minimisijoitus on kuitenkin 50 €, ja kuten aikaisemmin mainittiin, tulee sinun aina ostaa kokonaisia osuuksia.

Kotimaiset palvelut ovat siis hyvä vaihtoehto, jos olet valmis sijoittamaan ETF-rahastoihin suurempia summia.

ETF-rahastojen ostaminen Trading212-palvelussa

Jos olet valmis ottamaan verohommat itse hoidettavaksi, voit sijoittaa ulkomaisissa palveluissa todella edullisilla kuluilla.

Trading212-palvelussa ainut kulu on 0,15 % valuutanvaihtokulu, jos ostettava kohde on jossain muussa valuutassa kuin euroissa.

Klikkaamalla tästä pääset rekisteröitymään palveluun.

Trading212-palvelusta löytyy kattava käyttöohje Larin YouTube-kanavalta, jonka voit katsoa tästä linkistä.

Artikkelimuodossa rekisteröitymisohjeet palveluun löydät tästä linkistä.

Usein kysyttyä:

Mikä on ETF-rahasto?

ETF-rahasto on pörssilistattu sijoitustuote, joka voi sisältää lukuisia erilaisia sijoitustuotteita.

Onko ETF-rahasto hyvä vaihtoehto aloittelijalle?

Matalakuluinen ETF-rahaston on hyvä vaihtoehto aloittelijalle. Rahaston valitseminen voi kuitenkin olla haastavaa suuren valikoiman vuoksi.

Miten ETF-rahasto eroaa muista rahastoista?

ETF-rahastot tarjoavat indeksirahastoja laajemman valikoiman, ja ne ovat usein kuluiltaan edullisempi vaihtoehto.

Miten voin sijoittaa ETF-rahastoihin?

ETF-rahastoihin voi sijoittaa tänä päivänä lähes jokaisen palveluntarjoajan palvelussa.

Vastaa