Sijoittamisen perusteet aloittelijoille! | Näin Aloitat Sijoittamisen Vuonna 2023

Sijoittamisen perusteet aloittelijoille! | Näin Aloitat Sijoittamisen Vuonna 2023

Käydään tässä artikkelissa lävitse sijoittamisen perusteet kolmen kohdan avulla. Ensimmäisenä kurkataan lyhyesti sijoittamisen perusteita, toiseksi erilaisia sijoitustyyppejä ja lopuksi vastaan erilaisiin monia aloittelijoita mietityttäviin kysymyksiin. Tämän tekstin luettuasi olet toivottavasti valmis aloittamaan sijoittamisen!

Jos kuitenkin katsot mieluummin aiheesta kertovan videon, niin se löytyy alta tai tämän linkin takaa!

Mitä on sijoittaminen?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sijoittaminen on tapa pistää raha tuottamaan lisää rahaa. Sijoittamista on monenlaista, mutta tämä rahan töihin pistäminen on kaikkia sijoitustapoja yhdistävä tekijä.

Varallisuuden kasvattamisen lisäksi sijoittamisella pyritään myös saamaan taloudellista turvaa ja säästämään mahdollisesti vaikka tulevaa eläkettä tai muita asioita varten

Sijoittaminen yleensä pitää sisällään jonkin sijoituskohteen ostamista, joista useimmiten esiin tulee osakkeet, rahastot tai vaikka asunnot. Sijoittaja odottaa näiltä sijoituskohteilta tuottoa, joka voi olla joko hinnannousua, korkotuottoja tai esim. firman jakamia osinkoja.

(Yhtiö voi jakaa osan tuloksestaan osakkeenomistajilleen rahana ja tätä rahaa kutsutaan siis osingoksi, mutta tästä lisää myöhemmin.)

Uhkapelit erikseen

Sijoittaminen ei ole säästämistä, mutta se ei myöskään ole uhkapelaamista, vaikka toki molempiin on omilla päätöksillä myös mahdollisuus sijoitusmaailmassa.

Säästäminen kuitenkin eroaa sijoittamisesta siinä, että siinä pyritään säilyttämään varoja mahdollisimman pienellä riskillä, kun taas sijoittamisessa riskiä otetaan enemmän isompien tuottojen toivossa.

Säästäminen kuitenkin eroaa sijoittamisesta siinä, että siinä pyritään säilyttämään varoja mahdollisimman pienellä riskillä, kun taas sijoittamisessa riskiä otetaan enemmän isompien tuottojen toivossa.

Uhkapelaaminen sitten taas on asia, jossa otetaan hurjia riskejä siinä toivossa, että saataisiin pienessä ajassa todella isoja tuottoja. Tällaisia mahdollisuuksia löytyy myös sijoitusmaailmasta, mutta järkevästi tehtynä sijoittamisella ei ole mitään tekemistä uhkapelaamisen kanssa.

Riski ja tuotto

Sijoittajan on tärkeä ymmärtää heti alkuun myös tuoton ja riskin käsitteet.

Riski viittaa mahdollisuuteen menettää sijoitetuista rahoista osa tai jopa menettää se kokonaan. Tuotto on sitten taas se mitä sä odotat saavasi takaisin sijoituksesta ajan kanssa.

Yleistettynä: Mitä suuremman riskin otat, sitä suurempi on myös mahdollinen tuotto.

Riskinsietokyky on kaikilla erilainen ja onkin tärkeää, että sijoittaja löytää juuri itselleen sopivan sijoitusstrategian, jonka riskin ja tuoton tasapaino on omaan tilanteeseen sopiva. Tää asia selkeytyy vasta ajan kanssa, ja alkuun kannattaa mennä pienemmän riskin taktiikalla.

Hyvin yksinkertainen tapa arvioida omaa riskinsietokykyä on miettiä sijoitettuja varoja sellaisina varoina, jotka olet valmis menettämään kokonaisuudessaan. Summan tulisi olla riittävän suuri, että se täyttää sijoitustavoitteesi, mutta sen verran kohtuullinen, ettet ajaudu henkilökohtaiseen konkurssiin, jos syystä tai toisesta menetät koko sijoitetun varallisuuden.

Hajauttaminen

Tärkein ja helpoin strategia riskin pienentämiseksi on hajauttaa. Sijoitusten hajauttaminen meinaa sitä, että ostaa omaan sijoitussalkkuunsa useita erilaisia sijoituskohteita, sijoittaa eri sektoreille ja hajauttaa riskiä myös ajallisesti, eli tekee ostoja eri aikoina ja/tai säännöllisesti.

Hajauttamalla sijoittaja pienentää yksittäisen sijoituskohteen tuomaa riskiä koko salkkuun. Koska jos yksi sijoituskohde laskee, niin muilla sijoituskohteilla on mahdollisuus pitää tuottoa pystyssä. Lyhyellä aikavälillä tätä voi olla vaikea huomata, mutta varsinkin pitkällä aikavälillä hajautuksen hyödyt tulee selkeämmin esiin.

Voit lukea lisää hajauttamisesta esimerkiksi tästä Rahablogin artikkelista. Aihetta käsitellään myös Mihin Sitä Säästäis?-blogin artikkelissa ”Miten aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa?”

Sijoittaminen on pitkä prosessi, muista siis kärsivällisyys!

Tärkeä asia aloittelijana on ymmärtää myös se, että sijoittaminen ei ole tapa hankkia lyhyessä ajassa paljon rahaa.

Sen sijaan sijoittaminen on pitkäjänteistä oman varallisuuden kartuttamista ja välillä sijoittajan salkku voi olla jopa vuosia tappiolla.

Pitkäjänteinen ajattelutapa on siis tärkeä ottaa haltuun alusta asti ja pohtia sijoittamista esim. eläkepäiviä varten säästämisenä. Ei siis kannata sijoittaa rahoja, joita tarvitsee lähiaikoina takaisin.

Toki sijoitusmarkkinalla on mahdollista tehdä myös pienellä aikavälillä tuottoja. Tällaista pienen aikavälin kauppaa kutsutaan treidaamiseksi (tai päiväkaupankäynniksi), joka on todella haastavaa puuhaa. Treidaamista ei Suomessa taida päivätyönään tehdä kuin ihan muutamia ihmisiä, joka kertoo hyvin tämän asian vaikeudesta. Aloittelijana kannattaa siis pitää katse siinä pitkäjänteisemmässä suunnitelmassa!

Jos on tarvetta lisätulolle äkkiä, niin tutustu mieluummin erilaisiin sivutulokeinoihin.

Erilaisia sijoituskohteita

Seuraavaksi voitaisiin käydä läpi erilaisia sijoituskohteita. Sijoituskohteita on kuitenkin niin paljon erilaisia, että pitäydytään tässä tekstissä vain suosituimmissa. Jos jokin muu yksittäinen sijoituskohde kuitenkin kiinnostaa, niin siitä löytyy sisältöä varmasti lisää MSS? -kanavista. Esimerkiksi asuntosijoittamisesta on muutamia videoita, kryptosijoittamista käsittelen paljon ja myös korkosijoituksista löytyy YouTube-kanavalta videoita.

Mihin Sitä Säästäis? YouTube-kanavalta:

Kannattaako lyhentää asuntolainaa vai sijoittaa?

Korkosijoittaminen aloittelijoille – Näin aloitat korkosijoittamisen

Miten sijoittaisit 500 000€ pienellä riskillä?

Osakkeet

Eniten esille nousee eri lähteissä aina osakkeet ja tää liittynee siihen, että niiden tuotto-odotus on korkeimmasta päästä, mutta riskit pysyy kuitenkin suhteellisen hyvin kurissa.

Osakkeen omistamalla sijoittaja omistaa osuuden kyseisestä firmasta. Jos esimerkiksi ostaa Applen osakkeen, niin sillon sä omistat todella pienen osan tätä maailman arvokkainta firmaa. Osakkeelle sijoittaja odottaa sit yleensä arvonnousua, jonka lisäksi osakkeenomistaja voi odottaa myös saavansa nk. osinkoa.

Kaikki yhtiöt eivät jaa osinkoja, mutta esim. Apple maksaa kaksi kertaa vuodessa pientä osinkoa osakkeenomistajille. Osakkeita on erilaisia ja yksi suosittu segmentti on juurikin osinko-osakkeet. Osinko-osakkeet on osakkeita jotka maksavat paljon osinkoja, mutta joilta ei odoteta suurta arvonnousua.

Sen lisäksi on sitten kasvuosakkeita, joilta odotetaan osinkojen sijasta vahvaa kasvua. Ja sit tietenkin on paljon tähän väliin putoavia osakkeita, mutta ei käydä nyt sen enempää näitä tässä.

Osakkeita myydään pörssissä ja esim. Helsingin pörssissä kaupankäynti on auki arkisin 10-18.30. Sillä välillä voit ostaa ja myydä helsingin pörssiin listattuja osakkeita ja kaupankäynti tehdään jonkin sijoituspalvelun kautta.

Itse käytän esim. Nordnetin ja Trading 212 palveluita, joista molemmista löytyy kattavat käyttöoppaat täältä blogista ja YouTube-kanavalta. Nordnetin palvelu on Suomalaisille aloittelijoille parempi, koska verohommia ei tarvitse miettiä lähes yhtään toisin kuin ulkomaisten palveluiden kanssa. Toisaalta jos olet kokeneempi sijoittaja, niin Trading 212 palvelussa osakekauppaa voi käydä ilman minkäänlaisia ostopalkkioita.

Rahastot

Osakkeita voi myös ostaa nipuissa ja tällaisia paketteja kutsutaan osakerahastoiksi. Rahastosijoittaminen on ehdottomasti suosituin tapa osallistua sijotusmarkkinalle ja sitä suosittelen jokaiselle aloittelevalle sijoittajalle.

Rahastoja on monenlaisia, koska sisällä voi olla osakkeita, korkoja, raaka-aineita, johdannaisia ja milloin mitäkin. Ehdottomasti suosituimmat rahastot ovat kuitenkin sellaisia, joiden sisällä on ainakin jonkin verran osakkeita. Joko pelkästään, jolloin kyseessä on osakerahasto, tai korkojen kera, jolloin kyseessä on yhdistelmärahasto.

Lisää rahastoista löydät tältä videolta!

Indeksirahastot

Ehdottomasti paras suunnitelma kaikille aloittelijoille on tutustua indeksirahastoihin. Indeksirahastot on siis rahastoja, jotka sijoittaa jonkin tietyn indeksin (eli listan) mukaisesti. Suosituimpia indeksirahastoja on mm. S&P500 indeksin mukaan sijoittavat rahastot. Ja tää kyseinen indeksi pitää siis sisällään käytännössä Yhdysvaltain 500 suurinta pörssilistattua yritystä.

Suosittuja indeksirahastoja Suomessa on mm. Nordnetin Indeksirahasto Suomi*, joka sijoittaa 25 vaihdetuimpaan yhtiöön Helsingin pörssissä. Ja tän kyseisen rahaston paras puoli on se, että siitä ei peritä mitään kuluja. Indeksirahastot on muutenkin pienikuluisia ja sen takia hyviä lähes kaikille sijoittajille. Itseltäkin löytyy useampi indeksirahasto salkusta ja niiden päälle haluan aina rakentaa oman sijoitussalkkuni!

Varsinkin laajojen indeksirahastojen hyvä puoli on se, että niiden sisältö menee markkinan mukana, jota ei lähes kukaan sijoittaja pitkällä aikavälillä voita. Esimerkiksi S&P500 indeksi on pitkällä aikavälillä tuottanut vuodessa keskimäärin 7-8% inflaatiokorjattuna. Aktiiviset sijoittajat voivat hyvin lyhyellä aikavälillä tehdä isompia tuottoja, mutta vuosikymmenien vertailussa indeksin 7-8% vuodessa on lähes aina voittanut.

Eri sijoituskohteita

Näiden lisäksi markkinoilta löytyy paljon erilaisia sijoituskohteita kuten kryptovaluutat, korot, asunnot, jalometallit jne. Ja tietenkin on mahdollisuus sijoittaa myös vaikka omaan yritykseen, mutta ei lähdetä nyt niitä käymään tarkemmin läpi tässä.

Aloittelijan kannattaa ensimmäisenä tutustua indeksirahastoihin ja sitten jos intoa on, niin voi tutustua muihin sijoituskohteisiin. Peruspilarit salkkuun kannattaa kuitenkin rakentaa indeksirahastoista, jotta välttyy tekemästä esim. isompia tappioita kokemattomilla osakepoiminnoilla.

Lisää indeksirahastoista löydät tältä videolta!

Sijoita indeksirahastoihin helposti Nordnetin palvelussa (Käyttöopas)

Vinkkejä aloittelijoille

Aloittelijana voi monesti pelottaa rahojen menettäminen sijotusten yhteydessä, koska siitä nähdään usein otsikoita osakeromahdusten ympärillä. Riskiä voi kuitenkin pienentää hajuttamalla laajasti, rakentamalla salkun indeksirahastojen päälle, sijoittamalla säännöllisesti ja pitämällä pitkäjänteisen sijoitussuunnitelman mielessä.

Eli jos markkinoilla tulee tuo edellämainittu markkinaromahdus, niin siinä kohtaa paras suunnitelma on vain jatkaa säännöllistä sijoittamista laajoihin indeksirahastoihin, eikä todellakaan lähteä myymään sijoituksia tappiolla. Yksi monien sijoittajien isoimmista virheistä on myydä sijoitukset tappiolla, kun markkinan käännettä ei tunnu löytyvän. Jos tilanne jännittää, niin kannattaa käydä zoomailemassa esim. S&P500 indeksin pitkäaikaista tuottokäyrää ja tutustua siihen pitkäaikaiseen trendiin, joka on nouseva.

Markkinalaskut voivat itseasiassa olla paras paikka ostaa sijoituskohteita, koska siinä voi laskea omien sijoitustensa keskiostohintaa. Tää tarkoittaa sitä, että osakkeen tai rahaston, ei tarvitse nousta niin paljon, että oot sijoituksen kanssa plussalla. Eli parhaat ajat ostaa on usein silloin, kun muut sijoittajat panikoi ja on myyntikannalla.

Mikä on hyvä sijoitussumma?

Sijoittajilla usein on alussa vaikea päättää hyvää sijoitussummaa ja tähän ei myöskään ole yksinkertaista vastausta. Sijoitussumma on nimittäin jokaisella erilainen ja se voi myös ajan kanssa muuttua suuntaan ja toiseen. Helpoimmalla pääsee, kun aloittaa pienellä summalla ja kasvattaa sitä sitten ajan kanssa, kun huomaa että mahdollisuus siihen on. Monissa sijoituspalveluissa rahastoihin voi sijoittaa jo 15-20€ summalla, joten mitä vain siitä ylöspäin voi päättää aloitushinnaksi.

Muista myös sijoittaa tuo summa säännöllisesti (esim. kuukausittain), jotta saat sijoituksiisi myös ajallista hajautusta. Sillä saat hajautettua ostojen keskihinnaksi vuoden keskimääräisen hinnan, etkä vahingossakaan osta sijoituskohdetta vain sen kalleimmalla mahdollisella vuosihinnalla.

Tällä tavalla saat myös sijoittamisesta itsellesi tavan, joka mahdollistaa sen, että varallisuus karttuu kuin itsestään pikkuhiljaa.

Aloita mahdollisimman pian – vaikka heti tänään!

Mut paras vinkki kaikille aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille on se, että aloittaa sijoittamisen mahdollisimman nopeasti. Helpoiten intoa sijoittamisen tutkimiseen saa sillä, että pistää rahaa kiinni markkinalle. Aloita pienillä summilla, pistä sijoituksia mm. indeksirahastoihin ja sitä kautta tutki asioita lisää jos se tuntuu kiinnostavalta.

Jos sijoittamisen laajempi tutkiminen ei kiinnosta, niin hyvä suunnitelma on myös pitää sijoitukset pelkissä indeksirahastoissa ja kerryttää niihin varallisuutta pitkällä aikavälillä. Muista kuitenkin hajautus maantieteellisesti ja jossain kohtaa voi olla järkevää pohtia myös esim. asuntomarkkinalle sijoittamista, vaikka edes oman asunnon avulla.

Jos sua kiinnostaa aloittaa sijoittaminen nyt, niin aloittelijoille suosittelen Nordnetin palvelua. Siellä voi sijoittaa rahastoihin ilmaiseksi ja tilin avaaminen ei maksa mitään. Palvelusta oon julkaissut myös käyttöoppaan, eli jos tarvitset siinä apua, niin kurkkaa se täältä!

Aloita sijoittaminen Nordnetissä jo tänään!*

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA:

Vastaa