Nordnet One – käyttöopas

Nordnet One – käyttöopas

Nordnet julkaisi hiljattain uudet rahastot, joita se kutsuu nimellä Nordnet One. Kyseessä on Nordnetin vastine mm. valtavan suosituille OP:n rahastoille, ja kyseessähän on kummassakin tapauksessa niin sanottu yhdistelmärahasto. Mitä mieltä Lari on Nordnetin uusista One-rahastoista, ja kannattaisiko sinun harkita niitä salkkuusi?

Nordnet One-rahastojen suosio kasvaa

Artikkelissa käydään läpi Nordnetin uusia One-yhdistelmärahastoja, ja sen lukemalla saat kaiken tarvittavan tiedon siitä mitä rahastot pitävä sisällään, miten niitä hallinnoidaan, ja mitkä ovat tämän kyseisen sijoitustuotteen plussat ja miinukset.

Lukemalla opit hyvällä todennäköisyydellä vähintään jotain uutta aktiivisesti hallinnoiduista sijoitusrahastoista, joten lukulasit päähän ja silmämunat kohti seuraavaa tekstiriviä!

Artikkeli sisältää maksettuja mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkattu *-merkillä linkin perässä!

Tsekkaa Larin video aiheesta, jos haluat saman tietopaketin Nordnet One-rahastoista videomuodossa!

Mikä on yhdistelmärahasto?

Yhdistelmärahastolla tarkoitetaan sijotusrahastoa, joka sijoittaa samanaikaisesti useaan eri kohteeseen, jotka ovat usein toisistaan täysin riippumattomia ja erilaisia tuotteita.

Yhdistelmärahastot voivat esimerkiksi sijoittaa osakkeiden ja rahastojen lisäksi korkotuotteisiin, kuten valtion velkakirjoihin tai kuluttajalainoihin.

Yhdistelmärahastoja markkinoidaan usein turvallisempana sijoituskohteena viitaten niiden hajautettuun luonteeseen. Ajatus on se, että jos osakemarkkina laskee, saa sijoittaja tuottoja muilta markkinoilta, kuten koroista.

Sama pätee myös toisin päin: Jos korot eivät tuota, olisi silloin osakemarkkinan vuoro loistaa tuotoillaan.

Nordnet One on hieno nimi yhdistelmärahastolle

Kuten aikaisemmin mainittiin, myös Nordnet One on yhdistelmärahasto. Nordnet Onen tapauksessa yhdistelmärahaston sisältö koostuu korkotuotteista sekä Nordnetin omista indeksirahastoista.

Sijoittaja saa valita kolmesta riskitasosta: Varovainen, Tasapainoinen ja Rohkea. Nordnetin nimeämispolitiikka seuraa alalle kehittynyttä yhdistelmärahastojen brändäyslinjaa, ja lähes jokaisen palveluntarjoajan valikoimasta löytyy eri riskitason omaavia yhdistelmärahastotuotteita, joiden nimet kuvastavat helposti ymmärrettävästi niiden tarjoamaa riski-, ja tuottotasoa.

Käytännössä mitä suurempi osa rahaston sijoituksista on osakkeissa, sen suurempi riski – ja tuotto-odotus – On.

Mietteitä ja kokemuksia Nordnet One-rahastoista

Lari kertoo videollaan syitä, miksi kanavalla ei toistaiseksi ole juurikaan käyty läpi tämäntyyppisiä sijoituskohteita, eli yhdistelmärahastoja.

Larilla on kolme pointtia, miksi hän ei itse sijoita yhdistelmärahastoihin:

  1. Rahastot ovat aktiivisesti hoidettuja.
  2. Lari ei kaipaa sijoitussalkkuunsa korkosijoituksia.
  3. Indeksirahastoihin voi sijoittaa itsekin helposti.

Nämä ovat hyviä pointteja, ja varmasti sijoituspiireissä kokeneempien sijoittajien yleisesti hyväksymiä vastaväitteitä yhdistelmärahastoja ja niihin sijoittamista vastaan.

Yhdistelmärahastot ovat kuitenkin vastaväitteistä huolimatta kasvattaneet suosiotaan varsinkin piensijoittajien keskuudessa viime vuosina roimasti, ja tämä näkyy palveluntarjoajien tuotevalikoimassa.

Lähes jokainen pankki ja tietysti sijoituspalveluita tarjoava yritys onkin kehitellyt liudan erilaisia yhdistelmärahastotuotteita. Jos yhdistelmärahastot ovat kalliita ja sijoittaja voisi yhtä hyvin ostaa indeksirahastoja itse, miksi rahastot ovat kasvattaneet suosiotaan niin paljon viime vuosina?

Tutustu Nordnetin rahastotarjontaan klikkaamalla linkkiä*

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Nordnet One rahastot – Suosiolle on kuitenkin syynsä

Nordnet One-rahastojen lisäksi ei välttämättä tarvita muita kohteita.

Kuten aikaisemmin mainittiin, ykkössyy sille, miksi kokeneemmat sijoittajat kuten Lari eivät sijoita yhdistelmärahastoihin on se, että ne ovat aktiivisesti hallinnoituja.

Rahastonhoitokulut ovat usein korkeat

Useimpien yhdistelmärahastojen kulut ovat usein jopa yli 1 %, ja edullisimmissakin vaihtoehdoissa kuluja kertyy monella palvelutarjoajalla 0,80–0,90 %. Rahastonhoitokulut syövät aina sijoitusten voitto-osuutta, ja varsinkin pitkällä aikavälillä tarkistellessa niillä on merkittävä vaikutus sijoituksen kokonaistuottoon.

Nordnet One on kuitenkin piristävä poikkeus

Nordnet One-rahastot ovat kuluiltaan varsin kohtuulliset.

Lari mainitsee videollaan useaan otteeseen Nordnet One-rahastojen suurimman kilpailuvaltin verrattuna muihin aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin: Nordnet One-rahastot ovat merkittävästi tavanomaista yhdistelmärahastoa edullisempi vaihtoehto kulujen kannalta.

Nordnet tarjoaa yhdistelmärahastojaan poikkeuksellisen edullisella 0,49 % hallinnointipalkkiolla. Tämä pätee kaikkiin riskitasoihin, joten teoriassa voit sijoittaa myös lähes kokonaisuudessaan osakkeista koostuvaan Rohkea-rahastoon verrattain kohtuullisilla kuluilla.

Kenelle Nordnet One sitten sopii?

Ennen kaikkea erilaisten yhdistelmärahastojen etu on niiden helppoudessa.

Yhdistelmärahastoon voi sijoittaa kuukausisäästösopimuksella, ja sijoittaminen jää näin täysin palveluntarjoajan vastuulle – Sijoittajan ei tarvitse tehdä mitään päätöksiä itse.

Eri palveluntarjoajien markkinointia seuraamalla selväksi tulee nopeasti myös se, että yhdistelmärahastot ovat suunnattu varta vasten sijoittamisesta kiinnostuneille, yleensä sijoitusuransa alussa oleville henkilöille, jotka haluavat päästä helposti alkuun.

Vaikka kokenut sijoittaja näkee herkästi aktiivisesti hoidetut rahastot liian kalliina, on myönnettävä että yhdistelmärahastot tarjoavat sijoittajalle juuri sen mitä ne lupaavat – Helpon tavan aloittaa sijoittaminen niin, että sijoittajan ei itse tarvitse tehdä mitään päätöksiä.

Nordnet tarjoaa One-rahastojen osalta kolmea eri riskitasoa.

Rahastojen eri riskiluokat on nimetty helposti ymmärrettävästi niin, että nimestä saa heti kuvan sijoituskohteen riskitasosta ja tuotto-odotuksesta.

Varovainen

Kulut: 0,49 %

Riski: 4/7*

Korot: 70 %

Osakkeet: 30 %

Tasapainoinen

Kulut: 0,49 %

Riski: 4/7*

Korot: 40 %

Osakkeet: 60 %

Rohkea

Kulut: 0,49 %

Riski: 7/7*

Korot: 0 %

Osakkeet: 100 %

*Nordnet One -rahastojen tavoitteena on saavuttaa pitkän aikavälin arvonnousua laajalla hajautuksella. Mitä pidempi säästöaika, sitä suuremman riskin säästäjä voi yleisesti ottaa. On tärkeää, että otat oman riskinsietokykysi huomioon rahastoa valitessasi.

Lari käy läpi videollaan eri vaihtoehtoja, ja mainitsee mielenkiintoisimmaksi vaihtoehdoksi rohkean rahastovaihtoehdon. Tämä siitä syystä, että rahasto sijoittaa käytännössä kokonaisuudessaan osakkeisiin – se on siis yhdistelmärahasto ainoastaan paperilla.

Pientä printtiä lukemalla selviää kuitenkin, että rahasto ei tosiasiassa sijoita 100 % osakkeisiin, vaan rahaston tavoite on pitää yllä vähintään 80 % osuutta rahaston varoista osakkeissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rahastossa on kuin onkin aina myös korkosijoituksia, vaikka sivulla ilmoitettu suositus viittaisikin siihen, että rahasto koostuu kokonaisuudessaan osakkeista.

Sijoittajana sinun tulee tietysti tehdä sijoituspäätöksesi itse, ja sijoitusneuvoja emme voi antaa. Näin ollen onkin tärkeää, että tutustut tuotteisiin artikkelin lisäksi myös itse ennen sijoittamista ja arvioit itsellesi sopivaa riskitasoa oman taloudellisen tilanteesi mukaan.

Nordnet One-rahastojen risut ja ruusut

Plussat

✅ Helppo aloittaa, ei sijoituspäätöksiä

✅ Mahdollisuus kuukausisäästämiseen

✅ Nordnet Onen tapauksessa kohtuulliset kulut

Miinukset

🔻 Kulut syövät tuottoja

🔻 Rahasto päättää mihin sijoittaa, ei sijoittaja itse

🔻 Sijoittajalla ei ole valtaa sijoituskohteiden valinnassa

Kiinnostuitko Nordnet One-rahastoista?

Luo maksuton asiakkuus Nordnetiin ja aloita sijoittaminen nyt!*

Nordnet - Nordnet One-rahastot

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Jos ei Nordnet One, niin mikä sitten?

Ne teistä, jotka ovat jo pitkään seuranneet Larin kanavaan YouTubessa ja tällä blogin puolella tietävätkin, että Lari itse suosittelee indeksirahastoihin sijoittamista, sillä ne ovat usein kuluiltaan reilusti edullisempia ja vieläpä päihittävät ihan tutkitusti aktiiviset rahastot lähes joka kerta kun näitä kahta sijoitusmuotoa vertaillaan.

Nordnet One onkin vain yksi pisara lähes loputtomassa sijoituskohteiden meressä, ja jos yhdistelmärahastot ovat piensijoittajien keskuudessa se suosituin vaihtoehto, eivät indeksirahastot kovin kaukana perässä suosioltaan ole.

Indeksirahastoissa on myös monia etuja – Nordnet tarjoaa mm. täysin kuluttomia Indeksirahastoja, joista myös nämä uudet yhdistelmärahastot käytännössä koostuvat.

Periaatteessa siis voit käydä vaikka katsomassa Nordnet One-rahastosalkun sisällön ja kopioida sen ostamalla itse näitä rahastoja – Ja säästää hallinnointikulut kokonaisuudessaan.

Näin ollen Lari suositteleekin videollaan yleensä aloittamaan indeksirahastoista. Mainittakoon kuitenkin jälleen, että sijoituspäätökset sinun tulee tehdä itse, emmekä voi suositella esimerkiksi mitään tiettyä indeksirahastoa.

Lue kattava artikkelimme ja opi sijoittamaan indeksirahastoihin itse!

Indeksirahastoja voi ostaa myös itse helposti

Nordnet One-rahastoja voi ostaa helposti suoraan netistä

Tänä päivänä sijoittaminen kokonaisuudessaan on tehty niin helpoksi, että käytännössä kuka tahansa älypuhelimen omaava henkilö voi aloittaa sijoittamisen. Alkuun pääsee pienillä summilla, ja mm. Nordnet tarjoaa kuukausisäästämistä jopa 15 euron kuukausittaisella minimisijoituksella.

Lue tarkemmin Nordnetistä palveluntarjoajana

Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaa

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett kertoo aloittaneensa sijoittamisen vain 11-vuotiaana.

Sijoittamista aloittaessa täytyy myös aina muistaa, että se vie aikaa. Ja se tietysti tarkoittaa sitä, että aikaisemmin aloittaneet ovat paremmassa asemassa suhteessa niihin, jotka vielä miettivät aloittamista.

Tähän tietysti on poikkeuksia, ja on varmasti sijoittajia, jotka ovat ostaneet huipulla ja tuottoja on näkynyt vasta vuosikymmenen päästä, mutta mielessä kannattaa aina pitää pitkäjänteisen sijoittamisen kultaiset säännöt.

Jos sinua kiinnostaa tutustua tarkemmin sijoittamisen aloittamiseen, lue artikkelimme ”Miten aloittaa sijoittaminen?”

Artikkelissa käydään tarkemmin läpi sitä, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa ja se antaa sinulle arvokasta tietoa sijoittamisen perusjutuista.

Lukemalla artikkelin ja tutkimalla aihetta lisää pääset varmasti alkuun esimerkiksi indeksirahastojen kanssa, ja se tarjoaa hyvän vaihtoehdot aktiivisesti hallituille yhdistelmärahastoille.

Parhaatkin katuvat liian myöhään aloittamista

Sijoittamisen aloittaminen saattaa olla haastavaa, mutta kaikki sijoitusurallaan menestyneet jakavat ainoastaan yhden katumuksen. Ja se on se, ettei tullut aloitettua aikaisemmin.

Koko pointti sijoittamisessa on pitää pääomaa sijoituksissa niin kauan, että ne alkavat tuottamaan korkoa korolle. Tällä tarkoitetaan tiivistetysti sitä, että sijoitusten tuotot tuottavat seuraavana vuonna korkoa myös voiton osalta, ja tuotot nousevat vuosi vuodelta kiihtyen suuremmiksi.

Sijoittamiseen tietysti mahtuu myös huonoja vuosia, joskus myös pidempiäkin huonoja kausia, mutta pitkäjänteinen sijoittaminen on historiallisesti ollut aina tuottoisaa – Kunhan sijoitusaika on riittävän pitkä.

Tiivistettynä

TL;DR: Nordnet One-rahastot ovat yhdistelmärahastoja, jotka ovat lajissaan poikkeuksellisen edullisia, tarjoten kolme riskitasoa vain 0,49 % hallinnointikuluilla. Ne sopivat sijoittajalle, joka haluaa helpon tavan sijoittaa hajautetusti ilman sijoituspäätösten tekemisen vaivaa.

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös Nordnet One-rahastoissa on riskinsä, ja sijoitussummat kannattaa mitoittaa niin, että houkutusta sijoitusvarallisuuden myymiseen ei tule vaikeassakaan tilanteessa.

Vaikka Nordnet One-rahastot tarjoavat helpon ja nopean tavan aloittaa sijoittamisurasi, suosittelemme lämpimästi tutustumaan sijoittamiseen ja erilaisiin vaihtoehtoihin pidemmällä tähtäimellä tarkemmin.

Kun tietotaitosi sijoittamisesta kehittyy, voit alkaa sijoittamaan esimerkiksi indeksirahastoihin pienemmillä kuluilla, jotta korkoa korolle-ilmiö pääsee täyteen vauhtiin.


Lue myös kokemuksia Etoro-palvelusta (Osakkeet, ETF:t, Hyödykkeet ja CFD:t)

Lue myös kokemuksia Nexo-palvelusta! (Kryptovaluutat)


UKK:

Mikä Nordnet One on?

Nordnet One-rahastot ovat yhdistelmärahastoja, jotka sijoittavat korkoihin ja osakkeisiin.

Miten Nordnet One-rahastoja voi ostaa?

Nordnet One-rahastoja voit ostaa luomalla tilin Nordnetiin ja valitsemalla rahastot-valikosta ”Nordnet One”.

Miksi Nordnet One-rahastot ovat niin suosittuja?

Nordnet One-rahastot ovat suosittuja niiden helppouden ja edullisten kulujen vuoksi.

Onko Nordnet One aktiivisesti hallinnoitu rahasto?

Kyllä, Nordnet One-rahastot ovat aktiivisesti hallinnoituja rahastoja.

Onko Nordnet One kallis?

Nordnet one on verrattuna muihin yhdistelmärahastoihin varsin edullinen vaihtoehto.

Vastaa