Trade Republic Kokemuksia – Pienten kulujen sijoituspalvelu

Trade Republic Kokemuksia – Pienten kulujen sijoituspalvelu

Viime syksynä Suomen markkinoille tuli uusi sijoituspalvelu nimeltä Trade Republic, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa halvalla osakkeisiin ja rahastoihin, jonka lisäksi palvelussa maksaa tilillä makaaville varoille tällä hetkellä melko mukavaa 2% vuosikorkoa.

Tutustutaan tässä artikkelissa tarkemmin Eurooppalaiseen Trade Republic-palveluun – käydään läpi mm palveluun rekisteröityminen, yrityksen taustoja, palvelun ominaisuuksia sekä Larin kokemuksia Trade Republicista palveluntarjoajana.

Trade Republicin taustaa

Trade Republic on vuonna 2015 perustettu Saksalainen sijoituspalvelu. Perustajat käyttivät kuitenkin ensimmäiset vuodet kehittäessä palvelua ja päättivät avata sen vasta, kun Saksan viranomaiset antoivat toiminnalle tarvittavat luvat.

Kyseiset luvat palvelu sai vuonna 2019 ja siitä asti Trade Republic on laajentunut todella kovalla tahdilla ympäri Eurooppaa!

Palvelun tarkoituksena on mahdollistaa sijoittaminen ja rahojen allokointi tuottaviin paikkoihin mahdollisimman monelle. Tätä edistetään mm. sillä, että Trade Republicin palvelun ainut maksu on 1€ kulu kauppoja tehdessä – oli kauppasi summa sitten 50 tai 5000€, on kulu aina kiinteä 1€ per kauppa.

Vuoden 2022 aikana Trade Republic laajensi toimintaansa Euroopan sisällä isosti ja samalla palvelu tuli myös Suomen markkinoille. Nettisivu ja sovellus on käännetty Suomeksi ja palvelua käyttäessä kyllä huomaa, että kyseessä ei ole suomalainen toimija.

Google kääntäjä haisee paikoitellen suomen kielen takellellessa.

Rekisteröityminen ja tilin luominen

Paikoittain kankeasta kielestä huolimatta palveluun rekisteröityminen oli todella helppoa ja nopeaa.

Rekisteröitymisen voi aloittaa klikkaamalla tätä linkkiä.

Alta löydät myös yksityiskohtaisemmat ohjeet rekisteröintiprosessin suorittamiseen!

Jos olet ikinä rekisteröitynyt käytännössä mihin tahansa muuhun ulkomaiseen sijoituspalveluun, niin prosessi on varmasti tuttu – se on hyvin paljon samanlainen kuin minkä tahansa muun palvelun rekisteröitymisprosessi.

Perustiedot

Linkkiä klikattuasi ensimmäinen vaihe on puhelinnumeron syöttäminen.

Puhelinnumeron syöttämisen jälkeen Trade Republic pyytää sinua vielä vahvistamaan puhelinnumerosi syöttämällä palvelun lähettämän koodin seuraavalle sivulle.

Henkilötiedot

Seuraavaksi pyydetään rekisteröityjän nimeä.

Seuraavaksi pääset syöttämään sivustolle sähköpostiosoitteesi.

Tässä kohtaa näemme ensimmäiset käännöksen kukkaset – seuraavaksi pyydetään sijaintia, jossa olet rekisteröitynyt. Palvelu kuitenkin selventää heti seuraavalla rivillä, ja tarkoittaa rekisteröityä osoitettasi.

Palvelu osaa myös tunnistaa osoitteesi perusteella postitoimipaikan ja maan, mutta kadunnimiähän on tunnetusti monessa ei kaupungissa. Jos palvelu arvaa kaupunkisi väärin, voit klikata ”Manuaalinen tietojen antaminen”.

Perustietojen täyttäminen jatkuu, ja seuraavaksi pääset syöttämään syntymäaikasi. Perusjuttuja, tässä kohtaa ei mitään erikoista.

Syntymäpaikkaa ei välttämättä jokaisen palvelun rekisteröitymisprosessissa pyydetä, mutta Trade Republic on sen päättänyt prosessin sisällyttää.

Syötä tähän syntymäpaikkasi, ei siis nykyinen asuinpaikkasi.

Verotustiedot

Ja tietysti koska palvelussa voi tehdä voittoja/tappioita osakekaupoilla, niin myös verotushommat tulee hoitaa kuntoon.

Tässä kohtaa on tärkeää myös ilmoittaa, jos on USA:n kansalainen tai asustelee USA:ssa, sillä valtameren toisella puolella verotusasioita käsitellään hiukan eri tavoin verrattuna EU-alueeseen.

Tunnistautuminen

Tunnistautumisprosessi tapahtuu tietojen syöttämisen jälkeen, ja siihen käytetään puhelinta. Palvelu pyytää ottamaan kuvan kasvoistasi sekä henkilöllisyystodistuksestasi, jonka jälkeen palvelu vahvistaa tilisi tiedot oikeiksi ja pääset käyttämään palvelua.

Tunnistautuminen on pakollinen prosessi, joka tulee vastaan kaikissa sijoituspalveluissa. Säädökset tähän tulee EU:n taholta ja Trade Republic tietenkin seuraa niitä tarkasti.

Lari kertoo videollaan tilin vahvistamisprosessiin kuluneen n. 10 minuuttia, joka siis koostui pääasiassa kuvien lähettämisen jälkeen tapahtuvasta peukaloiden pyörittelystä – eli kuvien vahvistamisen odottelusta.

Sovelluksen käyttöliittymä ja ominaisuudet

Trade Republicia voi käyttää joko puhelimella tai tietokoneella.

Käyttöliittymä antaa varsin siistin vaikutelman, ja palvelu mainostaa sivustollaan käyttöliittymän olevan jopa palkittu.

Tustutaan seuraavaksi Trade Republicin käyttöliittymään ja ominaisuuksiin.

Lari kertoo videollaan, että palvelua kannattaa ehdottomasti käyttää kännykkäsovellusta, joka löytyy tietty sekä iPhonelle, että Androidille sovelluskaupasta.

Oikealta alhaalta löytyy profiilinäppäin, jonka takaa löytyy mahdollisuus siirtää palveluun ja palvelusta pois rahaa, sekä asetukset välilehti. Asetuksista voi ottaa käyttöön mm. biometrisen tunnistautumisen, jos sun puhelin tukee esim. sormenjälkeä. Sen avulla sovelluksen avaaminen käy nopeasti!

Alhaalta löydät myös haun, jonka kautta voi hakea erilaisia sijoituskohteita ja nuolinäppäimen takaa pääsee tekemään säästösopimuksia.

Eurojen tallettaminen

Eurojen tallettaminen palveluun onnistuu kolmella eri tavalla – painike rahan tallettamista varten löytyy profiilikuvaa klikkaamalla.

Painikkeen takaa tulee esiin kolme tapaa jotka ovat luottokortti, Google Pay, sekä normaali pankkisiirto.

Kaikki kolme tapaa ovat ensimmäisen siirron osalta ilmaisia, mutta luottokortille, sekä google pay maksutapaan tulee ensimmäisen kerran jälkeen 1% kulu. Pankkisiirto on kuitenkin aina ilmainen tapa lisätä palveluun rahaa ja se onkin siksi paras tapa tehdä siirto tänne.

Kopioi Trade Republicin ohjeiden kautta tuleva pankkitili ja tee siihen siirto normaalisti sun omalta pankkitililtä. Huom. tilin täytyy olla sun nimissä. Erona muihin palveluihin on se, että viitenumeroa tai koodia ei tarvitse laittaa. Koska Trade Republic on luonut sulle oman tilin Citibank Europeen.

Kunhan teet siirron sun omalta tililtäsi tuonne sovitulle tilille, niin rahojen pitäisi näkyä siellä viimeistään muutaman pankkipäivän kuluessa. Itsellä rahasiirto meni lävitse muutamassa tunnissa, kun siirto tehtiin arkipäivän aamuna.

Kun teet rahasiirron pankkitililtä, niin siitä tilistä tulee sun ns. vastatili. Tää tili on se mihin palvelusta tehdyt rahanostot myös siirretään, eli pidä tää mielessä. Rahan nostaminen onnistuu profiilinäppäimen takaa myös, on ilmaista ja on perillä sun pankkitilillä muutaman päivän kuluessa.

Kaupankäynti ja sijoitusinstrumentit

Trade Republic tarjoaa Suomalaisille kaupankäyntiin vaihtoehdoiksi osakkeet, ETF-rahastot, sekä johdannaiset. Muissa maissa palvelusta löytyy myös kryptovaluutat, mutta suomen lainsäädäntö ei ilmeisesti mahdollista niiden kauppaamista täällä.

Kaupanteko on palvelussa todella helppoa. Kun olet siirtänyt rahat palveluun, niin klikkaat vain ”hakutoiminto”-painiketta, etsit sieltä haluamasi sijoituskohteen ja klikkaat osta.

Alla näkyvissä kuvissa ollaan esim. ostamassa Teslan osaketta 100€. Niin kuin kuvasta näette, niin Trade Republic tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa nk. fractional shares eli siis osakkeiden osiin. Voit siis tehdä sijoituksen ihan itse haluamallasi summalla, eikä ole pakko ostaa kokonaisia osakkeita tai etf-rahasto-osuuksia.

Osto menee oletuksena aina markkinahintaisena ostona, eli market orderina. Tää meinaa sitä, että osto tehdään sen hetkisellä markkinahinnalla ja tää on peruskäyttäjälle paras tapa tehdä sijoittamista. Jos pörssi ei ole ostohetkellä auki, niin pörssiostoa ei voi myöskään tehdä ja täytyy odottaa markkinan aukeamista ennen toimeksiannon jättämistä.

Palvelussa on myös mahdollista tehdä esim. limit order, eli asettaa ostolle hinta jolla se menee läpi. Mutta tosiaan peruskäyttäjälle market order on helpoin ja varmin tapa tehdä sijoituksia! Ostoikkunan oikeasta yläkulmasta aukeaa mahdollisuus vaihtaa eri ostomuotojen välillä.

Ostosta peritään aina 1€ kulu, mutta palvelussa on mahdollista myös pistää pystyyn säästösuunnitelmia, joiden avulla kulut saa laskettua nollaan.

Säästösuunnitelma

Jos haluat aloittaa säännöllisen sijoittamisen johonkin tiettyyn tai tiettyihin sijoituskohteisiin, niin sitä varten kannattaa tässä palvelussa pistää tulille säästösuunnitelma. Koska sen avulla sun on mahdollista sijoittaa 2500 osakkeeseen tai 2000 ETF-rahastoon ilman tuota 1€ kulua joka kerta.

Säästösuunnitelman voi tehdä joko hakemalla haluamasi sijoituskohteen hakutoiminnolla ja valitsemalla sieltä ”luo säästösuunnitelma nyt” tai sitten klikkaamalla alapalkista kahta nuolta ja pistämällä sitä kautta pystyyn oman säästösuunnitelman.

Kaikkia osakkeita ei tosiaan tähän pysty pistämään, mutta 2500 osakkeen joukosta löytyy suurella todennäköisyydella ainakin jokin sun sijoitussalkun osakkeista. Tai parin tuhannen etf-rahaston joukosta se rahasto johon sä haluaisit sijoittaa.

Säästösuunnitelman ostoaikatauluksi voi valita yhden viikon, kaksi viikkoa, kuukauden tai kolme kuukautta. Ja säästösuunnitelmia voi tehdä useampia, eli voit esimerkiksi tehdä kolmeen eri etf-rahastoon suunnitelman, jonka aikataulut menevät niin, että sijoitat yhteen etf-rahastoon joka kuukausi.

Säästösuunnitelmassa on tuo 1€ selvityskulu ensimmäisen oston kanssa, mutta niin kauan kuin sä pidät sen säännöllisen sijoitusrytmin pystyssä, niin lisää selvityskuluja sulta ei peritä. Jos lopetat säästösuunnitelman ja päätät aloittaa sen uudestaan jokin aikaa myöhemmin, niin sitten se 1€ kulu peritään taas ensimmäisestä ostosta.

Huom. jos palvelun tilillä ei ole tarpeeksi rahaa tuon säästösuunnitelmapäivän tullessa, niin osto ei tietty mee läpi. Palvelu muistuttaa sua pari päivää ennen tuota, että lisää tilille rahaa.

Mutta jos näin käy, niin suunnitelmaa ei keskeytetä ja seuraavana sovittuna päivänä osto taas menee normaalisti. Epävarmaa on se, että peritäänkö tässä tapauksessa taas se 1€ kulu, mutta jos ei, niin välttämättä ei tarvii perua säästösuunnitelmia vaan sen takia, että jossain kuussa ei ylimääräistä rahaa olekkaan.

Kaupankäyntikulut ja piilokustannukset

Ennen oston hyväksymistä sinulle näytetään katsaus tekemästäsi ostosta ja siinä näet myös Trade Republicin perimät hinnat. Kuten artikkelissa on mainittu, niin Trade Republicissa kaupankäynnissä ainut kulu on 1€ ”selvitysmaksu”Eli esimerkiksi tässä 100€ Tesla sijoituksessa kulu olisi 1% ostohinnasta, kun otetaan laskuihin tuo 1€ selvitysmaksu.

Jos tekisi kerralla isomman sijoituksen ja ostaisi 1000€ Teslan osakkeita, niin sijoituksen kulu olisi vain 0.1%.

Kiinteä kulupolitiikka mahdollistaa siis pienempien ostojen tekemisen, mutta palkitsee kuitenkin eniten niitä, jotka tekevät ostoja isoilla summilla. Eli jos on tapana tehdä esimerkiksi 20€ ostoja, niin siinä kohtaa kannattaa tehdä ennemmin säästösuunnitelma tai pohtia ennemmin indeksirahastoihin sijoittamista vaikka suomalaisissa pankeissa.

Mutta, vaikka Trade Republic sanoo, että tää 1€ selvitysmaksu on ainut kaupankäynnistä perittävä kulu, niin toinen ns. piilokulu kuitenkin löytyy. Nimittäin valuutanvaihdosta peritään pieni kulu, joka on esim. dollarien kanssa 0.14%. Tää peritään ainakin siinä kohtaa, kun osinkoja tms. maksetaan dollareissa mutta tod.näk. myös ostoja tehdessä (USD:na).

Valuutanvaihtokulua ei tietenkään tule, jos ostettava sijotuskohde on noteerattu euroissa. Eli jos se on esimerkiksi listattu saksan pörssissä.

Kokonaisuutena hinnoittelu on reilu ja läpinäkyvä, mutta ei todellakaan markkinoiden paras. Suomalaisiin palveluihin verrattuna hinnoittelu on naurettavan halpa, kun miettii millaisia summia suomessa joutuu maksamaan mm. jenkkiosakkeita ostaessa.

Varsinkin säästösuunnitelman avulla pääsee tekemään ostoja pienilläkin summilla ja pidettyä kulut hyvällä tasolla. Mutta samaan aikaan esim. Trading 212-palvelu mahdollistaa ostot pelkällä valuutanvaihtokululla ja esim. Nordnetissä voi sijoittaa indeksirahastoihin täysin ilmaiseksi.

2% korko käteisvaroille

Yksi juttu mitä ei löydy monista sijoituspalveluista on Trade Republicin tarjoama 2% korko käteisille joita säilytetään palvelussa. Pari viikkoa sitten Trading 212 lisäsi palveluunsa saman tyyppisen homman, mutta korkoa maksetaan vain 0.8% eurosaldosta.

Tämä on Trade Republicissa uusi ominaisuus, joka julkaistiin vuoden alussa. Korko lasketaan päivittäin tililläsi olevista käteisvaroista ja se maksetaan Trade Republic-tilille kuukausittain. Korkoa saa 50 000€ saldoon asti ja käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin siirtää eurot tilille ja ne alkaa tuottamaan korkoa.

Mulle esimerkiksi tuli just ilmoitus huhtikuun koroista, jotka olivat 100€ summalle 0.15€

Lari kertoo videollaan omista korkotuotoistaan

Tämä on ehdottomasti iso bonus verrattuna muihin sijoituspalveluihin. Se kannustaa siirtämään sijoitustilille rahaa, vaikka et oliskaan niitä sijoittamassa. Parhaita säästötilin korkoja tällä hetkellä on Svea Ekonomin 2.25% ja Fellow Pankin 1.95% eli Trade Republicin korko on hyvin kilpailukykyinen!

Miinuksena tässä on kuitenkin omasta näkökulmasta se, että jos säilyttää omaa hätäpuskuriaan sijoitustilillä, niin voi tulla hyvien ostopaikkojen aikana innostus lähteä sijoittamaan rahoja, joita ei ollut muuten tarkoitus sijoittaa.

Jos koet olevasi tällainen impulsiivinen henkilö, niin silloin erillisen säästötilin avaaminen esim. edellä mainittuihin palveluihin on ehdottomasti kannattavaa!

Verotus

Koska kyseessä ei ole Suomalainen sijoituspalvelu, niin sijoittajan kontolle jää verottajalle ilmoitusten tekeminen. Se voi olla monelle viimeinen niitti ja syy pitäytyä kotimaisissa vaihtoehdoissa. Itse olen kuitenkin siirtynyt käyttämään Eurooppalaisia vaihtoehtoja, koska kulujen olemattomuus on niin iso asia varsinkin pienempiä ostoja tehdessä.

Veroja varten käyttäjän tulee ladata Trade Republicin palvelusta raportti, joka toimitetaan aina vuoden alussa. Eli esimerkiksi vuoden 2022 tapahtumista raportti toimitetaan verotusta varten vuoden 2023 ekalla kvartaalilla.

Tää raportti on tehty FiFo-menetelmää käyttäen, eli sen avulla on helppo tehdä ilmoitukset verotettavista tuloista tai tappioista suoraan omavero palvelussa. Ja sen raportin voi myös suoraan ladata liitteenä verottajalle.

Nämä asiat kannattaa kuitenkin varmistaa viimeisenä verottajalta ja mä esim. itse en ole näitä raportteja nähnyt, koska olen palvelua käyttänyt vasta muutamia kuukausia.

Lari

Turvallisuus ja asiakaspalvelu

Trade Republic on luotettava palvelu, jota pyörittää Trade Republic Bank GmbH. Yhtiö on Saksan finanssivalvonnan alaisuudessa ja sillä on kaikki tarvittavat lisenssit omaan toimintaansa.

Palvelussa säilytetyt eurot ovat talletussuojan alla 100k€ asti, joka on sama kaikilla Eurooppalaisilla pankeilla.

Tämän lisäksi sun arvopaperit säilytetään erillään yhtiön omaisuudesta ja ne on sun nimellä säilössä. Eli jos tapahtuisi se epätodennäköinen tilanne, että yhtiö menisi konkurssiin, niin sun varat on sulle korvamerkittyinä. Niiden saamisessa voi siinä tapauksessa mennä hetki, mutta lopulta ne sulle sit löydetään. Tää on kans sellainen asia mistä EU on säätänyt ja joka olisi mm. kryptomarkkinassakin toivottu sääntely (khöh FTX..)

Yhtiön turvallisuuden lisäksi on kuitenkin tärkeää, että sä itse hoidat turvallisuuspuolen kunnolla. Valitse siis sovellukseesi sellainen pin-koodi, jota sulla ei oo käytössä muualla ja ota käyttöön biometrinen tunnistautuminen jos se on vaan mahdollista.

Palvelulla on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen, mutta se käyttää pelkästään puhelinnumeroa ja tää ei oo todellakaan turvallisin vaihtoehto. Olisi mahtavaa nähdä Trade Republicilta myös mahdollisuus ottaa käyttöön authenticator sovellus, jonka avulla turvallisuutta sais parannettua.

Kokemuksia Trade Republicista

Trade Republic on onnistunut luomaan markkinoille hyvän kilpailijan sijoituspalveluille ja ilmaiset säästösuunnitelmat, sekä 2% korko euroille palvelussa on hyviä kilpailuvaltteja. Jos on tarkoitus tehdä säännöllistä sijoittamista osakkeisiin tai etf-rahastoihin, niin palvelu on kyllä varteenotettava vaihtoehto.

Mutta koska markkinoilta löytyy myös vaihtoehtoja, jotka eivät peri edes tuota 1€ palkkiota, niin tää ei välttämättä oo kuitenkaan paras eurooppalainen vaihtoehto.

Vaakakupissa täytyy pohtia sitä, että paljonko arvostaa tuota 2% korkoa käteisvaroille verrattuna hieman korkeampiin ostokuluihin ja pitääkö mm. siitä, että palvelu on käännetty Suomen kielelle.

Mutta jos sua kiinnostaa tutustua Trade Republicin palveluun, niin linkki löytyy mm. artikkeli alusta. Kerro ihmeessä kommenteissa mitä mieltä oot tällaisten palveluiden valumisesta suomeen ja me nähdään ens videossa tyypit!

Vastaa