Inflaatiolukemat pisti markkinan SEKAISIN! (mitä sijoittajan pitää tietää)

Inflaatiolukemat pisti markkinan SEKAISIN! (mitä sijoittajan pitää tietää)

Eilen torstaina saatiin Yhdysvaltain inflaatioluvut syyskuulta ja vihdoin sitä maanantaina videolla lupaamaani liikettä. Nimittäin samalla, kun mä nukuin, niin isot indeksit ens romahti 2-3% odotuksia korkeammasta inflaatiosta. Mutta herättyäni, indeksit oli taas noussut yli 2% plussalle. Kun ensin tsekkasin Tradingviewistä kurssien reaktioita inflaatioon, niin kuvittelin, että saatiin jopa parempi kuin odotettu inflaatiolukema.

Mitäs ihmettä siellä markkinalla siis nyt oikein tapahtui, kun inflaatioluvut oli kuitenkin korkeammat kuin odotettiin, mutta osakkeet on rajussa nousussa? No keskustellaan siitä tässä blogipostauksessa ja pohditaan onko mahdollinen pohja jo löytynyt.

Jos kuitenkin mieluummin katsot aiheesta kertovan videon, niin se löytyy täältä!

Käydääs ens läpi niitä inflaatiolukuja: 

  • Headline luku oli 8.2%, kun odotus oli 8.1% (laskua kuitenkin viim. 8.3%)
  • Pohjainflaation kasvu jatkuu… 6.6% odotus 6.5% (viim. 6.3%)
  • Asuminen, palvelut- ja varsinkin lääkäripalvelut, sekä uudet ajoneuvot kasvoivat hinnassa
  • Energianhintojen lasku ei oo jatkunut, eikä oo myöskään ruoan hintojen nousussa nähtävissä vielä laskua

Eli raportti oli huonompi kuin odotettiin ja inflaatio on yhä laajempaa. Sitä pitää korkeana nyt varsinkin asumisen hinnannousu ja tää voi tuoda nousupainetta vielä jonkin aikaa, kun korkojen nousun takia vuokranantajilla on painetta nostaa korkoja —> ja se nostaa inflaatiota vuokrien kohdalla..

MUTTA, raportti ei ollut todella paljon huonompi ja laskua viime kuusta yhä saatiin. Näyttää siis todennäköiseltä, että inflaation huippu oikeasti on takanapäin ja lasku voi tästä jatkua. Se kuinka nopeasti lasku tulee tapahtumaan riippuu nyt tosi paljon siitä miten ihmisten kulutus loppuvuonna pienenee. Jonka lisäksi energianhintojen muutos loppuvuonna voi tuoda tähän vielä pitkitystä.

Nappaa ilmainen osake (jopa 100€ arvoinen) ja tutustu Trading 212 palveluun!

Miksi Markkinat Lähti Nousuun?

Markkina lähti tosiaan odotetusti laskuun huonomman tuloksen johdosta, mutta päivä kuitenkin päättyi indeksien osalta yli 2% plussalle. Mikä tällaiseen liikehdintään oli oikein syynä?

No tietenkin on vaikea sanoa mitään yhtä asiaa, joka on koko asian aiheuttanut, mutta isona tekijänä oli varmasti shorttien ja suojauksien sulkemiset.

  • Markkina on ollut todella negatiivisessa sentimentissä jo yli kuukauden päivät ja tätä inflaatiolukemaa odotettiin tosi paljon
  • Treidaajat on siis käyttäneet tässä markkinatilanteessa shortteja nk. suojauksena omassa salkussaan. Niiden avulla on mahdollista tehdä rahaa, kun markkina (tai se tietty instrumentti) laskee arvossaan.
  • Inflaatiolukema pisti markkinat hetkellisesti rajuun laskuun ja pohjalla näitä shortteja lähdettiin sit sulkemaan
  • Ja syy siihen miksi nyt niitä lähdettiin sulkemaan on oletettavasti se, että inflaatiolukema ei ollut niin huono, että odotettaisiin sen takia rajun laskun jatkuvan.
  • Parempi siis ottaa voitot talteen ja odottaa seuraavan trendin muodostumista markkinalle

Ja tämä shorttien sulkeminen ja oletettavasti myös pohjalta ostaminen sai sitten markkinat mukavaan nousuun. Nyt katse on sit ekoissa Q3 tuloksissa, joista voitais etsiä positiivista tai negatiivista trendiä pelattavaksi.

Merkkasiko tää raju liike markkinalla nyt vihdoin markkinan pohjaa?

No ainakin välaikainen pohja tää voi hyvinkin olla, kun on paljon dataa loppuvuoden rallin tukemiseksi. Vielä matalampi pohja voidaan kuitenkin saada jos mm. Q3 tulokset on vielä odotettuakin huonompia (en usko) tai jos esim. velkakirjamarkkinan ongelmat laajenee, eli ajallinen hajautus on edelleen todella järkevä vaihtoetho. Mutta käydään nyt läpi asioita sen tukemiseksi, että loppuvuonna voitais jatkaa tällaisen nousun näkemistä.

Ensinnäkin kausivaihtelu on ollut esillä paljon. Nimittäin historiallisesti vuoden huonoin kuukausi on syyskuu, jollainen se oli myös tänä vuonna. Syyskuussa esim. s&P500 indeksi laski yli 9% ja NASDAQ yli 10%. Ja sit taas vuoden viimeinen kvartaali on yleensä vuoden paras kvartaali ja varsinkin välivaalivuonna (jollainen tämä vuosi on)

Toinen on se mitä toin jo pari viikkoa sitten esiin ja myös tuossa hetki sitten mainitsin. Eli siis sijoittajien sentimentti on todella negatiivinen ja karhujen määrä on sentimenttikyselyn perusteella jopa 60% tasoilla. Tää todellakin näkyy laajasti uutisissa, somessa, youtubessa jne. Viime viikkoina ei oo mitään muuta saanutkaan katsoa, kuin otsikoita siitä, että lasku tulee jatkumaan vielä 20-40% ja pahin on vasta edessä.

Negatiivinen sentimentti painaa osakkeita vaan niin kauan alas, kunnes negatiivisuus kääntyy itseään vastaan ja saadaan mukavaa pomppua vastapainoksi. Siinä kohtaa markkinoille sit joutuu ns. pakosta tulemaan rahastohoitajatkin ostoja tekemään, joilla osakepaino on todella alhainen tällä hetkellä.

Q3 tuloksia alkaa tippua!

Ja tähän negatiivisuuteen liittyy myös viimeisin asia josta odotan itse mukavia uutisia markkinan kannalta. Nimittäin Q3 tulokset joista odotetaan karmeita tuloksia ja yritysten toimareiden kommentteja siitä, että pahin on vasta edessä. Odotukset on negatiivisten fiilisten takia todella alhaiset ja edes perushyvien tulosten saaminen sais markkinaan toivoa paremmasta.

Ja ensimmäisiä tuloksia ollaan tässä kohtaa jo saatu ja mm. Taiwan Semiconductor, Pepsi, sekä blackrockin tulokset olivat odotuksia paremmat. Tänään perjantaina saadaan isojen pankkien tuloksia ja sieltä odotetaan varsinkin yhtiöiden johdon odotuksia tulevasta ja ajatuksia kuluttajien tämän hetken tilanteesta.

Seuraava iso Q3 tulosjulkistus jota itse odotan on ensi viikon keskiviikkona, kun Tesla julkistaa omat tuloksensa. Teslan osakkeessa ollaan nähty viime viikkoina rajua laskua, jota kerroin Tesla Bot videossa odottavani. Mutta tulosjulkistus voi tuoda tähän tilanteeseen muutosta, jäädään odottelemaan keskiviikkoa.

Itse oon Syyskuussa tehnyt aika paljonkin sijoituksia ja suurin osa on mennyt indeksirahastoihin sekä Teslaan, mutta myös hieman kryptovaluuttoihin niiden mörniessä pohjamudissa.


MITEN HANKKIA LISÄTULOJA? VINKKEJÄ LISÄTULOJEN HANKKIMISEEN:


SINUA SAATTAA KIINNOSTAA MYÖS SEURAAVAT LINKIT:

Vastaa