Kannattaako vaihtaa työpaikkaa? – Tutkimuksen mukaan kyllä.

Kannattaako vaihtaa työpaikkaa? – Tutkimuksen mukaan kyllä.

Lari julkaisi hiljattain TikTokiin videon, jossa vinkkinä palkankorotukseen annettiin työpaikan vaihtaminen – TikTokin kommenttikenttään ryntäsi heti lukuisia kommentoijia, jotka tyrmäsivät väitteet ja jopa sanoivat, että eivät koskaan palkkaisi henkilöä, joka on vaihtanut työpaikkaa usein.

Eläketurvakeskus on kuitenkin asiasta eri mieltä. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessaan Eläketurvakeskus kertoo työpaikan vaihtamisella olevan merkittävä positiivinen vaikutus työntekijän palkkakehitykseen pitkällä aikavälillä.

Tutustutaan artikkelissa tarkemmin Eläketurvakeskuksen julkaisemaan tutkimukseen ja siihen, miten sen mukaan voit edistää palkkakehitystäsi vaihtamalla työpaikkaa!

Haluatko saman videomuodossa? Tsekkaa Larin video aiheesta YouTuben puolelta!

Tai klikkaa video käyntiin alta:

Tutkitusti parempaa palkkaa vaihtamalla työpaikkaa

Artikkelissa viitataan Eläketurvakekuksen vuonna 2022 tekemään tutkimukseen. Voit lukea koko tutkimuspaperin tästä linkistä.

Eläketurvakeskuksen mukaan työntekijän siis kannattaa vaihtaa työpaikkaa, jotta tämä saavuttaa paremman palkkatason. Tähän on kuitenkin muutamia poikkeuksia, ja esimerkiksi työpaikan vaihtaminen ”pakon edessä” voi johtaa jopa negatiiviseen palkkakehitykseen.

Tämän lisäksi liiallinen työpaikkasurffailu voi johtaa työnantajan silmissä siihen, että työntekijä nähdään epälojaalina, ja jälleen palkkakehitys sakkaa – Sama vaikutus on myös tilanteella, jossa työntekijä on ollut työttömänä työpaikkojen välissä.

Miten erot työpaikkaa vaihtavien ja työpaikassa pysyvien välille sitten syntyy?

Tutkimuksen mukaan selkein positiivinen palkkakehitys tapahtuu korkeasti koulutetun henkilön vaihtaessa työpaikkaa niin, että tämä siirtyy suoraan työnantajalta toiselle – eli ei joudu työttömäksi välissä. Todennäköisimpiä tämänkaltaisen strategian toteuttajia ovat miespuoliset työntekijät, sillä miehet ”shoppailevat” tutkimuksen mukaan työsuhteessa ollessaan uutta työpaikkaa naisia enemmän.

Palkkakehityksen eduksi katsottiin tutkimuksessa myös nuori ikä, eli työnantaja ei välttämättä katso useita eri työpaikkoja CV:ssä nuorella henkilöllä yhtä pahalla kuin iäkkäämmän hakijan kohdalla – tämä on tietysti ihan ymmärrettävää, sillä nuoremmalla iällä usein haetaan vielä sitä omaa juttua, ja työpaikkoja tulee vaihdettua palkankorotusten lisäksi myös ihan kokeilumielessä.

Tutkimuksen aineisto koostuu Eläketurvakeskuksen keräämistä tiedoista, ja ensimmäiset tiedonrippeet aineistoon kirjattiin vuonna 1964 – dataa löytyy siis lähes 60 vuoden ajalta. Työpaikan vaihtaminen on tutkimuksen mukaan yleistynyt merkittävästi ajan saatossa eritoten naisilla: Naiset vaihtoivat aineiston alkupäässä työpaikkaa keskimäärin vain 3 kertaa, kun lähempänä vuotta 2022 työpaikkaa vaihdettiin jo 7 kertaa uran aikana.

Miehillä saman lukeman kehitys samalla aikavälillä oli vain 4 -> 6.

Korkeasti koulutetut saavat enemmän irti työpaikan vaihdosta – vai saavatko sittenkään?

Tutkimus on ollut esillä useassa mediassa sen julkaisemisesta asti, ja monessa julkaisussa tutkimustulokset esitetään niin, että korkeasti koulutetut saavat matalammin koulutettuja parempia palkankorotuksia.

Tarkemmin tutkaillessa tutkimustulos näyttäisi kuitenkin siltä, että vaikka korkeasti koulutetutuilla palkkakehitys on vahvempaa, johtuvat erot matalammin koulutettujen passiivisemmasta suhtautumisesta työpaikan vaihtoon.

Korkeasti koulutetut vaihtavat siis matalammin koulutettuihin verrattuna herkemmin työpaikkaa, joka johtaa parempaan palkkaan. Tämä viittaisi siihen, että korkeasti koulutetuilla työntekijöillä on enemmän itsevarmuutta lähteä tarjoamaan osaamistaan myös oman firman ulkopuolelle ja osoittaa samalla, että myös matalammin koulutettujen kannattaisi tehdä työpaikkashoppailua enemmän saavuttaakseen paremman palkkatason.

Varsinaisen koulutustason lisäksi tutkimukseen liittyi myös työpaikan vaihtamiseen liittyvä lisäkoulutuksen ja alan laajemman kokemuksen kerryttäminen. Tutkimuksen mukaan työpaikkaa vaihtamalla työntekijä kohentaa myös omaa osaamistaan, sillä uudessa työpaikassa saa sellaisia oppeja, jotka soveltuvat yhden yrityksen sijaan myös muiden alan työnantajien tarjoamiin tehtäviin.

Samassa työpaikassa oleskelu näyttäisi tämän myötä siis vaikuttavan negatiivisesti työntekijän mahdollisuuksiin oman firman ulkopuolella, sillä samassa paikassa työskentelevillä on usein merkittävästi vähemmän alan yleisosaamista kuin sellaisilla hakijoilla, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa useammin.

Samassa työpaikassa työskentelevä tekijä on siis käytännössä ainoastaan sille yritykselle arvokas, jossa tämä sillä hetkellä työskentelee – usein firman sisäisellä prosessiosaamisella ei nimittäin juurikaan arvoa ole tulevaisuuden työnantajan näkökulmasta.

Tiivistettynä voinee siis sanoa, että kannattaa joko panostaa 110 % siihen firmaan, jossa sillä hetkellä olet töissä ja toivoa, että firma palkitsee pitkästä ja tuloksekkaasta urasta tai pyrkiä kerryttämään usealta alan firmalta yleisosaamista oman työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi.

Aukot työhistoriassa vaikuttavat palkkakehitykseen negatiivisesti

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös työttömyysjaksojen vaikutusta työntekijöiden palkkakehitykseen. Kaikilla varmaan on takaraivossa peruskäsitys siitä, että työttömänä oleminen ei lähtökohtaisesti ainakaan paranna asemia mahdollisen uuden työnantajan kanssa neuvotellessa – jos olet työtön ja tarvitset työpaikan nopeasti, tulee varmasti herkemmin hyväksyttyä huonompikin palkkatarjous.

Taukojen vaikutuksessa palkkakehitykseen on havaittavissa pari noston arvoista kohtaa: Tauot työhistoriassa vaikuttavat naisilla vähemmän kuin miehillä, ja korkeasti koulutetut eroavat massasta jälleen.

Tutkimuksessa arvioitiin, että tauot vaikuttavat vähemmän negatiivisesti naisilla siksi, että iso osa tauoista johtuu vanhempainvapaista. Tämä käy myös järkeen, sillä edelleen naiset jäävät merkittävästi miehiä todennäköisemmin vanhempainvapaalle pidemmäksi aikaa.

Pienemmästä vaikutuksesta huolimatta myös naisilla tauot vaikuttivat palkkakehitykseen negatiivisesti – Naisten kohdalla lyhyet tauot vaikuttavat merkittävästi miehiä vähemmän, ja vasta tauon pidentyessä sen vaikutus alkaa voimistua.

Miehillä myös lyhyet tauot työelämässä vaikuttavat merkittävästi työntekijän palkkakehitykseen. Liekkö tämä syy myös siihen, että miehet pitävät vanhempainvapaita vielä tänä päivänäkin pitkin hampain?

Vaikea sanoa, mutta data ei valehtele: Myös lyhyet tauot jarruttavat palkkakehitystä, varsinkin miehillä.

Korkeasti koulutetut loistavat jälleen

Erikoisuus aineistossa kohdistuu jälleen korkeasti koulutettuihin miehiin. Osalla korkeasti koulutetuista miehistä palkkakehitys oli taukojen ansiosta jopa positiivinen, joka viittaisi tutkimuksen mukaan jatkokouluttautumiseen.

Monet miettivät kesken työuraa kouluttautumista ja sen vaikutusta palkkakehitykseen, ja usein kouluttautuminen jää tekemättä koska pelätään sen palkkavaikutuksen olevan olematon – tutkimus kuitenkin viittaisi siihen, että jatkokouluttautuminen kannattaa, ja palkkakehitys on ripeämpää sellaisilla työntekijöillä, jotka ottavat taukoa töistä kouluttautuakseen.

Kokemukset puhuvat tutkimustulosten puolesta

Lari kertoo videollaan, kuinka hän ennen sisällöntuotantouraansa työskenteli huonekalukuljetuksessa, ja vaihtoi samalla alalla työpaikkaa hyvin tuloksin – Larin palkka nousi työpaikan vaihdoksen ansiosta n. 15-20 %.

Myös itselläni on ainoastaan positiivisia kokemuksia työpaikan vaihdosta ja sen vaikutuksesta palkkatasoon. Työskentelin ennen yrittäjäksi ryhtymistä myyntialalla, ja jokainen työpaikan vaihdos on omalla kohdallani tuonut vähintään 10 % korotuksen ansiotasoon. Viimeisimmän työpaikan vaihdoksen myötä tulot nousivat ihan älyttömät 54 % vaihdettuani elektroniikka-alalta autoalalle.

Myös työnantajan toimialalla on siis suuri merkitys palkkaan, ja sitä kannattaa ehdottomasti miettiä työpaikkoja selaillessa.

Ville Halla-aho – Artikkelin kirjoittaja

Kokemukset ovat siis ainakin omalla kohdallamme linjassa tutkimustulosten kanssa, joskin aineiston koko tässä tapauksessa koostuu kahden henkilön varsin rajatuista kokemuksista työmarkkinoilta – Tätä ei siis varsinaisena tieteellisenä tutkimuksena pitää, mutta mielenkiintoista on huomata myös omien kokemusten olevan linjassa ihan oikeaan tutkimustulokseen verrattuna.

Miten nostaa palkkatasoa tiivistettynä:

Mitä tästä tutkimuksesta nyt sitten jäi käteen? Otetaan loppuun vielä erittäin tiivis kertaus artikkelin aiheista, josta toivottavasti saat muutaman hyvän vinkin seuraavalle kerralle, kun työpaikan vaihto mietityttää.

Meitä kiinnostaa myös kovasti kuulla teidän kokemuksia työpaikan vaihdosta ja sen vaikutuksista palkkatasoihin, joten kommentoikaa ihmeessä tänne tai YouTuben puolelle!

1. Tutki mahdollisuuksiasi työuran alkuvaiheissa

Työpaikan vaihtaminen työuran alkuvaiheessa antaa mahdollisuuksia hakea ”sitä omaa juttua”, ja CV:ssä useampaa työpaikkaa ei katsota nuorella iällä pahalla.

2. Liika on liikaa

Älä vaihda työpaikkaa kuitenkaan liian usein, sillä liian usein vaihtaminen johtaa tutkimuksen mukaan negatiiviseen palkkakehitykseen.

3. Uskalla kouluttautua

Tutkimus osoittaa, että kouluttautuminen kannattaa, myös kesken työuran. Uskalla kouluttautua ja pidä tarvittaessa taukoa työelämästä kehittääksesi osaamistasi.

4. Shoppaile myös työsuhteessa ollessasi

Työsuhteella ja parisuhteella on tutkimuksen mukaan vissi ero: Työsuhteessa voi ja kannattaakin tiirailla mahdollisuuksia myös oman työsuhteen ulkopuolelta – parhaan palkankorotuksen saat usein vaihtamalla työnantajaa lennosta.

5. Pyri löytämään työ, josta aidosti nautit.

Tärkein neuvo koko artikkelissa lienee se, että palkankorotuksiakin suurempia asioita on olemassa. Näistä yksi on se, että työn tekemisen pitää tuntua hyvältä ja työssä tulee viihtyä – mitä enemmän nautit työstäsi, sitä todennäköisemmin kehityt oman juttusi asiantuntijaksi, ja palkankorotukset – työmahdollisuuksista puhumattakaan – seuraavat usein kiltisti perässä.

Työ on kuitenkin niin iso osa meidän elämää, että sen tulee aina olla mielekästä ja tuottaa sen tekijälle kärsimyksen sijaan nautintoa ja onnistumisen tunteita. Palkka on toki tärkeä osa työn tekemisen yhtälöä, mutta työn mielekkyys on varmasti sitäkin tärkeämpi osa-alue.


Miten hankkia lisätuloja? Vinkkejä lisätulojen hankkimiseen:

Lisätuloja netistä: Vastaa kyselyihin ja tienaa rahaa!Norstatpanel kyselytKuluttajapaneeli

Aloita sijoittaminen – Nordnet arvostelu

Tienaa Airbnb-majoittajana jopa 500 euroa viikossa

Tienaa jopa 200 euroa päivässä sivutöillä


Vastaa