Sijoita kultaan helposti – Vinkit aloittelijalle

Sijoita kultaan helposti – Vinkit aloittelijalle

Monet hajauttavat sijoitussalkkuaan osakkeiden, rahastojen, korkojen ja kryptojen lisäksi myös jalometalleihin ja kautta vuosien on suosituin ollut aina kulta. Kultaa on pidetty arvokkaana tuhansien vuosien ajan ja sillä on käyttökohteita tänä päivänä sijoitustuotteena toimimisen lisäksi myös esimerkiksi elektroniikassa.

Tsekkaa Larin video alta tai klikkaa tästä jos haluat saman infon videomuodossa!

Kulta sijoituskohteena

Sijoituskohteena kulta ei itse asiassa ole kovinkaan kummoinen, sillä sen vuosituotto-odotus on aina ollut varsin maltillinen verrattuna vaikkapa osakkeisiin tai rahastoihin – Kultaa käytetäänkin sijoitusmielessä lähinnä hajauttamisen välineenä, ja hajautuskäytössä se onkin aina loistanut verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Kuten mainittu, kultaan sijoittaminen ei ole historiallisesti ollut kovinkaan kannattava sijoitus, vaikka lyhyellä aikavälillä suuriakin heilahduksia hinnassa voi myös kullalla olla. Kulta nähdään yleisesti sijoituspiireissä eräänlaisena ”turvasatamana” ja arvonsäilyttäjänä, eli kultasijoittajat eivät odotakaan suuria voittoja, vaan uskovat sen pitävän arvonsa markkinan heiluessa muita sijoituskohteita paremmin.

sijoita kultaan helposti - kullan hinta 2020-2023

Kulta itsessään ei tuota mitään, eli se ei maksa omistajalleen osinkoa tai kassavirtaa. Kullalla ei siis ole luonnollisia edellytyksiä arvonnousulle, koska se ei voi tuottaa mitään itsessään – kullan hinta ja sen hintakehitys määräytyy puhtaasti markkinan mukaan, eli hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan.

Koska kulta nähdään usein juuri eräänlaisena ”turvasatamana” varoille, sijoittajat yleensä kahmivat markkinoilta kultaa eniten kriisitilanteissa. Myös kullan hinta reagoi kuitenkin isompiin kriiseihin, joka näkyy selvänä dippinä yllä näkyvässä graafissa, joka kuvaa kullan hintaa vuoden 2020 pahinta korona-aikaa.

Vaikka kullan hinta usein reagoi muun markkinan mukana suurimpiin romahduksiin, sen hinta lähtökohtaisesti palaa kriisiä edeltävälle tasolle merkittävästi muuta markkinaa nopeammin. Näin kävi myös koronaromahduksen aikana, kun kulta palautui romahduksesta vain n. 1kk kuluttua pahimmasta dipistä muun markkinan kyntäessä pohjalukemissa.

Markkina palautui samalle tasolle vasta 5kk päästä romahduksesta, eli kulta palasi romahduksesta n. 4kk nopeammin.

Kullan hinta seuraa osake-, ja korkomarkkinoita

Parasta tuottoa sijoittajat ovat saaneet kullasta silloin, kun muun markkinan tuotto-odotukset ovat alhaiset. Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä jos osakemarkkinoilla on tarjolla kovia tuotto-odotuksia, ei sijoittaja välttämättä halua pitää pääomaansa kiinni matalan tuotto-odotuksen sijoituksissa, kuten kullassa.

Kenties eniten kullan hinta kuitenkin reagoi korkomarkkinan, varsinkin valtion velkakirjojen tuotto-odotuksiin: Tämä nähtiin selvästi vuonna 2022, kun fedin koronnostot nostivat velkakirjamarkkinan tuotto-odotuksia huomattavasti.

Vuonna 2022 osakkeiden tuotot olivat selvästi laskusuuntaiset, mutta korkomarkkinan koronnostot nostivat uusia, kiinnostavia sijoituspaikkoja mm. valtion velkakirjoihin. Velkakirjat nähdään usein vähän saman tyyppisenä ”turvasatamasijoituksena”, ja vakavaraisen valtion velkakirjoja kuvaillaankin usein käytännössä riskittömiksi sijoituksiksi.

Jos kiinnostaa lukea lisää velkakirjoista, niin tsekkaa Larin video aiheesta YouTuben puolelta!

Sijoitusmarkkina toimii yleensä tehokkaasti ja seuraa kellontarkasti riskin ja tuotto-odotuksen suhdetta – kun markkinalla on tarjolla käytännössä riskittömiä velkakirjoja kohtuullisella tuotto-odotuksella, sijoittajat siirtävät varansa kultasijoituksista ja kohti korkomarkkinaa – joka puolestaan johtaa kullan kysynnän vähentymiseen ja sitä myötä sen hinnan laskuun.

Valtiot vaikuttavat merkittävästi kullan hintaan

Loppuvuodesta 2022 puheet lähestyvästä taantumasta kiihtyivät ja myös instituutiotason sijoittajat heräsivät talviunilta kultaostoksille. Kultamarkkinalla nähtiinkin samoihin aikoihin suuria ostoja niin keskuspankkien kuin valtioidenkin taholta.

Loppuvuodesta mm. Turkki, Uzbekistan sekä Qatar lisäsivät kultaomistuksiaan merkittävästi. Valtiollisista tekijöistä myös Kiinan keskuspankki suunnittelee suuria kultaostoja, kasvattaen kultareserviään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Suurien ostojen ansiosta kullan hinta lähentelee jo ”All time high”-lukemiaan, ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin kullan hinta tästä etenee. Kullan hinta seurannee suoraan maailmantilanteen kehitystä, ja jotkut asiantuntijatkin ennustavat maailmantaloudelle synkkiä aikoja, eli merkittävää taloustilanteen hidastumista ja syvääkin taantumaa.

Jos ennusteet heikosta taloustilanteesta toteutuvat, voi kullan hinta nousta vielä merkittävästi tämänhetkisestä, mutta toisaalta tilanteen kehityssuunta näyttäisi vahvan työmarkkinan ja inflaation merkittävän laskun ansiosta kallistuvan enemmän lyhyen ja lievän taantuman tai jopa taantuman välttämisen puolelle.

Tilannetta on tietysti kuitenkin mahdoton näin ”nojatuolilta” arvioida sen tarkemmin, ja vain aika näyttää mihin suuntaan laajassa kuvassa taloustilanne tästä etenee.

Mistä ja miten kultaa voi ostaa?

Kultaan voi sijoittaa muutamalla eri tavalla, joita ovat esimerkiksi:

  • Fyysinen kulta (Harkot, kolikot)
  • Kulta trackerit (Fyysiset / johdannaispohjaiset)
  • ETF-rahastot (Kultaan sijoittavat pörssilistatut rahastot)
  • Kryptovaluutat (Esim. Paxos Gold)
  • Kultatilit (Palvelu, joka säilyttää kullan turvallisesti puolestasi)

Jos uskot itse taloustilanteen tästä vielä synkentyvän tai muuten vaan haluat kultaa salkkuusi hajautusmielessä, niin miten sitä kultaa sitten voi ostaa?

Vaihtoehdoista löytyy siis jokaiselle varmasti jonkinlainen tapa kultasijoitusten tekemiseen, ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Fyysinen kulta on monen mielestä se ainut ja oikea tapa sijoittaa kultaan, mutta siinäkin on omat haasteensa: fyysisestä kullasta pitää maksaa tuotantokustannukset, toimitus sekä järjestää kullalle turvallinen säilytyspaikka.

Fyysinen kulta tuo toisaalta hyötynä sen, että kulta on aina sijoittajan käytettävissä esimerkiksi kriisitilanteessa. Kullan arvo tunnetaan myös maailmanlaajuisesti, joten sitä voisi käyttää valuuttana vaikkapa pahassa kriisitilanteessa, jossa muihin valuuttalajeihin ei ole pääsyä.

ETF-rahastoissa, trackereissä ja kryptoissa puolestaan kullan ostaminen on helpompaa, eikä kultaa tarvitse säilöä sijoittajan toimesta erikseen missään. Miinuspuoli on tietysti se, että näihin sijoittaessasi et omista kultaasi fyysisesti.

Rahastot, trackerit ja kryptot ovat niiden helppouden takia hyvä vaihtoehto sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa kultaan ainoastaan hajautusmielessä. Samalla ne ovat hyvä vaihtoehto aloittelijalle tai sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa ainoastaan pieniä summia niiden pienien kulujen ansioista.

Lue lisää ETF-rahastoista tästä artikkelista!

Kultatili on yllä mainittujen lisäksi vaihtoehto, joka yhdistää sekä fyysisen kullan hyvät puolet että digitaalisten omistusmuotojen helpouden. Kultatilille sijoittaessasi ostat palveluntarjoajalta haluamasi määrän kultaa, ja palveluntarjoaja säilyttää fyysistä kultaa puolestasi turvallisesti omissa tiloissaan.

Kultatilipalveluista yksi esimerkki on Aufort Gold, joka oli yhteydessä Lariin yhteistyön merkeissä. Artikkeli tai video ei ole varsinaisesti kaupallinen yhteistyö, mutta palvelu (ja kampanja) oli Larin mielestä sen verran kiinnostava, että tämä oli pakko nostaa esiin.

Jaa mikä tarjous? Aufort Gold tarjoaa jokaiselle Mihin Sitä Säästäis?-linkin kautta rekisteröityneelle käyttäjälle 10 € edestä ilmaista kultaa! Tarjouksesta tekee mielenkiintoisen se, että rekisteröityessä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin avata tili, ja Aufort siirtää tilillesi 10 € edestä kultaa.

Ei siis vaadi sijoittamista tai edes rahan tallettamista palveluun, joten tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Kullan voi myös muuttaa fyysiseksi kullaksi jos ostat palvelusta sen verran kultaa että tilillä on kokonaisuudessaan 1g edestä, mutta siitä pitää maksaa tuotanto-, ja toimituskulut.

Aufort Gold-palvelusta lyhyesti

Aufort Gold on Virolainen yhtiö, joka säilöö kaikki verkkokaupasta ostetut kullat asiakkaan puolesta fyysisesti. Palvelu siis käytännössä myy kultaa, jota se säilöö asiakkaidensa puolesta niin, että asiakkaan ei tarvitse miettiä sitä säilytyspuolta ollenkaan.

Palvelu auditoidaan kolmannen osapuolen tarkastajan toimesta kahdesti vuodessa, ja tarkastaja varmistaa, että palvelun ylläpitäjällä todella on sitä fyysistä kultaa vähintään sen verran, mitä asiakastileillä on kultaa ”talletettuna”.

Itse palvelun käyttö on varsin yksinkertaista ja helppoa, ja suurena plussana meille Suomalaisille on myös ihan oma Suomenkielinen sivu. Aufort tarjoaa myös mahdollisuuden hakea kulta fyysisesti Viron konttorilta, joten jos sinulla sattuu muutenkin olemaan menoa Viroon, voit säästää postikuluissa nappaamalla kullat toimistolta ihan paikan päältä.

Kullan ostaminen Aufort Gold-palvelusta

Kullan ostaminen palvelusta on tehty helpoksi:

  1. Luo tili – Koska tässä ei sijoiteta finanssimarkkinoille, ei rekisteröinnin yhteydessä tarvitse edes tunnistautua
  2. Valitset haluamasi kultamäärän (0,5-100 grammaa)
  3. Valitse, haluatko ostaa kertaostona vai kuukausisäästösopimuksella
  4. Vie ostos kassalle ja maksa joko tilisiirtona, verkkopankkitunnuksilla tai kryptovaluutoilla
  5. Kulta siirretään oston jälkeen heti kultatilillesi

Kulut Aufort Goldissa

Kuten kaikissa tavoissa ostaa kultaa, myös Aufortissa on kuitenkin kuluja. Kulujen osalta Aufort Gold on kuitenkin linjassa muiden vastaavien palveluiden kulujen kanssa.

Aufort perii kultatilille ostamisesta 2 % (minimissään 2 €) ostopalkkion, joka tietysti syö lopullista ostosummaa varsinkin pienemmissä summissa enemmän – jos haluat sijoittaa vähän kerrallaan, kannattaa säästää vaikka muutaman kuukauden ajan ja ostaa sitten kerralla enemmän.

Ostopalkkion lisäksi Aufort perii myös kuukausittaista säilytyspalkkiota, joka on 0,02 % kullan markkinahinasta tai vähintään 2 € kultaa per kuukausi. Kultatililtä peritty säilytyspalkkio peritään kullassa, eli käytännössä palveluntarjoaja vähentää kultamäärää kulujen verran joka kuukausi.

Säilytyskustannuksilta välttyy tilaamalla kullan fyysisesti itsellesi ja se on mahdollista tehdä, kun kultaa on vähintään 1g tilillä. Artikkelin kirjoitushetkellä 1g kulta maksaa n. 57 €/g.

Jos tilaat kullan itsellesi, palvelu perii kuitenkin vielä toimituskuluja. Suomeen tilattuna kullan toimituskulu on 19,50 € + vakuutus 0,5 % koko toimituksen arvosta. Tämän lisäksi kultaa tilattaessa tilaaja maksaa kullan valmistuskustannukset, jotka näkyvät viereisessä kuvassa. Käytännössä siis 2 gramman (n. 114 € kullan maksaessa n. 57€/g) arvoisen kultapotin tilaaminen itsellesi fyysiseksi kullaksi kustantaa yhteensä 114€ (kulta) + Toimituskulu 25,20€ (19,50€ + 0,5% vakuutus) + Valmistuskustannukset 19,50 € = 158,70 €.

Varsinkin pienillä summilla kulut kuulostavat, ja rehellisesti sanottuna ovatkin melko kovia. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että kulut laskevat suhteessa merkittävästi, kun kultaa tilaa enemmän kerralla ja mitä suurempi sen kullan arvo on esimerkiksi fyysistä kultaa tilattaessa, sen vähemmän tuo 19,50 € kiinteä toimituskulu on prosentuaalisesti.

Kultapalveluissa vaikuttaisi yleisesti muutenkin olevan saman tasoisia kuluja, ja esimerkiksi matkallavaurauteen-blogin Mika kirjoitti artikkelissaan Aufortista viitaten, että Aufortin kulut ovat varsin kilpailukykyiset verrattuna muihin markkinoilla toimiviin palveluntarjoajiin.

Jos sinua siis kiinnostaa kultaan sijoittaminen ja et halua itse säilyttää kultaasi fyysisesti, voi Aufort Gold olla varsin varteenotettava vaihtoehto kultasijoituksillesi.

Koska palvelu tarjoaa nyt linkin kautta rekisteröityneille tuon 10 € ilmaista kultaa, kannattaa ihan vähintään se käydä nappaamassa ja tutkia itse palvelua vähän tarkemmin!


Miten hankkia lisätuloja? Vinkkejä lisätulojen hankkimiseen:


Vastaa